Nota Informativa
22 d’abril de 2003

El GOB demana al Govern que no permeti que la pedrera d’Establiments segueixi funcionant durant  30 anys més

L’entitat ecologista recorda que aquesta pedrera no té permisos i a més del seu impacte, té sentències judicials que avalen el seu tancament

Demà dimecres la Comissió Balear de Medi Ambient, depenent del Govern de Illes Balears, ha d’aprovar o denegar la possibilitat de seguir explotant la pedrera d’Establiments. En cas que s’aprovi el Pla de Restauració de les pedreres d’Establiments que tramita la Direcció General d’Indústria del  Govern de les Illes Balears, la situació  d’aquesta zona patirà un procés de degradació creixent.

            Sota l’excusa de procedir a la restauració de les actuals pedreres de sa Garrigueta Rassa i Can Rosselló, el pla proposa seguir explotant la pedrera durant més de 30 anys i extreure més de 30 milions de tones de pedra.

            Aquest fet suposaria una autèntica salvatjada ja que:

·         implicaria destrossar noves àrees totalment verges
·         perpetuaria la destrossa paisatgística
·         allargaria en el temps les molèsties als veïnats
·         afectaria negativament la salut de les persones dels voltants
·         afectaria directament sobre l’ANEI i seguiria destrossant l’espai natural
·         permetria seguir amb el procés de construcció desbocada als mateixos nivells que aquests anys

És incomprensible que el Govern tengui dubtes (que han generat empats a les votacions) sobre l’impacte de seguir explotant aquesta pedrera

Des del nostre punt de vista aquests motius són més que suficients per a rebutjar el Pla de Restauració proposat, ja que lluny de significar una millora ambiental, suposa seguir amb una agressió de primer ordre. En aquest sentit el GOB demana al Govern de les Illes Balears que no aprovi el Pla de Restauració que tramiten les empreses explotadores

Una situació absolutament irregular

            Les pedreres de Sa Garrigueta Rassa i Son Rosselló, més conegudes com a Pedreres d’Establiments, se situen a una zona classificada com a Sòl Rústic d’acord amb la Llei del Sòl Rústic. Una part de la zona és considerada en el Pla General del Municipi com a Zona Forestal d’Interès Paisatgístic, la qual gaudeix igualment de la protecció de la Llei d’Espais Naturals, amb la categoria d’ANEI.

            Les conseqüències territorials i ambientals de l’explotació, des de fa més de 30 anys, d’aquestes pedreres són nombroses. La desfiguració paisatgística és potser l’efecte més destacable, visible de d’una bona part de Mallorca. A més, l’activitat extractiva ha implicat una destrucció de la vegetació de la zona i la destrossa d’un espai natural de notable valor ecològic, en part catalogat com ANEI. Les emissions de pols afecten negativament la qualitat de l’aire i incideixen negativament sobre la salut de les poblacions veïnes i la dels ecosistemes. A tot això, s’han d’afegir les nombroses molèsties i pèrdua de tranquil·litat  dels Veïns.

Manca d’autoritzacions

            Aquesta pedrera no compta amb:

·         Declaració d’interès general, social o utilitat pública ni de l’antiga Comissió Provincial d’Urbanisme ni de la Comissió Insular d’Urbanisme
·         Tampoc compta amb llicència municipal d’obres de l’Ajuntament de Palma
·         Igualment tampoc té llicència d’activitat que ha d’atorgar igualment aquets Ajuntament
·         Tampoc té informe favorable de la Comissió Balear del Medi Ambient.

Incompliment de normatives i de sentències del Tribunal Suprem

L’activitat d’aquesta pedrera  incompleix:

A més, aquesta pedrera té nombroses sentències en contra, fins i tot del Tribunal Suprem.
·         1983: obliga a l’empresa a sol·licitar llicència d’activitat
·         1988: confirma la denegació de la llicència municipal per a explotar aquesta pedrera en situar-se aquesta  dins d’una Zona protegida pel PGOU de Palma.

A pesar d’aquesta darrera sentència, l’empresa explotadora encara no disposa de declaració d’interès general, ni llicència d’activitat ni llicència d’obra. Malgrat això, l’Ajuntament de Palma no ha tancat la pedrera.

            Per tots aquests fets, el GOB va presentar a principis de l’any passat una denúncia davant Fiscalia esperant que es prenguin mesures pel tancament de la Pedrera d’Establiment i el compliment de la legalitat.

Plana principal