Nota Informativa
14 de juny de 2004

El GOB du davant la Fiscalia de les Balears el projecte i les obres de l'autopista Inca - Sa Pobla

No té en compte la declaració, des de 1972, de Paratge Pintoresc i Bé d'Interès Cultural

La setmana passada es varen produir els primers moviments de terra corresponent al projecte d'autopista Inca - Sa Pobla, prop de creuer que va a Pollença. Aquestes obres s'emparen en una autorització del Govern de fa uns mesos, que des del nostre punt de vista incompleix diversa normativa legal vigent, tant referida a carreteres com a patrimoni històric.

El projecte afecta a un BIC amb categoria de Lloc Històric

Tal com va ser denunciat en el moment de fer al·legacions, el projecte, quan travessa el terme municipal de Campanet afecta a una zona protegida tant per normatives estatals com autonòmica.

Des de l'any 1972 part de la Serra de Tramuntana, incloent tot el terme municipal de Campanet, està declarada Paratge Pintoresc, gràcies al Decret 984/1972 (BOE 19/04/1972). La Llei del Patrimoni Històric Espanyol de 1985 va reconvertir aquest espai i aquesta figura en Bé d'Interès Cultural (BIC) i més recentment. la Llei 12/1988 que aprova la llei el Patrimoni Històric de les Illes Balears li afegeix a la declaració de BIC, la categoria de Lloc Històric

Lloc Històric

Un Lloc Històric, segons l'article 6.4 de la Llei del Patrimoni de les Illes Balears és un lloc o paratge natural susceptible de delimitació unitària que es pot vincular a creacions de la natura i que té un interès destacat des del punt de vista històric, paleontològic, antropològic i social.

Aquest fet en cap moment és esmentat a la memòria del projecte que de referència, a pesar que un 6,5 % dels terrenys ocupats per l'autovia al terme municipal de Campanet s'inclouen dintre de la categoria de Paisatge Pintoresc, concretament 21,068 ha. Cal recordar que també s'inclouen dintre de la zona BIC les estructures corresponents a les interseccions amb les carreteres PMV-213-2 (Campanet) i PMV-342-1 (sa Pobla). En el primer cas s'inclouen completament i en el segon només parcialment.

Obligació de protecció per part de l'Administració

La Llei del Patrimoni Històric Espanyol així com la Llei del Patrimoni de les Illes Balears estableixen amb claredat l'obligació dels poders públics de vetllar per la protecció i la conservació del patrimoni objecte d'atenció d'aquestes lleis. En concret La Llei 15/85 de 25 de Juny, al seu article 20.1 estableix l'obligació dels municipis o municipis a redactar un Pla Especial de Protecció de l'àrea afectada per la declaració.

L'article 20.3 de l'esmentada Llei assenyala que mentre no estiguin aprovat definitivament aquest Pla.... no es permetran alienacions noves, alteracions en l'edificabilitat, parcel·lacions i agregacions.

Campanet no té redactat ni aprovat el pla especial que fa referència l'esmentat article de la Llei del Patrimoni. En aquest cas són d'aplicació, entre d'altres, les sentències següents:

- Sentència del TSJB 424/1998 del TSJB
- Sentència 179/1992 del TSJB
- Sentència del TS de dia 26 de gener de 1999

Paisatge Protegit en el Pla Provincial

Igualment el Pla Provincial de les Balears, aprovat l'any 1973 declarava la Serra de Tramuntana així com tot el terme municipal de Campanet com a "Paisaje Protegido"

Impacte ambiental negatiu

L'execució d'aquest projecte provocarà un elevat impacte ambiental, territorial, social i paisatgístic a causa dels següents aspectes:

- Consumirà un total de 120 quarterades de sòl rústic, gran part d'ells terrenys agrícoles en actiu.
- Afecta a una zona rural ben conservada i relativament poc transformada
- Destrossarà un elevat nombre finques, en concret 359, a més de cases, parets i edificacions rústiques, amb la qual cosa se provoca un dany social i econòmic molt important.
- Ocuparà grans espais de valor agronòmic, amb la qual cosa s'impedeix la recuperació d'àrees importants del terme de Campanet, Inca, Selva, Búger i sa Pobla.
- Afecta a terrenys ocupats per vegetació natural, concretament alzinar i pinar.
- Impacte paisatgístic negatiu a causa de la construcció de l'autopista, dels ponts i rotondes projectades, dels accessos , així com dels terraplens i dels terrabuits


Penes previstes al Codi penal

El Codi Penal, de 23 de novembre de 1995, i que entrarà en vigor el 24 de maig de 1996, contempla com a delictes els fets que se poden donar en aquest cas:

En concret l'article 321, 322, 323 i 324 parlen dels delictes sobre el patrimoni històric. Aquests articles estableixen càstigs i penes per aquest actuacions que causen danys al patrimoni catalogat. Igualment imposen càstigs i penes tant als promotors i constructors com a les autoritats que els impulsin.



Plana principal