Nota informativa
15 de maig de 2003

El projecte d’aquàrium de Ses Fontanelles afectarà dràsticament una espècie en perill crític, el Limonium barceloi, que té aquí la seva única localitat mundial

L’afany urbanitzador de l’Ajuntament de Palma i la manca d’actuació del Govern possibiliten la destrucció d’aquesta zona humida i els seus valors naturals únics

La zona humida de Ses Fontanelles, la darrera de gran extensió que resta al municipi de Palma, pot rebre en breu el seu cop de gràcia amb els projectes que l’Ajuntament de Palma està disposat a facilitar.

Des de Cort es dóna suport a dos projectes diferents que conjuntament suposaran un impacte insuportable per la darrera gran zona humida de Palma. Per una part la Gerència d’Urbanisme de Cort acaba de donar llicència municipal per a la construcció d’un aquàrium que afecta a 5 hectàrees de la zona, i per altra es tramita (ja ha estat aprovat provisionalment) un pla parcial que permetrà la urbanització de les 32 hectàrees restants.

La construcció d’aquest aquàrium planteja importants inconvenients ambientals, com són:

-          Els efectes negatius sobre la zona humida i l’ocupació d’una zona reblida que encara era ambientalment recuperable

-          L’afectació a Limonium barceloi, espècie endèmica i en perill crític que té a Ses Fontanelles la seva única localitat mundial

-          La contaminació (encara més) de les aigües de la Badia de Palma

-          El risc d’introducció d’organismes exòtics i malalties dins la Badia

(Adjuntes vos oferim les al·legacions que hem presentat al projecte)

Per altra banda, el pla parcial que s’està tramitant implicarà la urbanització i per tant destrucció de bona part de la zona humida, que fou catalogada a l’inventari de zones humides encarregat pel Govern l’any 1997.

Sense perdre de vista que el responsable de la realització d’aquests dos projectes és l’Ajuntament de Palma, que els impulsa amb informes ambientals desfavorables, hem de destacar també que el Govern ha tingut i té encara en les seves mans la possibilitat d’impedir la destrucció d’aquest espai natural. El projecte de decret de protecció de zones humides, que el Consell de Govern ha tingut sobre la taula, impediria la urbanització de Ses Fontanelles i d’altres zones humides amenaçades per projectes urbanístics (Sa Porrassa a Calvià, Ses Feixes a Eivissa). Malauradament, no sembla que des del Govern es tengui intenció d’actuar en el sentit d’aprovar aquest decret i impedir la urbanització de la zona.

---------

Davant l’exposició pública sobre la sol·licitud d’autorització d’un aquari a Ses Fontanelles, terme municipal de Palma (Mallorca), publicat al BOIB núm 37, de 20/03/03, hi presenta les següents

AL·LEGACIONS

1.       Ocupació d’una zona humida inventariada

            El projecte es desenvolupa sobre part de la zona humida de Ses Fontanelles, catalogada com a MA26, amb 32,46 Ha d’extensió, a l’Inventari de les Zones Humides de la CAIB (1997), i recollida igualment al projecte de decret de delimitació i protecció de zones humides de les Illes Balears.

            El citat inventari proposa per al cas de Ses Fontanelles, juntament amb altres zones humides de tipologia similar, la seva restauració ambiental. La proposta de decret planteja la recuperació de les zones que han patit processos de rebliment, com és el cas de Ses Fontanelles.

            La realització d’aquest projecte impediria executar les citades determinacions de recuperació de la zona humida, i suposaria un impacte fortíssim per al conjunt de la zona (la darrera gran zona humida del municipi de Palma), impossibilitant la seva futura recuperació.

            Igualment s’han de considerar els impactes negatius que el projecte generarà sobre la resta de la zona humida (moviments de terres, abocament d’enderrocs, trànsit de vehicles, renous, increment de la freqüentació incontrolada, impacte estètic, introducció incontrolada d’espècies vegetals exòtiques, etc). Així, l’edificació de part de la zona humida tindria repercussions importants sobre la resta.

2.       Afectació al Limonium barceloi

            Limonium barceloi és un taxó vegetal que té a Ses Fontanelles, i concretament a la zona afectada pel projecte, la seva única localitat mundial. Aquesta delicada situació ha motivat la seva inclusió al llibre vermell dels vegetals amenaçats de les Illes Balears amb la categoria CR (perill crític).

            El projecte plantejat ocupa zones d’hàbitat favorable per a Limonium barceloi, i les edificacions s’ubiquen a pocs metres de parcel·les on viu l’espècie.

            El desenvolupament del projecte implicaria un impacte negatiu definitiu per a la viabilitat de l’espècie al seu hàbitat natural. L’espècie es pot mantenir en altres instal·lacions (jardins botànics i zones on es transloqui) però consideram que aquesta política de sacrificar innecesàriament enclaus naturals amb l’atenuant de traslladar els components naturals valuosos és completament inacceptable.

3.       Empitjorament de la qualitat de l’aigua de la badia de Palma

            L’abocament a la badia de 360 m3 per hora d’aigües procedents de les instal·lacions pot generar, tal i com es cita a l’estudi d’impacte, l’alteració de les condicions físico-químiques de les aigües circumdants al punt d’abocament. L’elevada densitat de peixos que es manté en aquest tipus d’instal·lacions fa que les aigües que s’aboquen siguin especialment riques en nutrients (composts nitrogents, fosfats, etc) i que es puguin generar situacions d’eutròfia.

4.       Risc d’introducció d’organismes

            A la instal·lació projectada es preveu la ubicació d’un elevat nombre d’espècies exòtiques als nostres sistemes naturals. Si bé al projecte es contempla un tractament especial (ozonització) per a les aigües procedents dels aquaris tropicals abans d’esser abocades, consideram que el risc d’introducció de nous elements biòtics és elevat, especialment si contemplam possibles avaries en el sistema d’esterilització. Recordem que la introducció d’espècies exòtiques és un dels principals problemes per a la conservació de la biodiversitat.

            Un altre aspecte fonamental a considerar és la possible introducció al medi natural d’organismes patògens (virus, bacteris, fongs, protozous, etc), tant generats als aquaris tropicals com a la resta (l’aigua dels quals no es planteja esterilitzar abans d’abocar-la). Recordem que les concentracions elevades d’animals en captivitat són especialment propícies per l’aparició de malalties.

5.       Avaluació d’impacte poc objectiva

            L’avaluació d’impactes destaca sobretot el benefici social del projecte (nova oferta turística, llocs de feina, etc) i minimitza els efectes negatius sobre l’entorn natural. El pressumpte benefici social s’ha d’emmarcar on pertoca, en una de les zones amb més oferta turística, d’allotjament i complementària, de Mallorca. Sota aquesta consideració, creim poc defensable pretendre que l’increment d’oferta turística pugui compensar els perjudicis que suposarà la destrucció irreversible de bona part de la zona humida de Ses Fontanelles, amb els seus importants components biològics.

Plana principal