Nota Informativa
1 de febrer de 2005

El GOB considera que l’Estratègia balear contra el canvi climàtic que impulsa el govern contradiu les polítiques sectorials que el govern balear impulsa
L’EXECUTIU AUTONÒMIC FA JUST EL CONTRARI DEL QUE ELL MATEIX SE DIU A L’INFORME I A L‘ESTRATÈGIA


Divendres passat dia 28 de gener, el Govern Balear va presentar l’Estratègia balear contra el canvi climàtic. Hi assistiren la vice-presidenta del Govern, el Conseller de Medi ambient i el d’Energia i Indústria, a més del Director general Qualitat ambiental.

Dos tècnics hi foren presents: Carlos Contreras i el catedràtic de la UIB Sergio Alonso, ambdós autors de l’estudi.


XIFRES GENERALS I OBJECTIUS

Segons l’estudi que es va presentar, les Balears han de reduir en 2,1 milions de tones anuals les emissions de gasos contaminants causant de l’efecte hivernacle que propicia el canvi climàtic.

Segons el Govern, les Illes Balears emeten 9 milions de tones de gasos contaminants. Segons el Protocol de Kioto la nostra comunitat autònoma no ha de passar a 6,9 tones. Aquesta xifra surt d’aplicar a l’índex d’emissions de l’any 1990, al qual se li ha sumat el 15 % de marge de creixement. A les dades de l’estudi se diu que les Balears ha superat un 25 % del marge de creixement permès. Per la qual cosa serà necessari l’impuls de noves mesures per aconseguir-ho.


LÍNIES D’ACTUACIÓ

L’estratègia balear té dues línies d’actuació per a arribar a aquesta reducció:

   * El Pla Energètic

   * El Pla de Transports

En el cas del Pla Energètic (l’aprovació inicial se va produir fa una setmaneta), se pretén reduir emissions en base a instal·lar el cable elèctric de connexió amb la península i en segon lloc per la substitució del gas-oil o el fuel per gas natural a les centrals elèctrics de les Balears mitjançant el gasoducte. Això suposarà una reducció de 1,3 milions de tones de gasos contaminants emesos a l’atmosfera.

La resta del total de reducció (0,8 milions de tones) s’aconseguiran mitjançant mesures derivades del Pla d’Eficiència Energètica i l’impuls d’energies renovables.

L’altra gran línia d’actuació és el Pla de Transports, que potencia el tren i l’estació intermodal, inclòs el metro fins a la UIB.


MESURES QUE PROPOSA EL GOVERN

En concret alguns de les mesures que el govern impulsa són:

   * La substitució del carbó, el gas-oil i el fuel per gas natural, a partir del 2007 o 2008, de les central tèrmiques, així com a altres indústries

   * La interconnexió elèctrica amb la península mitjançant un cable elèctric a partir del 2009-2011, que pot aportar un 35 % de l’electricitat final que en comptes de produir-se a les Balears ho farà a la península.

   * Les mesures d’eficiència energètica contemplades a l’estudi van des de l’impuls de electrodomèstics de baix consum, la promoció de cotxes de gasoil, la restricció dels cotxes privats al centre de Palma, afavorint el transport públic.

   * Igualment el govern aposta per potenciar l’energia solar per encalentir aigua, sobretot als hotels,

   * la Creació d’una Direcció General de Canvi climàtic i una Oficina que gestioni les mesures


CONTRADICCIONS DE LES MESURES DEL GOVERN

Les línies d’actuació i les mesures que impulsa el Govern són totalment contradictòries amb les polítiques sectorials que s’estan executant en aquests moments

De fet a continuació s’enumeren alguns d’aquests fets que en generals suposen un increment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, com el CO2.

   * Noves centrals i noves turbines.- El Pla Energètic vigent i el que ara se tramita preveuen l’increment de la potència elèctrica a la
     Central de Son Reus (instal·lant més turbines) i la construcció d’una nova central a Cas Tresorer

   * En aquests moments el govern balear exigeix la construcció de quatre noves grans dessaladores (Santa Eulàlia, Ciutadella, Alcúdia i Andratx) que com se sap són grans consumidors d’energia elèctrica

   * L’impuls dels transport privat, mitjançant la construcció d’autopistes i vies ràpides, tal com apareix al Pla de Carreteres. Se tracta de l’autovia entre d’Inca a sa Pobla, Palma – Manacor, S’Arenal - Llucmajor, Variant de Llucmajor, Variant d’Inca, Palma  – UIB, Palmanova – Peguera, i els projectes d’Inca- Manacor i el 2n Cinturó. A Eivissa hi ha l’autovia de Vila a Sant Antoni i l’accés a l’aeroport.

   * L’ampliació dels aeroports: els projectes per ampliar els aeroports de les balears pretenen en definitiva incrementar la capacitat d’acollida de vols amb la corresponent consum de combustible.

   * El cable d’interconnexió elèctrica amb la península, des del punt de vista del canvi climàtic l’únic que fa és traslladar el problema administratiu a una altra comunitat autònoma, però no suposa reduir els emissions de gasos contaminants. De fet és possible que ens arribàs electricitat produïda a una central nuclear.

   * El Consell Insular de Mallorca ha decidit fer una aposta decidida a construir nous forns incineradors de residus en comptes d’apostar pel reciclatge, el compostatge i la reducció. És en definitiva seguir amollant a l’atmosfera gasos d’efecte hivernacle.

   * La proposta del govern de restringir l’accés de cotxes privats fins el centre de Palma és contradictori amb el projecte de Cort per construir a damunt les vies del tren un carrer de quatre carrils per afavorir l’accés al centre mitjançant cotxes privats.



Plana principal