Nota Informativa
3 de desembre de 2003

El GOB presenta un recurs contra la Variant de Llucmajor

Aquesta autopista consumirà de l’ordre de 47 hectàrees

            El passat dilluns el GOB va remetre al Consell de Govern un recurs  de reposició contra un acord del propi Govern de dia 24 d’octubre pel qual s’aprovava  definitivament el tram d’autopista anomenat “Variant de Llucmajor”,.

            Es tracta d’una ronda de Llucmajor situada a un  de km del nucli urbà i respon a l’antic projecte d’autopista Palma – Manacor a través de Llucmajor, Campos i Felanitx, que l’antic Govern havia descartat i que l’actual, encara que diu que no el contempla segueix impulsant-la mitjançant distints trams.

            El recurs afecta de declaració d’ocupació urgent dels terrenys afectats per  l’expropiació a que dóna lloc el projecte “Variant de Llucmajor entre el PK 2,900 de la carretera PM-602 i el PK 28,500 de la carretera C 717,”

Característiques del projecte

            El projecte aprovat pel govern té les característiques pròpies d’autopista i afecta a:

·         6,5 km de longitud

·         200 propietats privades

·         Té un cost de 25 milions d’euros (4.000 milions de pessetes)

Impacte ambiental negatiu

            L’execució d’aquest projecte provocarà un elevat impacte ambiental, territorial, social i paisatgístic a causa dels següents aspectes:

-          Consumirà un total de 470.000 m2 de sòl rústic, gran part d’ells terrenys agrícoles en actiu.

-          Afecta a una zona rural ben conservada i relativament poc transformada

-          Destrossarà un elevat nombres de cases, parets i edificacions rústiques, amb la qual cosa se provoca un dany social i econòmic molt important.

-          Segons els afectats afectaria a unes 200 edificacions.

-          Ocuparà grans espais de valor agronòmic, amb  la qual cosa s’impedeix la recuperació d’àrees importants del terme de Llucmajor.

-          Afecta a terrenys ocupats per vegetació natural, concretament garriga i pinar.

-          Travessa una zona on hi viu la tortuga mediterrània, per la qual cosa a més d’afectar al seu hàbitat, pot afectar directament a exemplars d’aquesta espècie.

-          S’ha de recordar que aquesta espècie està protegida per llei, tant els seus exemplars com els seus hàbitats.

-          Se fa enfora del nucli urbà de Llucmajor

-          Impacte paisatgístic negatiu a causa de la construcció de l’autopista, dels ponts i rotondes projectades, així com dels terraplens i dels terrabuits

Recurs del GOB

                        En el recurs s’assenyalen determinats incompliments de la normativa que regula els estudis d’avaluació d’impacte ambiental.

                        L’estudi d’impacte ambiental que acompanyava el projecte de traçat i d’execució no s’acompanyava del contingut mínim que estableix la normativa vigent l que fa als estudis d’aquest tipus.

                        En concret  i d’acord amb la normativa vigent és necessari que aquests estudis incorporin com a mínim, tal com assenyala, per exemple,  a l’article 2,  la  Ley 6/2001, de 8 de mayo, de modificación del Real Decreto legislativo 1302/1986, de 28 de junio, de evaluación de impacto ambiental (BOE nº 111, de 09.05.01).

            “Una exposició de les principals alternatives estudiades i una justificació de les principals raons de solució adoptada, tenint e compte els efectes ambientals”

            En termes similars s’expressa la Directiva 85/337/CEE del Consejo de dia 27 de juny

            Doncs bé, l’estudi d’impacte ambiental de la “Variant de Llucmajor” just estudia la proposta que prové del departament de Carreteres, del Govern, no estudia altres alternatives ni per tant  justifica  la solució triada entre les distintes alternatives.

            Ni tan sols no s’estudia ni se compara l’alternativa prevista al PGOU de Llucmajor de 1984, el qual contemplava una circumval·lació situada al final del nucli urbà,  colindant amb el sòl urbà i urbanitzable del nucli urbà de Llucmajor.            

            D’aquesta manera a més de vulnerar allò que estableix la normativa vigent, se va privar tant a la Comissió Balear del Medi Ambient com al Consell de Govern de poder prendre un acord amb la informació imprescindible.

Plana principal