Nota informativa
18/06/2003

Es Carnatge, arrasat pel Ministeri de Medi Ambient

Es perd l’oportunitat de recuperar ambientalment el darrer espai natural costaner del municipi de Palma

Aquests dies estam assistint a l’arrassament per part del Ministeri de Medi Ambient de l’espai natural d’Es Carnatge, entre Can Pastilla i el Coll d’en Rabassa. Es Carnatge és el darrer bocí de costa no urbanitzada que resta al municipi de Palma, però en aquests moments està essent objecte d’excavacions i grans moviments de terra que el transformaran en una zona típicament urbana.

Recuperació ambiental mal entesa

El Ministeri de Medi Ambient, a través de la seva Direcció General de Costes, ha començat a executar ja els dos projectes de "recuperació ambiental" de la zona: el passeig marítim i el jardí botànic. Aquests projectes presenten alguns aspectes positius, com l’ordenació del trànsit motoritzat, la retirada d’un gran volum d’enderrocs que al llarg de dècades s’han escampat a la zona i la revegetació d’algunes zones, però per altre costat constitueixen la transformació d’Es Carnatge en una mena de parc urbà, sense tenir en compte un aspecte fonamental: Es Carnatge és en aquests moments l’únic espai natural litoral no urbanitzat que queda al municipi de Palma.

Passeig marítim

El primer dels projectes en execució és la construcció d’un passeig marítim peatonal, pavimentat, dotat de faroles, pèrgoles i altre mobiliari urbà típic als passejos marítims. Per al GOB la construcció de vials de caràcter urbà, com el que es planteja, no haurien de tenir cabuda dins els espais naturals protegits per la LEN, i per això tampoc s’haurien d’executar al litoral de l’ANEI d’Es Carnatge.

Jardí botànic

Bona part de la zona interior d’Es Carnatge es veu afectada pel segon dels projectes, la construcció d’un jardí botànic, que ocuparà aproximadament la meitat de la superfície d’Es Carnatge. Des del punt de vista del GOB, aquesta intervenció suposa convertir bona part de l’espai natural en una mena de zona verda annexa a les urbanitzacions veïnades. Aquesta transformació contradiu a les totes la finalitat que, consideram, han de tenir a Mallorca els espais naturals que fins ara han aconseguit salvar-se de la urbanització. Això és encara més greu tenint en compte que Es Carnatge és l’únic espai natural litoral no urbanitzat del terme municipal de Palma. Iniciatives com aquesta són molt interessants, però s’han d’ubicar correctament i no ocupar espais naturals, els quals han de tenir unes altres finalitats.

El GOB presentà en el seu moment al·legacions als dos projectes, que foren desestimades pel Ministeri de Medi Ambient.

Error històric

Amb aquestes actuacions urbanístiques, Palma perd l’ocasió única de conservar (amb les millores que siguin pertinents) el seu únic espai natural litoral. Per això creim que l’execució d’aquests projectes constitueix un greu error històric.

L’alternativa plantejada pel GOB i desestimada pel Ministeri de Medi Ambient és la restauració ambiental d’aquest espai per recuperar el seu aspecte natural original i permetre el seu ús ordenat. Quant al jardí botànic, una opció possible seria negociar la seva instal·lació als terrenys ocupats per les instal·lacions de la clausurada central tèrmica de Sant Joan de Déu.

 

Plana principal