Nota informativa
20 de maig de 2003

Per l’acció de protesta contra la regeneració artificial de la platja de Can Picafort

El GOB presenta recurs davant els tribunals de Justícia contra la multa imposada per Cirer

Una vegada pagades les multes imposades per la Delegació de Govern, ara el GOB ha presentat recurs contenciós-administratius contra aquestes multes, en considerar que van contra la legalitat vigent.

En concret la setmana passada se va interposar davant un dels Jutjats de lo contenciós de Palma, un recurs contra l’acord de la Delegació de Govern pel qual va a imposar 12 membres del GOB diverses sancions per l’acció de protesta contra la regeneració artificial de la platja de Can Picafort., per un import total de 11.697 euros.

Breu història dels fets

El 25 d’abril de 2002, una dotzena de membres del GOB s’encadenaren a les màquines que duien a terme la regeneració artificial de la platja de Can Picafort. El motiu de la protesta era denunciar públicament la inconveniència de la regeneració artificial com a sistema per a mantenir les platges, ja que és un sistema d’alt impacte ambiental i poc perdurable en el temps.

A més a més, en el cas de les obres del Ministeri de Medi Ambient a Can Picafort, el GOB acabava de presentar denúncies davant la Conselleria de Medi Ambient i la Comissió Europea per diversos incompliments legals, relatius als inexistents informes ambientals necessaris per realitzar aquestes actuacions dins un Lloc d’Interès Comunitari (LIC).

L’actuació dels membres del GOB va esser en tot moment pacífica i va finalitzar tot d’una que se’ls va demanar per part de les autoritats.

11.697 euros per protestar pacíficament

Arran d’aquest fet, la Delegació del Govern a les Illes Balears obrí un procediment de sanció contra els membres del GOB per “Alterar la seguridad colectiva u originar desórdenes en las vías, espacios o establecimientos públicos“, i per paralitzar les feines de regeneració durant 5 hores.

El GOB presentà al·legacions diverses vegades al llarg del procediment davant la Delegació del Govern, i recurs davant el Ministeri de l'Interior, argumentant que l’acció del GOB, tractant-se d’un acte simbòlic, no va produir cap mal ni cap dany. De fet ningú (ni tan sols l’empresa executora) denuncià danys, pèrdues ni cap altre greuge, a part de la pròpia Demarcació de Costes, depenent del Ministeri de Medi Ambient, que argumentà la paralització de les obres durant 5 hores (quan l'atestat de la Guàrdia Civil diu que foren només 3).

Posteriorment el Ministeri de l'Interior confirmà la sanció imposada per Catalina Cirer, i dóna 30 dies als membres del GOB per pagar la multa de gairebé 12.000 euros, o aquesta serà cobrada pel procediment d'apremi. El passat mes de març el GOB va satisfer la multa imposada, comptant amb l’ajuda de dotzenes de persones i entitats que col·laboraren econòmicament amb la subscripció popular oberta per la nostra associació.

La Comissió Europea ens dóna la raó

El GOB ha tingut accés a un document de la Comissió Europea en que es plantegen els diversos incompliments legals comesos per l’estat espanyol en relació a la regeneració de platges efectuada a les comunitats autònomes de València i les Illes Balears.

En el nostre cas, i en relació amb la regeneració de les platges de Can Picafort i Muro (ubicades dins el Lloc d’Interès Comunitari de les Badies d’Alcúdia i Pollença), la Comissió dóna la raó al GOB quant a l’incompliment de l’article 6.3 de la directiva 92/43/CEE relativa a la conservació dels hàbitats naturals. Aquest article estableix que qualsevol pla o projecte que pugui afectar de forma apreciable als Llocs d’Interès Comunitari (LIC) s’haurà de sotmetre a una adequada avaluació de les seves repercussions tenint en compte els objectius de conservació. Literalment, la Comissió dictamina que “Por estas razones, la Comisión estima que el Reino de España ha incumplido sus obligaciones de conservación y de realización de estudios previos de evaluación de las repercusiones de los proyectos de extracción de arena y regeneración de playas en relación con las zonas de especial protección para las aves y de los lugares de interés comunitario susceptibles de integrar la red Natura 2000 de la provincia de Alicante y del archipiélago balear mencionados previamente.”

Plana principal