Nota informativa
4 de febrer de 2004
El GOB demana a la Conselleria de Medi Ambient que no retalli
el parc de s'Albufera
El Consell de Govern del passat 30 de gener de 2004, a proposta de la Conselleria
de Medi Ambient, aprovà acceptar el requeriment formulat pel batle de
l'Ajuntament de Muro contra la modificació, aprovada el 16 de maig de
2003, de la delimitació del parc natural de s'Albufera (Decret 52/2003),
anul·lant l'acte impugnat i retrotraent al moment anterior al tràmit
d'audiència als interessats.
Recordem que la passada legislatura s'aprovà aquest decret, que entre altres aspectes suposà l'ampliació del Parc Natural incorporant-hi els terrenys de Son Bosc.
Amb l'anul·lació del decret 52/2003 el procediment retorna al moment d'audiència (en aquest cas només a l'Ajuntament de Muro) que és previ a l'aprovació d'aquesta norma. Ara, una vegada considerades les al·legacions que formuli l'Ajuntament, la Conselleria de Medi Ambient haurà de decidir si finalment aprova o no aquest decret, i en cas afirmatiu també haurà de decidir quin serà el seu contingut.
Des del GOB es considera que aquest decret de modificació del Parc
és molt necessari, ja que suposa:
. l'adequació de la normativa al marc legal vigent i a les circumstàncies
actuals.
. la concreció dels límits del parc, fins aleshores no coincidents
entre la cartografia i la definició textual oferida al decret de creació
del parc (4/1988).
. la inclusió d'algunes zones d'elevada importància ambiental
(o funcional) per al parc.
Pel que fa a la zona de Son Bosc (que sembla motivar en bona part la impugnació municipal) consideram que la seva inclusió dins el parc és un important pas endavant del tot justificat. La zona compta amb una important colònia d'abellerol (Merops apiaster), espècie escassa a Mallorca, i també d'altres espècies incloses a l'Annex I de la Directiva 79/409/CE de conservació de les aus silvestres, com per exemple el terrolot (Calandrella brachydactyla), la cucullada (Galerida theklae), el sebel·lí (Burhinus oedicnemus), la varola (Anthus campestris) i els tiroril·los cama-negre (Charadrius alexandrinus) i menut (C. dubius). La presència d'aquestes i altres espècies de fauna i flora es podria potenciar amb un adequat pla de restauració ambiental. Per altra banda, aquesta és l'única zona del parc que fa les funcions de coixí esmorteïdor d'impactes sobre la zona humida, un aspecte molt important i inexistent fins l'aprovació d'aquest decret. El parc natural presenta una perifèria ambientalment problemàtica (urbanitzacions, central tèrmica, polígon industrial, agricultura intensiva, etc) i necessita de zones com aquesta, que facin de transició entre les àrees ambientalment més valuoses (les zones inundades) i l'exterior del parc caracteritzat per altres usos.
Per tot això, el GOB ha demanat al Conseller que en interès de la conservació del Parc Natural de s'Albufera i genèricament del nostre patrimoni natural (la nostra principal font de riquesa) sigui aprovat de bell nou el Decret de modificació del Decret 4/1988, de 28 de gener, de declaració del parc natural de s'Albufera de Mallorca, mantenint l'articulat i annex cartogràfic del Decret 52/2003.