Nota Informativa
2 de maig de 2003

El GOB proposa un debat en el CIM sobre l’ampliació de l’aeroport de Palma

L’ampliació impulsada per Madrid suposa una contradicció amb les competències exclusives del CIM

            En aquests moments se tramita una modificació puntual del PGOU de Palma, per a dur a terme una macro-ampliació de l’aeroport de Palma. Aquesta ampliació està promoguda pel Ministeri de Foment i per Aena, els quals preveuen que l’any 2015 aquest aeroport pugui transportar 38 milions de passatgers, ampliant les instal·lacions i afectant a 112 noves hectàrees de sòl rústic  fins a assolir les 875 hectàrees.

            L’increment espectacular de passatgers podria tenir conseqüències negatives per als recursos naturals de l’illa, les seves infrastructures, equipaments i sobretot per a la qualitat de vida dels habitants de l’illa. Igualment aquesta ampliació suposa un consum de  territori exagerats a una illa de petites dimensions.

            Igualment aquesta ampliació suposa una vulneració de les DOT, ja que aquestes no permeten una ampliació de la zona aeroportuària, a més d’entrar clarament dins de les competències d’ordenació del territori exclusives del CIM.

            Per tot això, el GOB proposa que el ple de CIM debati i manifesti la seva oposició a aquesta ampliació. Per aquest motiu el GOB ha remès al Consell Insular i a tots els partits una proposta de moció en aquesta línia, que reproduïm a continuació.

Proposta de Moció

Justificació:

Mallorca és un illa de dimensions reduïdes, d’escassos recursos naturals i al mateix amb una elevada densitat de població que triplica l’espanyola. El turisme és el principal motor de la nostra economia i és l’aeroport de Son Sant Joan el principal punt d’entrada.

L’any 2002 aquest aeroport va transportar un total de 18 milions de passatgers, en gran part turistes.

L’any 2001 el Ministeri de Foment va aprovar un Pla Director de l’aeroport de Son Sant Joan que preveu la construcció de determinades instal·lacions i infrastructures a fi de permetre un increment de trànsit de passatgeres i d’aeronaus, i així poder assolir l’any 2015 un total de 38 milions de passatgers. Igualment aquest Pla preveu incrementar la Zona de Servei Aeroportuària en 112 hectàrees, fins assolir un total de 876 ha.

            Recentment ha passat a informació pública una modificació del PGOU de Palma per incorporar les determinacions del Pla Director i ampliar la superfície del Sistema General de l’aeroport. En aquests moments es troba a informació pública l’aprovació inicial del Pla Especial aeroportuària.

            Les conseqüències de l’ampliació de les instal·lacions aeroportuàries i en concret la previsió d’increment espectacular del nombre de passatgers poden ser molt negatives, un clar perill de massificació i saturació de les nostres infrastructures i equipaments, una pressió excessiva sobre els recursos naturals de la nostra illa i en definitiva una pèrdua de qualitat de vida dels habitants de l’illa, sense oblidar les molèsties que l’increment de vols provocarà als habitants dels nombrosos  nuclis situats prop de l’aeroport.

            El consum de territori és un tema especialment greu, ja que l’increment de la superfície se fa a costa d’una zona agrícola en actiu, que des de l’any està declarada Zona de Interès Agrícola Nacional

            D’altra banda, no té sentit apostar per frenar el creixement urbanístic  i estabilitzar i millorar el turisme i alhora proposar duplicar la capacitat de l’aeroport de Palma per acollir fins a 38 milions de passatgers .

            Des del punt de vista de la legalitat, la proposta d’incrementar la superfície la Zona de Servei aeroportuària , implica vulnerar l’article 64.1 de la Llei 6/1999  de 3 d’abril, de les Directrius d’Ordenació Territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries, el contingut literal del qual és el següent:

            “Sense perjudici del que s’estableix als articles 47 i 50 d’aquesta llei, i pel que es refereix a les infrastructures aeroportuàries, no s’autoritzaran, fora de l’actual delimitació de la zona de serveis, noves infrastructures aeronàutiques, públiques o privades, si no és per a millores ambientals, protecció civil o interès militar.”

            Per això, a no ser que es justifiqui que compleixen els requisits que s’hi exigeixen, ambdues ampliacions de l’actual zona de servei resultarien contràries al disposat en aquest article.

Per tots aquests fets, el Ple del Consell, acorda:

1.- Significar la seva oposició a l’ampliació proposada de la zona aeroportuària de l’aeroport de Son Sant Joan, a Palma, tal com està plantejada en el document d’aprovació inicial del PGOU de Palma, atesa la greu disfunció que significaria per l’ordenació del territori de Mallorca, competència aquesta exclusiva del Consell Insular de Mallorca.

Plana principal