Nota Informativa
30 de setembre de 2005

Per al GOB, usar les cendres de la incineradora per les carreteres suposarà escampar residus tòxics per tot

LA REVISIÓ DEL PLA DE RESIDUS CONSTITUEIX UNA BARBARITAT ECONÒMICA I AMBIENTAL


Les cendres de incineradora són les captades pels filtres instal·lats a les xemeneies. Allà s’hi concentren les substàncies més tòxiques (metalls pensats, dioxines, etc.) resultat de la combustió dels forns de residus. Aquestes cendres, a causa de la seva toxicitat, se cimenten i s’aculaven a l’abocador d’alta seguretat instal·lat a Son Reus.

La pretensió del Consell de Mallorca de destinar aquestes cendres com a àrid per la construcció de carreteres constitueix un acte de dispersió de substàncies tòxiques i per tant un risc evident de contaminació i una amenaça per a la salut.

Es per això que el GOB rebutja aquesta mesura contemplada a la revisió del Pla de Residus que dilluns comença a tramitar-se.


AMPLIAR LA INCINERADORA: UNA PROOSTA CARA I AMBIENTALMENT REBUTJABLE

No només és el tema de les cendres el que preocupa en el GOB. La proposta d’UM al CIM que se presenta al ple de dilluns a fi d’impulsar la construcció de nous forns per a cremar fems a Son Reus, constitueix una barbaritat tant des del punt de vista econòmic com ambiental.

Apostar per la incineració, duplicant la seva capacitat, sense que encara s’hagin posant en marxa totes les mesures previstes al Pla de Residus vigent, constitueix un frau que de cap manera és acceptable.

És especialment greu pel fet que no s’han en marxa encara les mesures per a la recollida selectiva de matèria orgànica, la qual constitueix quasi la meitat dels fems. L’actual Pla de Residus, aprovat pel Pacte de Progrés, té un grau d’execució baix, especialment pel que fa a la recollida d’envasos i de matèria orgànica,

D’altra banda la incineració és un sistema car per a tractar els fems. De fet quasi un 90 % de la inversió prevista al pla de Residus se destina a construir els fons de la incineradora. Reciclar i compostar, a més de ser millor des del punt de vista ambiental, econòmicament és molt més barat.

Des del nostre punt de vista la correcta aplicació d’unes polítiques de residus coherents ambientalment i econòmicament exigeix apostar per la recollida selectiva i el reciclatge. A Mallorca el municipi de Puigpunyent (en mans del PSOE) ha assolit un percentatge de recollida selectiva d’un 70 % dels seus residus, aplicant les determinacions del propi Pla de Residus. És evident que el CIM ha d’apostar per aquest model, molt més interessant tant econòmicament com ambientalment. 


Plana principal