Nota Informativa
13 d'abril de 2004


El GOB presenta al·legacions a l'explotació de dues noves pedreres a Sineu: Son Corb i Son Corpet


Se destaca l'elevat impacte ambiental, social i paisatgístic de les explotacions previstes


El passat dimecres dia 7 d'abril va acabar el termini pe presentació d'al·legacions als projectes d'obertura i explotació de pedreres de Son Corb i Son Corpet, al terme municipal de Sineu.

El GOB hi ha anat presentat al·legacions tot considerant l'elevat impacte ambiental i paisatgístic, les molèsties i les infraccions a distintes normatives.

Son Corb i Son Corpet,

Aquests dos llocs constitueixen paratges rurals ben conservats del terme municipal de Sineu.

L'obertura de pedreres en aquesta zona implicaria impactes ambientals, socials, paisatgístics molt negatius que segons el GOB fan desaconsellable la seva obertura i explotació.

Per això el GOB ha elaborat un breu informe on s'assenyalen de forma senzilla i clara els impactes derivats de l'activitat extractiva a Son Corb i Son Corpet


· S'adjunta Informe

 

 

SON CORB I SON CORPET

breu informe sobre l'impacte
de l'activitat extrativa


I N D E X

0.- Introducció

1.- Impacte paisatgístic

2.- Impacte sobre l'activitat agrícola i ramadera

3.- Impacte sobre la flora i fauna silvestre

4.- Impacte sobre la qualitat de l'aire

5.- Impacte sobre el sòl

6.- Impacte social

7.- Patrimoni Cultural

8.- Les alternatives


-------------

0.- Introducció

En aquestes moments se tramiten l'obertura i explotació de dues noves pedreres a Mallorca: Son Corb i Son Corpet, ambdues al terme municipal de Sineu.

L'activitat extractiva comporta una sèrie d'impactes negatius que cal tenir en compte i valorar convenientment alhora de prendre una decisió sobre la conveniència d'ubicar a un lloc o altre una pedrera.

Els casos que ens ocupen (Son Corb i Son Corpet) ens hem de referir a les següents activitats que provoquen impactes:

A) Moviments de Terra
B) Extracció i tractament de pedra
C) Trànsit de vehicles pesants
D) Utilització d'explosius

Aquestes activitats provocaran els següents impactes sobre les dues parcel·les:


1.- Impacte paisatgístic

L'explotació com pedreres d'aquestes finques provocaran d'entrada un impacte visual i paisatgístic negatiu com a conseqüència de la transformació de les finques agrícoles en graveres.

La desfiguració dels paisatges rurals fruit de l'activitat extractiva és sense dubte la primera conseqüència negativa de la pedrera.

A tot això hi hem d'afegir l'estat en que queda la zona un pic ha acabat l'explotació, tal com se pot apreciar a qualsevol de la graveres abandonades

És evident que les finques afectades quedaran absolutament destrossades un impacte paisatgístic molt negatiu, espècialment pel fet de tractar-se d'una zona rural poc afectada per parcel·lacions i edificacions.


2.- Impacte sobre l'activitat agrícola i ramadera

L'activitat agrícola i ramadera encara viva en aquest indret, tant a les finques afectades com a les que les envolten quedaran alterades o desapareixeran directament.

Tant per les explosions, com la pols, com les vibracions, com el renou, el trànsit pesant, el manteniment de l'activitat agrícola (cereals, ametlers, garrovers i figueres) i ramadera (bestiar oví) es fa més que difícil als voltants de les pedreres.

Per tant l'explotació d'aquestes pedreres tendrà un impacte negatiu sobre aquests activitats econòmiques tradicionals.


3.- Impacte sobre la flora i fauna silvestre

La posada en marxa de l'activitat implicarà la tala massiva d'arbres, arbusts així com una important colònia d'orquídies.

La zona forestal existent (un Quercion ilicion, amb presència d'alzines, pins…) i Oleo-ceratonion, quedaran absolutament arrasada per l'activitat extractiva, com hi quedarà igualment la colònia d'orquídies, com se sap protegida per la normativa vigent.

Fruit de la destrucció de la vegetació, com de l'activitat extractiva (renous, pols i destrucció de l'hàbitat) la fauna existent a la zona quedarà "expulsada" cap a altres indrets.


4.- Impacte sobre la qualitat de l'aire

Les emissions de pols durant l'explotació de la pedrera afectaran negativament a la qualitat de l'aigua, incidint negativament tant a la població com els ecosistemes (tant naturals com rurals).

No s'ha de menysprear les conseqüències que sobre la salut de les poblacions veïnes pot tenir les emissions de pols fruit tant de l'activitat extractiva com de l'erosió eòlica.

5.- Impacte sobre el sòl

No hi ha dubte que l'activitat extractiva comporta una sèrie d'activitats que afavoreixen de forma exagerada l'erosió del sòl.
A causa de la deforestació, i lògicament de les posteriors activitats, l'erosió per l'escorrentia superficial, l'erosió eòlica, la infiltració per esquerdes (fruit dels explosius), etc…seran un greu problema de pèrdua de sòl, un fet a evitar totalment i que l'obertura de les pedreres afavoririen.

6.- Impacte social

· pèrdua de valor de les propietats

Les propietats situades a una distància mínima de 1.000 metres quedaran devaluades quant al seu valor com a conseqüència de:
. impactes paisatgístics
. minva de la qualitat de l'aire (pols)
. renous i vibracions
. crulls a cases, aljubs i cisternes
. pèrdua de valor agrícola i ramader
. trànsit de camions
. etc

· pèrdua de tranquil·litat

Entre els impactes socials més negatius fruit de l'activitat extractiva s'ha de destacar el derivat de la pèrdua de tranquil·litat, a causa de renous i vibracions de les explosions i el trànsit de camions.

· camins públics

La posada en marxa i l'explotació de les dues pedreres afecta a dos camins públics, un dels quals passa per devora Son Corb i l'altre per Son Corpet.

És clar que la persistència d'aquests camins com a públic no està garantida, i en tot cas la seguretat dels qui habitualment hi han circulat no està en absolut garantida com a conseqüència del trànsit de camions.


7.- Patrimoni Cultural

La zona en qüestió manté un parcel·lari tradicional poc alterat, al qual cosa li confereix un valor considerable.

A la zona afectada directament i indirectament per les pedreres s'hi troben una sèrie de cases de notable interès arquitectònic, així com aljubs i cisternes antigues.

D'altra banda hi ha nombroses parets seques que es veuran afectades negativament.


8.- Les alternatives


Des del nostre punt de vista és més que evident la necessitat de prioritzar, en temes d'extracció de pedra dos aspectes:

- millorar l'explotació de pedreres existents:

D'entrada, les administracions competents haurien de procedir a la clausura de les pedreres existents que no comptin amb totes les autoritzacions pertinents.

Un pic fet això és imprescindible optimitzar les explotacions existents i legalitzades abans d'obrir-ne d'altres, això sí amb un tipus d'explotació duita a terme pensant amb la seva posterior restauració.

- reciclatge de productes de "runa":

És imprescindible incentivar la reutilització de material de construcció, de runa, al cap i a la fi, i crear mercat de material ja utilitzat. Aquest és sense dubte la millor alternativa a l'actual procés d'obertura de noves pedreres

{comuni}

Plana principal