Nota informativa
1 de juliol de 2003

Les dunes de Cala Mesquida, en situació crítica

Costes elaborà un projecte de recuperació fa dos anys, però no l’ha executat

El sistema dunar de Cala Mesquida és un dels pocs que han aconseguit salvar-se de la urbanització a Mallorca. En aquests moments la seva protecció urbanística és total: els terrenys són Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) i a més a més es troba dins l’àmbit del Parc Natural de la Península de Llevant.

Però malgrat això, les dunes de Cala Mesquida poden desaparèixer en pocs anys si no se fa res per evitar-ho. Altres factors de degradació estan contribuint a la desaparició de les dunes de forma més lenta però igualment negativa. Ens referim al trànsit de persones, cavalls i vehicles per dins el camp dunar, erosionant les dunes i obrint camins. En aquests moments una part molt important del front dunar es troba desmantellat a causa d’aquesta manca d’ordenació de l’ús públic.

Valors naturals excepcionals

Aquest sistema dunar és probablement el més dinàmic dels que es conserven a Mallorca. El tram de costa que ocupa es situa de forma perpendicular al vent dominant del nord, i l’estructura de la platja, tant a la zona submergida com a l’emergida, resulta especialment favorable per a la formació d’un camp de dunes. Així, les dunes assoleixen gran alçada a pocs metres de la platja, i el conjunt de les dunes mòbils és un dels de major profunditat d’entre els existents a Mallorca.

A més a més a Cala Mesquida es troben ben representades les típiques comunitats vegetals dunars (Agropyro-Ammophilion arundinaceae i Crucianellion maritimae) que en l’actualitat presenten a Mallorca una distribució molt localitzada i una extensió relativa molt reduïda, i que estan en clara recessió.

Greus alteracions

El trànsit de persones, a peu, a cavall o sobre vehicles motoritzats, és en avui el major impacte que pateix el sistema i que amenaça amb desmantellar-lo en pocs anys. Aquest trànsit obre caminois entre la vegetació i contribueix al descalçament del borró i altres espècies vegetals que fixen les dunes. El resultat és l’eliminació de les comunitats vegetals que fixen el front dunar i la pèrdua d’estabilitat de les dunes, que queden desprotegides davant el vent.

 Per desgràcia l’elevat dinamisme d’aquest sistema accentua aquests processos erosius generats pel trànsit de persones i vehicles, i els caminois oberts es poden convertir en poc temps en grans canals erosius per on anualment es desplacen tones d’arena cap a l’interior, fent-se enfora de la platja i dificultant-se així la recuperació d’aquesta arena per part de la platja si en algun moment les condicions d’estabilitat ho requereixen.

El GOB demana a Costes i a la Conselleria de Medi Ambient l’execució immediata del projecte de conservació

La Demarcació de Costes a les Illes Baleares, depenent del Ministeri de Medi Ambient, elaborà l’any 2001 un projecte de recuperació i conservació d’aquest sistema dunar. El GOB presentà al·legacions a algunes actuacions del projecte, per considerar-les innecessàries (passarel·la de fusta per dins les dunes), encara que en general consideram que el projecte tindria uns efectes positius sobre la conservació d’aquest enclau natural excepcional.

Les actuacions en aquesta zona són competència de dos organismes: el Ministeri de Medi Ambient, com a titular del domini públic marítim-terrestre, i la Conselleria de Medi Ambient, com a responsable de l’administració del Parc Natural. Des del GOB es demana a aquestes dues administracions que arribin ràpidament a un acord per tal d’aturar el greu procés de degradació d’aquest camp dunar, i per executar les accions més urgents de forma immediata i evitar així l’impacte del que resta d’estiu. Les actuacions més necessàries per conservar Cala Mesquida són la limitació de l’accés de persones i vehicles a la zona dunar, la col·locació de mitjans que facin possible la regeneració natural de les dunes (barreres de canyís) i la distribució i instal·lació de materials informatius per explicar els valors d’aquest espai als visitants.

 

Plana principal