Nota informativa
24 de maig de 2004


24 de maig, dia europeu dels parcs
Aquest darrer any les Illes han patit un retrocés sense precedents quant a protecció d'espais naturals

Aprofitant la celebració avui del Dia Europeu dels Parcs, el GOB vol destacar l'important retrocés que han patit les Illes Balears pel que fa a espais naturals protegits.


Retall de parcs

Així, des de fa un any, les Illes han perdut unes 22.500 hectàrees d'espais protegits. El Parc Natural de Llevant ha estat reduït de les 21.500 Ha inicials fins a les 1.586 actuals. El Parc Natural de Cala d'Hort ha estat reduït de les 2.773 Ha inicials fins a les només 234 Ha actuals. El Parc Natural de s'Albufera de Mallorca també ha estat retallat en unes 50 Ha.

Amb aquests retalls el Govern ens torna situar al vagó de coa a nivell estatal pel que fa a la protecció d'espais naturals. Així, les Illes Balears són la penúltima comunitat autònoma pel que fa a percentatge de territori protegit. I pel que fa a metres quadrats de territori protegit per habitant, tornam esser els darrers ( ).


Perillen altres importants espais que ja haurien d'estar protegits

A més del retall de parcs, aquests mesos hem pogut assistir a l'aprovació d'importants disposicions que possibiliten greus agressions a espais naturals molt valuosos. Així, s'ha aprovat una disposició que possibilita la construcció d'una clínica-hotel vora el Salobrar de Campos, dins una zona protegida internacionalment. Igualment, l'Ajuntament de Palma ha aprovat el pla parcial que permetrà edificar un complex comercial i d'oci a la zona humida de Ses Fontanelles. A n'això hem d'afegir la rebaixa de la LEN a Eivissa i Formentera, a més d'altres iniciatives de desprotecció.

Tot plegat, podem dir amb seguretat que en aquest darrer any, pel que fa a la situació dels espais naturals, les Illes han experimentat un retrocés gravíssim.


Ni els ciutadans de les Illes ni el nostre patrimoni natural ens mereixem això

La Illes Balears han pogut conservar fins ara una riquesa biològica extraordinària, amb un nombre important d'espècies que no es poden trobar enlloc més en el món (espècies endèmiques). Així, es considera que les Illes Balears aporten a la biodiversitat mundial un mínim de 161 espècies i subspècies vegetals endèmiques, 272 espècies i subspècies d'animals invertebrats endèmics i 86 espècies i subspècies d'animals vertebrats endèmics. Bona part d'aquest patrimoni viu a espais naturals no protegits i amenaçats en diferent grau.

Altres territoris insulars igualment rics en endemismes, com les Illes Canàries, entengueren fa temps la seva responsabilitat. Per això els seus espais naturals protegits suposen el 42'33% del seu territori, 22 vegades més que el percentatge que suposen a les Illes Balears.

La manca de protecció suficient per als espais naturals de les Illes és una greu irresponsabilitat, sobretot davant l'increment accelerat de la pressió que la població exerceix sobre el medi natural. Les nostres illes necessiten avui més que mai una adequada política de protecció de la nostra diversitat biològica que impulsi la declaració i gestió d'una xarxa suficient d'espais naturals gestionats amb criteris conservacionistes i dotats de recursos suficients. Però en canvi una de les primeres accions del Govern de Jaume Matas (el que fou ministre de Medi Ambient) ha estat el retall de 22.500 Ha fins aleshores protegides.

Quant a espais naturals protegits, els ciutadans de les Illes Balears tenim motius per estar empegueïts: som els ciutadans de l'estat espanyol amb menys territori protegit per habitant, i a més a més som ciutadans de l'única comunitat autònoma capaç de retallar dues terceres parts del seu territori protegit, d'un dia per l'altre i sense cap justificació acceptable, ni ambiental ni moralment.

{comuni}

Plana principal