Nota Informativa
8 de juny de 2005

Segons el GOB és evident que la LECO no assegura la conservació dels espais naturals

ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS SE PODRAN SEGUIR EDIFICANT SI LES NN.SS. MUNICIPALS O EL PLANS TERRITORIALS HO PERMETEN



El Parlament aprovà el mes passat la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), que és a partir d'ara el nou marc legal per a la declaració i gestió d'espais naturals protegits.

Està clar, d’acord amb la redacció final del text, que aquesta llei no és l'instrument adequat per garantir la conservació del nostre patrimoni natural. En unes illes en que una de les principals amenaces per a la conservació dels espais naturals és la seva urbanització i/o edificació, consideram que no es pot concebre l'aprovació d'una llei de conservació d'espais naturals que gira la cara per ignorar aquest problema.

Es evident que aquí la LECO xoca de forma clara amb les determinacions de la Llei estatal.


ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS SE PODRAN EDIFICAR COM SI NO HO FOSSIN

La LECO no afegeix cap limitació urbanística sobre el marc preexistent. Això vol dir que, per exemple, als futurs espais naturals que es declarin a Eivissa es podran edificar xalets a parcel·les de 5 hectàrees a les zones que ara són ANEI (així ho permet el seu pla territorial), que es podran seguir edificant xalets a les zones ARIP dels nous espais naturals que es declarin a Mallorca, i que amb una senzilla modificació de la LEN (la darrera es va fer aprofitant una llei d'acompanyament als pressuposts) l'edificació a les àrees naturals es pot rebaixar fins al nivell del sòl rústic general.


A LES BALEARS L’EDIFICACIÓ ÉS LA PRINCIPAL AMENAÇA DELS ESPAIS NATURALS


Des del GOB consideram un gran error que la conservació dels espais naturals estigui per davall de la planificació urbanística, tal i com disposa la LECO. Tenim prou exemples recents que demostren lo fàcilment sacrificables que són els espais naturals quan hi ha pressions urbanístiques (rebaixa de la LEN a Eivissa i Formentera, autorització d'un hotel-clínica vora el Salobrar de Campos, retall-derogació del Parc Natural de Cala d'Hort, ...). Aquesta llei no posa cap obstacle per què això segueixi succeint.

Els illencs hem perdut l'oportunitat de comptar amb una eina per a consolidar un règim de protecció efectiu dels nostres espais naturals.

 
Plana principal