Nota Informativa
8 d’octubre de 2003

El GOB demana a Jaume Matas que retiri el projecte d’urbanització de Campos

La zona gaudeix d’uns notables valors naturals

Introducció

            Una nova urbanització amenaça la conservació d’un espai natural de Mallorca. Es tracta d‘una urbanització residencial, una gran instal·lació  hotelera, un complex comercial, així com un camp de polo. Tot plegat està previst que se construeixi a damunt 99 hectàrees d’una interessant garriga d’ullastre, situada devora Es Trenc i el Salobrar de Campos.

            Al llarg dels darrers deu anys aquests terrenys han patit una notable polèmica, així com anades i vengudes pel que fa a la seva classificació urbanística, passant de sòl rústic a sòl urbanitzable, d’urbanitzable a  rústic i ara de bell nou se pretén passar a sòl apte per urbanitzar. El cas d’aquesta urbanització, s’ha convertit en un exemple d’urbanisme a la carta, fins al punt d’anar modificant lleis just per afavorir uns determinats promotors.

            En aquests moments el Parlament tramita un projecte de Llei que al mes de juliol va aprovar el Govern de les Illes Balears a fi de classificar com a urbanitzable aquests terrenys i per això fa una excepció a la norma general que estableix les Directrius d’Ordenació del Territori (DOT). L’objectiu d’aquesta llei, expressada en la seva exposició de motius, és compensar el municipi de Campos de la manca de desenvolupament turístic. La possible aprovació del projecte de llei, el desenvolupament del Pla Parcial i del Projecte d’urbanització constituiria una autèntica barbaritat territorial i ambiental.

Segons el GOB, les alternatives econòmiques per a Campos no han de passar ni per fer més hotels i per construir noves urbanitzacions. No és més ciment el que necessita Campos ni el que necessita Mallorca. Això seria més del que ja hi ha a Mallorca.

Característiques del lloc

·       Superfície: 99 hectàrees

  ·       Situació: entre Campos i la Colònia de Sant Jordi (a mà dreta) a l’endret d’Es Trenc i el Salobrar

·       Vegetació: la pràctica totalitat de la zona està coberta d'una interessant i magnífica garriga d'ullastre i de pinar.

Valors naturals de primer ordre

            Tota la superfície afecta pel projecte d’urbanització es troba coberta per una magnífica garriga d’ullastre (Cneoro tricocci-Ceratonietum siliquae) en excel·lent estat de conservació, on les espècies dominants són l’ullastre (Olea europaea var. sylvestris), la mata (Pistacia lentiscus), l’estepa llimonenca (Cistus monspeliensis), el romaní (Rosmarinus officinalis) i el fenàs (Brachypodium retusi). Es pot destacar també la presència de diferents espècies d’orquídies mediterrànies (Ophrys spp., Orchis spp., etc), totes elles protegides i incloses al catàleg balear d’espècies amenaçades. La fauna és igualment rica, ja que els ullastrars són sistemes naturals amb una elevada biodiversitat.

Les comunitats naturals presents són les mateixes que a l’altre costat de la carretera, on la zona gaudeix de la protecció d’ANEI. Si la zona no va esser incorporada a la LEN en el seu moment fou probablement per què existien al igual que ara expectatives urbanístiques sobre la zona. Recordem que la LEN atorga el màxim nivell de protecció a les àrees ANEI ocupades per ullastrar. Així, ens trobam davant un espai natural de gran valor ecològic, però que per desgràcia no fou incorporat a la LEN i fins ara no ha estat dotat de la protecció adequada.

A més a més dels valors naturals de la zona directament afectada pel projecte, cal dir també que aquesta zona limita amb l’espai natural d’Es Trenc i Es Salobrar, un dels paratges naturals més excepcionals de Mallorca, declarat ANEI (Àrea Natural d’Espècial Interès), ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) i LIC (Lloc d’Interès Comunitari). La construcció d’una urbanització en aquesta garriga, a 500 metres d’Es Salobrar, a 1’5 quilòmetres de la platja d’Es Trenc i a pocs metres de les seves dunes més interiors, tindria sense dubte uns efectes altament negatius sobre la conservació d’aquestes joies naturals.

Característiques del projecte

·  Una urbanització residencial amb habitatges unifamiliars i capacitat per a 2.000 habitants

·  Una instal·lació hotelera de luxe amb capacitat per a 900 habitants

·  Un complex comercial i recreatiu

·  Un camp de polo, així com altres instal·lacions esportives (pistes de tennis, padel, etc.)

Els impactes territorials, ambientals, socials d’aquest projecte

·                Implicaria destrossar i arrasar en la seva totalitat  una magnífica garriga d'ullastre

·                El consum d’aigua potable superaria les 150.000 tm/any. Els recursos hídrics subterranis de la zona no permeten extraccions com aquesta.

·                Exigiria crear noves infrastructures i equipaments per aquests nou nucli de població aïllat de qualsevol altra zona turística.

·                Incrementaria les places turístiques de la nostra illa, en un  moment on hi ha consens social que en sobren

·                L'increment del consum energètic i de la producció de residus va contra tota lògica i en tot cas agrejaria els problemes d’aquests tipus que ja patim a Mallorca.

·                Paisatgísticament parlant, la construcció d'aquest complex representarà una pèrdua evident de qualitat paisatgística a una lloc on la conservació del paisatge ha d'esser una prioritat

·                El sòl rústic no és el lloc adequat per fer-hi instal·lacions com aquestes

·                La seva construcció implicaria la degradació evident de l’ANEI del Salobrar de Campos i la platja i dunes d’Es Trenc, una de les zones més valuoses de Mallorca, la qual gaudeix fins i tot de proteccions derivades de Directives Europees

El GOB demana al Govern que retiri la Llei que fa urbanitzable aquests terrenys

            L’impacte ambiental derivat de la construcció d’aquesta urbanització, els seus inconvenients territorials, socials, turístics, desaconsellen totalment la seva aprovació.

            És per això que el GOB reclama del President Jaume Matas que retiri la Llei que se tramita al Parlament i atorgui en aquests terrenys la protecció d’aquests terrenys, a fi d’assegurar la seva estricta protecció

Breu història urbanística d’aquest sector de sòl urbanitzable

·                     1994: entren en vigor les NN.SS. de Campos que  classifiquen com a sòl urbanitzable  aquests terrenys

·                     1997:  l’Ajuntament tramita el Pla Parcial d’Ordenació d’aquest sector

·                     1998: el Consell Insular de Mallorca suspèn 80 urbanitzacions entre elles aquesta.

·                     1999: les DOT del govern Matas elimina totes aquelles urbanitzacions aïllades (és el cas d’aquesta) excepte aquesta.

·                     1999: El govern de progrés elimina aquesta excepció i aquests terrenys passen a ser rústics.

·                     2000:Els promotors reclamen al Govern una indemnització pel canvi de classificació d’aquests terrenys

·                     2001: Comença a haver-hi moviments per tornar impulsar aquest complex.

·                     2003: el Govern de les Illes Balears indemnitza la promotora pel canvi de classificació d’aquests terrenys

·                    2003. El nou govern del PP sorgit arran de les eleccions autonòmiques presenta al Parlament un projecte de llei per impulsar de bell nou el projecte.

Podeu trobar un plànol on s'indica la zona que es vol urbanitzar a l'adreça: www.gobmallorca.com/imatgesGOB/urbancampos

Plana principal