Nota informativa
10 de juny de 2003

El GOB recorre l’increment de sòl urbà de les NN.SS. de Santa Eugènia

Incompleix la normativa vigent i provocarà un impacte negatiu

El passat mes de maig el GOB va presentar recurs d’alçada contra l’acord de la Comissió Insular d’Urbanisme l’aprovació definitiva de les  Normes Subsidiàries de planejament del municipi de Santa Eugènia, relativa a l’ampliació de sòl urbà amb les unitats d’execució UE-1 i UE-2.

Des del nostre punt de vista ens trobam amb la il·legal classificació com a sòl urbà perquè  les NN.SS. classifiquen com a sòl urbà terrenys que  legalment no poden tenir aquesta classificació. En concert, se tracta de:

·         Unitat d’Execució número 1 “Es Convent”.

La delimitació de la unitat afecta una superfície de 5.216 m2, dels quals 1.214 m2 ja tenen la condició de sòl urbà i estaven afectats per l’obertura d’un nou carrer.

Aquesta unitat d’execució permetria la construcció de 20 habitatges.

·         Unitat d’Execució número 2 “La Balanguera”.

Aquesta unitat d’execució es troba a l’entrada del poble a la banda dreta, afecta una superfície de 6.655 m2, dels quals 1.795 m2 queden afectats per aparcaments i voravia.

Aquesta unitat d’execució permetria la construcció de 36 habitatges.

IL·LEGALITATS QUE S’EVIDENCIEN

            A)Els terrenys afectats no està consolidats per l’edificació ni tenen serveis

            Els terrenys afectats per a aquesta modificació no tenen les característiques per a ser classificats com a sòl urbà, ja que ni està consolidat per l’edificació (de fet són terrenys agrícoles) ni tenenels serveis necessaris que marca la normativa vigent.

·         Incompliment de l’article 8 de la Llei 6/1998 del Sòl,

·         Incompliment de l’article 78 del Reial Decret

·         Incompliment de l’article 21 del reial Decret 2159/1978 del reglament de Planejament

·         Incompliment de l’article 1346/1976 de la llei del sòl

            B) Els terrenys haurien de ser rústic segons les DOT

            L’article 19.1.e.2) de la Llei 6/1999, de 3 d’abril, de les Directrius d’Ordenació Territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries, (DOT), proclama com a sòl rústic protegit “La franja compresa entre dues línies longitudinals paral·leles a les arestes d’explanació de les carreteres i una distància d’aquestes de 25 metres a les carreteres de quatre o més carrils, de 18 metres a les carreteres de dos carrils de les xarxes primària i secundària i de 8 metres a les carreteres de dos carrils de les xarxes local o rural

INFORMES DESFAVORABLES

            Resulta molt significatiu que l’acord que s’impugna hagi oblidat, hagi menyspreat, hagi ignorat, per una banda, l’informe desfavorable de:

-          la Conselleria d’Obres Públiques, Habitatge i Transports de dia 16 de setembre del 2002,  per una altra,

-          el dictamen de la Ponència Tècnica de la Comissió Insular d’Urbanisme del CIM

-          l’informe de la Comissió Balear del Medi ambient

IMPACTE AMBIENTAL I PAISATGÍSTIC GREU

A més dels incompliments flagrants de la normativa vigent, des del nostre punt de vista aquestes dues actuacions suposaran: 

* una agressió paisatgística evident ja que les zones afectades són molt visibles. Conseqüentment, com a mínim, resulta obvi que generarà un greu impacte paisatgístic, atenent el caràcter tradicional del nucli i els trets característics d’integració amb les condicions particulars del seu entorn natural i paisatgístic.

* A més de ser un lloc molt visible resulta, que els terrenys presenten una topografia molt accidentada , pel que fa a la UE-2 anomenada “La Balanguera”, està dins de la delimitació de bona part del sistema muntanyenc format pel Puig de Son Seguí i del Puig de Santa Eugènia, considerat com a zona de riscs front a l’erosió, front a l’esllavissament i front als incendis, cosa que permet assegurar que no es pot considerar, des del punt de vista tècnic, com a un sòl apte per al desenvolupament urbà.

* Amb independència del règim de protecció que pugui establir el Pla Territorial de Mallorca, actualment en redacció i que tot just s’està presentant a la societat, sobren els arguments per justificar l’adopció cautelar d’un règim transitori de protecció per a la totalitat d’aquest Puig, procedir a inventariar els nombrosos habitatges actualment existents, la majoria d’ells sense l’empara de la legalitat urbanística, i aplicar les mesures més adients i les recomenacions per tal  reduir els esmentats riscs.

* Resultaria una imprudència i una irresponsabilitat política donar suport a un procés de transformació com el que planteja la proposta municipal, sabent que incrementarà el nivell de risc d’esllevissament simplement pel fet de permetre a aquest Ajuntament autoritzar les obres d’urbanització, atenent el volum immens de les terres que s’han d’excavar, atenent l’enorme mur de contenció que s’haurà de construir per tal d’estabilitzar el talús resultant de l’excavació i, molt especialment, atenent les vibracions que produirà la diversa maquinaria emprada habitualment en aquests tipus d’obres.

SUSPENSIÓ CAUTELAR

De conformitat amb el que es disposa a l’article 111.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada mitjançant la Llei 4/1999, de 13 de gener, sol·licita expressament la suspensió de l’acord impugnat, atès el perjudici que causaria a l’interès públic o a tercers la seva executivitat, ja que, en el cas de procedir-se a la subsegüent edificació i urbanització a les dues unitats d’execució, seria de reparació impossible o difícil la restitució a l’estat actual.

Plana principal