Nota Informativa
17 de desembre de 2003

Retrocés sense precedents en les polítiques ambientals i territorials del Govern

Derogació de parcs naturals, increment de les possibilitats d’edificació, hotels dins ANEI, etc.

Ahir dimarts dia 16 va ser un dia trist dins de la curta història de la nostra autonomia.  A través de la Llei de “d’acompanyament dels pressuposts”  el Parlament va donar el vist i plau a tot un seguit de normes legals que de fet representen un retrocés mai vist en polítiques ambientals i urbanístiques.

La pràctica derogació dels parcs naturals de Llevant (Mallorca) i cala d’Hort (Eivissa) i la possibilitat de fer noves urbanitzacions a terrenys fins ara rústics, la construcció de complexos hotelers dins espais naturals, són algunes de les reformes legals aprovades ahir dimarts.

            A la crítica derivada de la utilització perversa de la Llei d’Acompanyament dels pressuposts, hi hem d’afegir el fet que les conseqüències de la seva aprovació poden ser nefastes pel territori i el medi ambient de les Illes Balear,  a causa de la desprotecció d’àrees naturals i rurals i l’increment de la pressió urbanística sobre aquests terrenys.

-          Reducció  de la superfície de parcs naturals

            La Llei d’Acompanyaments als Pressuposts inclou un article pel qual  s’aporva la reducció immediata de la superfície dels parcs naturals de Cala d’Hort (Eivissa) i el de Llevant (Mallorca), a fi de excloure del seu àmbit les finques de titularitat privada. Aquest fet significa la pràctica derogació d’aquests parcs.

-          Un complex turístic dins l’espai natural d’Es trenc i el Salobrar i de Campos

Un altra mesura aprovada pel Parlament a proposta del PP i d’UM, fou la construcció d’un hotel-clínica devora  el balneari de Sant Joan de la Font Santa, dins l’Àrea Natural d’especial Interès d’es Trenc i el Salobrar de Campos

            El GOB considera que l’impacte ambiental i paisatgístic seria molt greu. Cal recordar que la zona on se situen els apartaments està declarat Àrea Natural  d’Especial Interès per la Llei d’Espais Naturals i Zona d’Especial Protecció per a les Aus d’acord a la Directiva Europea de protecció de la fauna i Lloc d’Interès Comunitari d’acord amb la Directiva d’Hàbitats.

-          Queden legalitzats a Eivissa els habitatges situats a la costa

            Una de les coses més escandaloses, és la declaració d’una amnistia urbanística a l’illa d’Eivissa. En concret  i mitjançant la Disposició addicional divuitena de la llei d’Acompanyaments dels Pressuposts, se diu que a la franja costanera (entre 250 i 500 metres de vorera de mar) els habitatges unifamiliars aïllats podran ser legalitzats sigui quina sigui a seva qualificació.

-          A les Àrees de Prevenció de Riscs s’hi podrà construir

            A les Àrees de Prevenció de Riscs (tant d’Incendi com d’erosió com d’inundació), a partir de 1 de gener de 2004 els Plans Territorials Insulars hi podran autoritzar la construcció d’habitatges unifamiliars així com  infrastructures. Per això a la Llei d’Acompanyament dels pressuposts se modifica la Matriu d’Ordenació del Sòl Rústic a fi de permetre aquests nus usos edificatoris.

-          Possible reactivació d’urbanitzacions paralitzades

Mitjançant una esmena del PP i d’UM, el Parlament de les Illes Balears va aprovar una nova disposició legal, per la qual els Plans Territorials Insulars podrien tornar classificar com a sòl urbanitzable o apte per a la urbanització terrenys que foren desclassificats per les DOT per no comptar amb projecte d’urbanització aprovat definitivament .

Plana principal