Nota Informativa
15 de setembre de 2003

El nou  Pla de Carreteres constitueix la major agressió coneguda al camp mallorquí, segons el GOB

Els nous projectes d’autopistes i autovies suposaran un consum de territori de 20 milions de m2

            La setmana passada es va signar per la Consellera d’Obres Públiques Mabel Cabrer i pel Conseller de Carreteres del CIM Antoni Pasqual un protocol a fi de tirar endavant nombrosos projectes de carreteres i per modificar el Pla de Carreteres vigent. En termes generals aquest protocol suposa el retorn de les velles polítiques d’èpoques passades, consistent en impulsar la construcció de grans obres públiques, bàsicament autopistes i autovies.

Així als ja coneguts projectes d’Autopista de Llevant (sense passar per Felanitx), Autopista de Ponent, Autopista d’Inca a sa Pobla, etc.. ara se sumen nous projectes d’autopistes i autovies com és ara la d’Inca-Manacor.

            Des del nostre punt de vista, l’execució d’aquests  projectes constituirà la major agressió al territori de Mallorca, ja que com a mínim en quedaran afectats uns 20 milions de metres quadrats.

            En concret els projectes inclosos dins aquest protocol (alguns d’ells ja provenien del pacte de progrés) i que s’hauran d’incloure al Pla de Carreteres de Mallorca són els següents:

Xarxa Arterial de Palma

·      Variant de Son Ferriol

·      Desdoblament de la 2ª Via de cintura de Palma (Coll d’en Rebassa-Autopista Central)

·      Soterrament del Passeig Marítim

·      Construcció de la 2ª  Via de Cintura de Palma, cap a Ponent

Palma -  Universitat

·      Autovia Palma - Universitat

Autopista de Llevant

·      Arenal - Llucmajor

·      Variant de Llucmajor (pel  sud)

·      Llucmajor – Campos

Autopista de Ponent

·      Palmanova - Santa Ponça

·      Santa Ponça -  Peguera

Autopista Central

·      Tercer Carril Autopista Palma – Inca

·      Variant d’Inca

·      Inca - Sa Pobla          

Autovia del Pla

·      Autovia Inca- Sineu- Petra – Manacor

Variants

·      Son Ferriol

·      Sa Casablanca

·      Son Servera

·      S’Estanyol-Sa Ràpita

·      Llubí

·      Felanitx

·      Portocristo

·      Manacor

·      Sant Llorenç

·      Porreres

Altres projectes: reformes i condicionaments   

·      Accés a festival Park

·      Accés a Lloseta

·      Sa Pobla- Albufera

·      Muro- Santa Margalida

·      Inca- Llubí Santa Margalida

·      Accés Costa des Pins

·      Cala Morlanda – Sa Coma

·      Felanitx - Porreres

·      Campos - Sa Ràpita

·      Santa Maria-Sencelles

·      Algaida Sencelles

·      Sineu-SantJoan- Montuïri

·      Túnel de Sa Mola (Port de Sóller)

·      ................

Conseqüències d’aquests projectes

Consum de Territori molt elevat

            Hem calculat que l’execució d’aquests nous projectes suposarà un consum de territori (espais rurals i  àrees naturals) de prop de 20 milions de metres quadrats (unes 2.000 Ha)

Més de 4.000 propietats afectades

            Les obres de construcció implicaran la prèvia expropiació i ocupació d’un elevat nombre de propietats, gran part d’elles rústiques. Hem calculat que aquest Pla afectarà unes 4.000 propietats privades ja sigui per les obres o per les afeccions de les noves carreteres.

S’afavoreix el transport privat

            El tipus d’obres proposades, la seva magnitud, les seves característiques, etc, van sempre a favor del transport privat en detriment dels transports col·lectius (autobusos, tren). Els projectes que s’impulsen potencien l’ús dels vehicles privats, augmentant la seva seguretat relativa, però incrementant la seva velocitat màxima, contribuint, per tanta fer-la més perillosa.

Fomenta el consum de combustibles fòssils

            Hem de recordar la insostenibilitat de l'ús de vehicles privats de combustió interna, basats en el consum d'energies fòssils no renovables i que contribueixen a l'encalfament global de l'atmosfera. Davant els greus problemes ambientals que aquests vehicles provoquen arreu del món s’està replantejant la necessitat de reduir el seu ús i molts de països ja han pres mesures per  disminuir el trànsit motoritzat, potenciar els transports col·lectius i els no contaminants.

Minva de la permeabilitat del territori

            Les obres programades suposaran una greu minva de la permeabilitat territorial, ja que moltes finques o moltes poblacions trobaran obstacles infranquejables i perillosos, inhibint els seus desplaçaments a peu, en bicicleta o en motocicleta.

Impacte paisatgístic molt elevat, que romp el caràcter rural de molts d’indrets

            La zona que travessen les noves vies, l’amplada de les carreteres, el tipus d’obres i complements no sempre tenen en compte el fet de trobar-se dins espais rurals i fins i tot espais naturals. Els canvis que provocaran significaran una transformació negativa de la zona que travessen.

Impactes socials espectaculars

            L’execució d’aquests projectes implicarà un canvi espectacular a zones i municipis afectats. Aquest canvi resultarà negatiu per quant implicarà expropiacions, increment de renous, malbaratament de propietats rústiques, expropiació d’edificacions, reducció d’activitats agrícoles,  minva del comerç local, etc. En definitiva la pèrdua de qualitat de vida a les zones afectades, com és el cas de l’Autovia Inca-Sineu-Manacor.

Un cost econòmic astronòmic

            Els cost d’aquests projectes és molt elevat. Des del nostre punt de vista estam parlant d’autèntiques barbaritats. Aquesta comunitat té altres prioritats (educació, sanitat, residus, proveïment d’aigua,….) i fins i tot pel que fa al transport, són més necessàries altres inversions públiques.

            En principis les obres estan pressupostades en 524 milions d’euros, uns 87 mil milions de pessetes.

Conseqüències negatives sobre el patrimo­ni arquitectònic

            La quantitat d’obres que se programen, les zones per on travessen, el tipus i característiques de cada un dels projectes implicaran per força la destrucció d’una gran quantitat d’elements arquitectònics: parets, edificacions, porxos, cases, sínies, aljubs, sestadors, etc.. que formen part del nostre paisatge i del nostre patrimoni.

Fa falta un Pla Integral de Transports                

            Qualsevol política de carreteres ha d’estar sotmesa a una política transport que integri d’una forma global tant altres polítiques sectorials, ja sigui infrastructura ferroviària, transport col·lectiu per carretera,  carreteres, transport urbà, enllaços de distints sistemes de transport, ordenació del territori, estudis de la demanda, aspectes ambientals, etc. La solució a una problemàtica de trànsit no se resol únicament mitjançant una actuació a una carretera concreta sinó combinant distintes actuacions. Cal tenir prèviament a una actuació de la magnitud que se’ns presenta un Pla Integral de Transports, i a continuació un Pla de Infrastructures viàries.

Plana principal