Nota informativa
22 de maig de 2003

El GOB demana a Medi Ambient el tancament cautelar d’un vedat de caça de Bunyola, per ús il·legal de verí

S’hi va localitzar una milana enverinada i diverses esques amb verí

El passat dia 10 d’abril, membres del GOB localitzaren a una finca de Bunyola el cadàver d’una de les poques milanes que sobreviuen a Mallorca i que són objecte d’un programa de ràdio-seguiment, en el marc del programa de conservació de l’espècie que impulsa la Conselleria de Medi Ambient.

Prop de la milana, agents de medi ambient de la Conselleria hi localitzaren també diverses esques enverinades. Les analítiques realitzades a un laboratori de toxicologia han confirmat que el verí utilitzat a les esques i també causant de la mort de la milana és l’aldicarb, el mateix que ja ha causat la mort de, com a mínim, 9 milanes els darrers 3 anys.

En aquests moments la fiscalia té oberta una investigació sobre el cas per pressumpte delicte contra el medi ambient. Cas de trobar-se els culpables, podrien esser condemnats a penes de presó, com ja hi ha precedents a les Illes Balears per altres casos d’enverinament.

Paral·lelament, però, el GOB ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient el tancament cautelar del vedat de caça, tal i com disposa la llei de caça per a situacions en que existeixi una mala gestió del vedat. El GOB considera imprescindible suspendre cautelarment l’aprofitament cinegètic als vedats en que hi hagi prou evidències de l’ús il·legal de verí, ja que aquesta seria una mesura exemplar que probablement faria repensar-s’ho als delinqüents que col·loquen verí als seus vedats de caça per eliminar moixos i altres depredadors.

La lluita contra l’ús il·legal del verí, imprescindible per salvar la milana

Si no ho evitam, aquest animal tindrà el trist honor de ser la primera espècie de vertebrat extingit a Mallorca en el segle XXI. L’elevada mortalitat no natural detectada amb el seguiment d’aquests exemplars explica la tendència regressiva observada en aquesta espècie al llarg dels darrers anys. Recordem que la població reproductora de milana a Mallorca està formada enguany només per unes 9 parelles.

La milana arriba a l’edat adulta i comença a criar normalment als 3 anys. Dels 8 exemplars nascuts l’any 2000 i que enguany arribarien a la seva edat adulta, només en resta un de viu. Els altres 7 moriren enverinats. Si es manté aquesta insuficient incorporació de joves a la població adulta, la milana a Mallorca té els dies comptats.

Per això el GOB reclama de la Conselleria de Medi Ambient, com a responsable de la conservació de la diversitat biològica de les Illes Balears, un impuls suficient a les següents mesures:

a)       Investigació dels casos d’enverinament detectats, a fi d’identificar els responsables i possibilitar el seu processament i condemna. A més dels enverinaments que afecten espècies silvestres, cal investigar també els múltiples casos d’enverinament d’animals domèstics que se detecten cada any a les clíniques veterinàries.

b)       Intensificació de la vigilància, especialment en aquelles zones on s’han detectat morts per enverinament. L’ús il·legal de verí és una pràctica delictiva, i com a tal ha de ser perseguida per les autoritats.

c)       Control estricte de la distribució, venda i ús de determinats plaguicides d’alta toxicitat usats freqüentment com a verins. Els venedors d’aquests productes tenen l’obligació de mantenir al dia un llibre de registre on constin les partides venudes i el nom del comprador; d’aquesta forma se facilitaria la identificació dels responsables d’enverinaments. Cal treballar de forma coordinada amb la resta de comunitats autònomes, ja que l’ús il·legal de verí és un problema generalitzat, i sembla que el verí utilitzat a Mallorca podria arribar de fora.

d)       Aplicació de mesures cautelars a vedats de caça on s’utilitzi verí, com la prohibició temporal de la caça. Aquesta mesura s’aplica ja a altres comunitats autònomes, com Castella-La Manxa, on els propietaris són responsables de vetllar per què a les seves finques no se col·loqui verí.

e)       Control de moixos assilvestrats. L’ús il·legal del verí al medi natural té fonamentalment per objecte eliminar els predadors que poden menjar-se espècies cinegètiques (bàsicament conills i perdius) o animals de granja (gallines, etc). Cal controlar les poblacions de moixos per evitar els seus danys i que algunes persones recorrin al verí per eliminar-los. En aquest aspecte cal implicar també als ajuntaments, responsables de l’abundància de moixos vagabunds a moltes urbanitzacions.

Plana principal