Nota Informativa
16 de maig de 2003

El pacte de progrés fracassa en l’intent de contenir el creixement immobiliari

Fracàs total en la política urbanística i d’ordenació del territori del pacte

La que havia de ser la legislatura del canvi del model territorial i del definitiu fre de la construcció, quedarà ben enfora d’assolir aquest objectiu. Els principals compromisos del pacte, sobretot a nivell legislatiu, s’han incomplit.

Avui hem de parlar de magre balanç en la política d'ordenació del territori d'aquesta legislatura. Al final s’ha conformat el fracàs, cosa que avui dia és en evident: gairebé cap dels compromisos importants s’han complit i basta veure els paisatges plens de grues que adornen els nostres , les obres pobles i ciutats, per adonar-se’n.

Nombrosos incompliments

            Del programa del pacte hi ha hagut nombrosos incompliments, vet aquí els més importants:

·         Primer havia de ser la reforma de les Directrius d’Ordenació Territorial (DOT) a fi de dissenyar un nou  model territorial i apostar per unes illes més sostenibles: al final se va acordar no fer la reforma

·         Llavors havia de ser l’aprovació d’una  Llei del Sòl pròpia de les Illes Balears, a fi de modificar el marc legal de l’urbanisme a les nostres illes: al final res de res.

·         La moratòria anunciada de camps de golf ja n’hi s’ha plantejat seriosament.

·         El Pla Territorial de Mallorca, tant sols s’ha aprovat inicialment.

·         La declaració del parc natural de la Serra de Tramuntana s’ha descartat per aquesta legislatura.

·         Ens quedava la Llei de Quotes, la darrera oportunitat de fer alguna cosa concreta quant als compromisos en ordenació del territori del pacte de progrés, però al final tampoc s’ha aprovat.

·         Per últim el projecte de Llei d’Impacte Ambiental una llei marc i una necessitat  que transposava una directiva europea d’obligat compliment, va ser rebutjada per Parlament amb els vots de PP  UM.

Les conseqüències d’aquesta manca d’actuació.

            La manca d’actuacions en temes d’ordenació del territori i urbanisme s’ha traduït en un fet clar: el ritme de creixement s’ha mantengut als mateixos nivells que anys anteriors.

El sector de la construcció ha experimentat un creixement com mai prova d’això és que la mitjana d’assalariats de l’any 2002 ha batut un record històric. Les moratòries urbanístiques al h final no han afectat a l’activitat del sector de la construcció.

A mode resum aquest s’exposen algunes dades del balanç                                                                                                          

·       El sector de la construcció ha batut rècord d’assalariats.

·       La capacitat d’allotjament no ha aturat de créixer i ja supera els 1.450.000 habitants.

·       L’any 2002 hi ha 10.000 noves places turístiques més que fa quatre anys

·       S’ha incrementat de forma espectacular el turisme residencial enfront el turisme hoteler.

·       De totes maneres, i fruit de la forta activitat econòmica, la població de dret se dispara i creix a un ritme superior a 4% al darrer any.

Està clar que les mesures que darrerament s’han adoptat tant per part del Govern de les Illes Balears com del Consell de Mallorca no ha aconseguit frenar el creixement de la construcció.

Plana principal