Nota Informativa
16 de juliol de 2003

Al·legacions del GOB al Pla Especial del Campus universitari

El GOB planteja que els nous edificis universitaris estiguin dins Palma i no al Campus

            El GOB ha presentat davant l’Ajuntament de Palma al·legacions al Pla Especial del Campus Universitari, que recentment ha estat exposat al públic per iniciativa de la UIB.

            Les al·legacions que el GOB ha presentat fan referència a aspectes de transport, noves edificacions,  ambientalització del Campus,  etc.

Les noves edificacions han d’estar a Palma

Com hem manifestat en nombroses ocasions, el Campus universitari no ha de créixer. Els nous estudis i les noves edificacions s’han de situar a Palma, aprofitant edificis existents.

El GOB sempre ha manifestat la seva discrepància en la ubicació del Campus enfora de la capital de l’illa, enfora en definitiva de la zona urbana per excel·lència i enfora d’allà on viu la gent. Els motius que hem anat exposant  per mantenir aquesta discrepància són d’origen divers i a continuació els exposam en forma de punts:

-          implica el trasllat diari a 7,5 hm de la ciutat, amb la pèrdua de temps que això provoca i l’elevat consum de combustible

-          els ciutadans de Palma no aprofiten les oportunitats que representen la Universitat

-          alhora els alumnes de la UIB no sempre aprofiten les oportunitats que dóna una ciutat com Palma.

-          pèrdua d’ambient universitari dins de la ciutat

-          desaprofitament dels equipaments universitaris

En aquest sentit el GOB proposa a través de les al·legacions al pla Especial els següents punts:

-          Els nous estudis s’haurien d’ubicar al nucli urbà de Palma, aprofitant a ser possible, edificis existents

-          Part dels serveis administratius haurien de situar-se dins de la ciutat.

-          La biblioteca central, així com altres serveis universitaris s’han d’ubicar dins Palma

Peatonitzar el campus un objectiu a assolir

            El Pla Especial manté el trànsit motoritzat a tots els vials del Campus i, encara més, manté els aparcaments al llarg de les seves voreres. Contràriament a això el GOB pensa que l’espai que separa els edificis del Campus s’ha de consagrar als vianants, excloent-hi totalment el trànsit rodat. Això és especialment urgent a les zones amb més alta densitat d’edificis, com ara a l’entorn dels edificis Guillem Colom, Ramon Llull i Mateu Orfila. Per altra banda, el pla hauria de contemplar l’habilitació de vies actuals com a carrils bici.

 La recuperació de l’aiguamoll de la font de la Vila.

La construcció del vial Menorca sobre l’aiguamoll de la font de la Vila provocà una gran consternació pel seu greu impacte ambiental. La recuperació de l’aiguamoll de la font de la Vila i la seva reconversió en un gran parc central, principal objectiu de la reordenació del Campus, no serà del tot completa si es manté aquest vial, tal com recull l’actual disseny del Pla Especial de Campus. Per tant, el Pla Especial hauria de contemplar el desmantellament del vial Menorca i la unió de les dues zones de la bassa.

 El Bus a la UIB.

El Pla Especial, tot i preveure una reserva per una possible estació de tren, no preveu la reserva d’espai per a la construcció d’una estació d’autobusos; la qual cosa és indispensable, si es pretén potenciar l’accés públic i col·lectiu al Campus.

 Ambientalitzar el Campus

            El Pla Especial del Campus ha de preveure tot un seguit de mesures, tant pel que fa a la jardineria, com pel que fa als vials, als edificis existents, a les infrastructures, etc. a fi d’ambientalitzar-los i  en definitiva de millorar el seu funcionament ambiental.       

Plana principal