Nota informativa
29 d’agost de 2003

GOB i Veïns netegen Cala Blava (Llucmajor)

Demanen actuacions de les institucions per conscienciar la població per a què no s’embruti la mar

El GOB en col·laboració amb l’Associació de Veïns i Propietaris de Cala Blava realitzà ahir dijous una neteja de la costa. Va ser una acció simbòlica i reivindicativa per cridar l’atenció sobre la contaminació de la mar, un problema ambiental que afecta al nostre litoral cada any especialment a l’estiu, degut a la massificació i a l’ús intensiu de la costa.

Amb aquesta acció el GOB demana que l’administració eviti la gran quantitat de brutor que es troba a la mar i que es faci responsable del manteniment i la neteja del litoral i fa una crida a la població per a què col·labori en el manteniment de les platges i del litoral no embrutant-lo.

La procedència de la brutor a la mar

            La brutor present a la mar i que moltes vegades acaba a les nostres costes té, principlament, tres origens:

-          Abocaments des de la costa per part de banyistes i d’emisaris de depuradores.

-          Vaixells i altres embarcacions.

-          Una petita part prové d’altres països (Nord d’Àfrica i Mediterrània oriental) a causa de les corrents marines

Propostes del GOB per resoldre aquest problema

La clau per solucionar aquest problema és actuar sobre les fonts i els agents responsables i corresponsables de la contaminació de la mar amb l’objectiu principal d’evitar que s’embruti la mar.

- Actuació de l’administració.

L’administració té l’obligació d’evitar l’abocament de fems a la mar i de mantenir el litoral net i en bon estat de conservació. L’administració ha de prevenir la contaminació.

Per evitar la contaminació de la mar és fonamental que l’administració corregeixi la saturació i el mal funcionament de les depuradores i que realitzi campanyes d’educació ambiental i de sensibilització dirigides a la població resident i visitant.

Per mantenir el litoral net i ben conservat, el Govern Balear i els ajuntaments han d’invertir més mitjans econòmics i humans en tasques de prevenció i de neteja.

- Actuació dels usuaris d’embarcacions.

Actuant sobre aquest sector és possible aconseguir resultats a curt termini. Molts de navegants comencen a estar sensibilitzats sobre el problema que representa embrutar la mar.

El GOB, per la seva banda, col·labora amb l’Associació de Clubs Nàutics (ANADE) per dur a terme una campanya de sensibilització dels usuaris de Ports esportius.

- Actuació sobre la població en general.

Educar a la gent per a què no embruti la mar i entengui els beneficis de mantenir neta la mar.

És difícil que el Govern Balear pugui actuar sobre la població dels països del Nord d’Àfrica i d’Europa oriental que aboquen directament fems a la mar, perquè no són visitants habituals de les nostres costes.

Hi ha altres sectors, com l’hoteler que també es poden implicar en la prevenció d’aquest problema, promovent campanyes de sensibilització i bones pràctiques al litoral entre els seus clients.

Altres qüestions d’actualitat

Enguany sentim a dir que hi ha més brutor a la mar que no altres estius. El GOB no creu que hi hagi més brutor que altres anys. Aquest estiu s’ha fet més evident per diverses raons, sobretot per l’interès dels mitjans de comunicació pel tema. Aquest fet pot contribuir a sensibilitzar a la població de la importància de no embrutar i mantenir la mar neta i en bon estat de conservació.

Sobre les zones més afectades, no hi ha una part de l’illa més afectada que una altra. La contaminació de la mar i la costa és un problema global que afecta a tot el litoral de les Balears.

Aquest estiu s’han donat diverses marees roges o proliferació d’algues d’aquest color,  degudes a l’augment de la temperatura de la mar i també a l’increment de matèria orgànica. El seu desenvolupament es veu afavorit sobretot per l’augment de restes orgàniques a la mar. Aquest fet està relacionat amb l’abocament d’aigües residuals mal depurades.

Plana principal