Nota Informativa
21 de gener de 2005

El GOB denunciarà a la fiscalia el dragat de Portocolom per la destrucció dels jaciments arqueològics submarins
LES OBRES SON CLARAMENT IL·LEGALS SEGONS LA LLEI


Portocolom és apunt de perdre un patrimoni, de valor incalculable, per sempre a causa de l’obstinació i manca de sensibilitat del seu propi Ajuntament de Felanitx i la Conselleria d’Obres Públiques i a causa de la deixadesa incomprensible del Consell Insular.

Diversos experts han assegurat que “les aigües de Portocolom podrien amagar un dels jaciments arqueològics més importants del mediterrani occidental”.

La Direcció General de Ports, té intenció d’extreure unes 150.000 tones de sediments de Sa Bassa Nova i Es Riuetó, dues zones de la badia de Portocolom. Dia 18 de gener l’adjudicació de les obres havia de quedar resolta, el que dona via lliure a les obres. Aquestes tenen un termini d’execució de 14 mesos i un pressupost de 2’5 milions d’euros.

El GOB denunciarà l’inici de les obres a la fiscalia tot d’una que aquestes comencin per mor de que el projecte pot acabar amb les restes arqueològiques, de fet ja s’han identificat restes amb més de 2.200 anys d’antiguitat i fins a àmfores dels segles XVII i XVIII. Aquestes s’observen superficialment.

En aquests casos la llei és molt clara i preveu als articles 323 i 324 dures penes per als responsables públics que sabent de l’existència de jaciments autoritzen obres que podrien fer-los malbé o destruir-los. Les restes han estat documentades fa més de 3 anys pels experts i les diferents institucions n’estan al corrent. Segons el GOB i les opinions de diferents experts, el Consell Insular a través de la Direcció General de Patrimoni da d’aturar les obres per incompliment de la llei i vetllar per que es facin prospeccions serioses, que ajudin a rescatar un patrimoni de valor incalculable.


EL PROJECTE POT TENIR UN FORT IMPACTE SOBRE EL MEDI MARÍ

Segons el propi projecte, aquest té com a objectiu, segons s’expressa a la documentació consultada, “la millora ambiental del port”. Aquesta afirmació no te cap tipus de fonament tècnic ni científic, i en opinió del GOB les raons d’aquesta obra faraònica són unes altres de ben diferents que encara no han estat explicades per cap de les administracions implicades en el projecte.

De fet aquest obri la porta a més instal·lacions portuàries que podrien transformar la fesomia del port natural més gran de Mallorca, declarat com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) recentment pels seus valors naturals.

Les obres donaran més capacitat als grans iots, un dels problemes que arrossega el port des de sempre, per la poca i deficient ordenació a que estan sotmesos actualment. El projecte no preveu cap tipus de neteja dels voltants de les piscifactories ni del Moll Vell, on s’acumulen milers de tones de residus de tot tipus. Tampoc s’ocupa dels torrents que desemboquen al port, que són plens de deixalles i enderrocs, ni preveu cap tipus de reparació del clavegueram de certes zones del port que vessen aigües fecals a la mar. Aquestes i les estacions impulsores són responsables de les males olors i la brutícia de la mar que han de patir els residents del port des de fa massa anys.

Tal i com han indicat diferents experts les extraccions podrien danyar encara més les praderies de /posidònia/ (l’alga que genera l’arena de les platges) i tenir efectes negatius sobre la pesca, ja que la badia del port és una important zona de cria per nombroses espècies de peixos i altres organismes. La terbolesa de les aigües afectarà greument també a les aigües de bany i la imatge turística del port i Sa Bassa Nova pot quedar més exposada a l’efecte dels temporals.


ANAR A LES CAUSES

El GOB creu que és necessari fer una neteja de la Bassa Nova i atacar les causes que provoquen l’excés de sediments, el llot és la conseqüència i no la causa del problema, per tant s’haurien d’atacar les causes de tot plegat amb un projecte integral de rehabilitació ambiental del port.

Sembla mentida les institucions que han de vetllar per la conservació, estudi i divulgació d’aquests fantàstics jaciments siguin tant obtuses, i privin als ciutadans i a les pròximes generacions de la oportunitat de gaudir i aprofitar un patrimoni tan valuós que seria l’enveja de tothom si fos recuperat com toca.


Plana principal