Nota Informativa
20 de juny de 2005

Calvià: després de destrossar el litoral terrestre, ara li toca al litoral submergit
El GOB considera una barbaritat enfonsar la fragata Baleares dins la reserva marina de les Illes Malgrats


Aquest cap de setmana s'ha fet pública la intenció de la Fundació Calvià 2004 d'adquirir i enfonsar la fragata Baleares dins la reserva marina de les Illes Malgrats (situada davant el litoral calvianer).

La fragata Baleares és un vaixell de guerra recentment retirat per l'Armada. Fa 133 metres d'eslora i pesa 4177 tones. La intenció de la Fundació Calvià 2004 és enfonsar-lo per crear un hàbitat artificial per als peixos, i per promoure el turisme de busseig.

Des del GOB consideram una barbaritat aquest projecte, ja que creim que:

. Els impactes ambientals no són menys importants per produir-se davall la mar. Resultaria impensable col·locar aquesta fragata a terra, en un altre espai protegit (s'Albufera, Mondragó, etc), encara que alguns animals hi criassin i fos un atractiu turístic. No s'han de permetre impactes ambientals d'aquesta magnitud a zones naturals, ni terrestres ni marines.

. Les Illes Balears tenen ja suficients hàbitats naturals per què hi proliferin els peixos, i prou enclaus naturals atractius per al busseig. No cal crear-ne d'artificials. En tot cas el que sí és necessari és gestionar millor el nostre magnífic litoral submergit per recuperar-lo i conservar-lo.

. Aquesta és una forma tan còmoda com irresponsable de “tractar” 4177 tones d'acer. El seu destí hauria d'esser el reciclatge.

Des del GOB es lamenta que les iniciatives de Calvià envers el seu patrimoni natural segueixin apuntant en la direcció de desnaturalitzar-lo. Enlloc d'impulsar aquest “parc d'atraccions” per a bussejadors, consideram que seria més desitjable que Calvià, per exemple, procuràs la protecció de la zona humida de Sa Porrassa (únic lloc del món on viuen 4 espècies vegetals i que properament podria esser urbanitzat) o que reclamàs la incorporació de les seves àrees naturals (injustificadament excloses) al futur paratge natural de la Serra de Tramuntana. D'altra banda, si el que pretén l'ajuntament calvianer és potenciar el turisme de busseig i la recuperació de les poblacions de peixos, l'animam a reclamar davant la Conselleria d'Agricultura la declaració de noves zones marines protegides i la millor gestió de les ja existents.


 
Plana principal