Nota Informativa
20 d’octubre de 2005

Una vegada descartat el projecte d’enfonsament de la fragata Baleares
el GOB suggereix a Calvià que insisteixi en la millora i ampliació de la reserva marina de les Illes Malgrats

Calvià té ara l’ocasió de demostrar amb fets la seva pretesa voluntat de millorar la conservació de la reserva marina


Ahir es va fer pública la decisió del Ministre de Defensa de no cedir la fragata Baleares a la Fundació Calvià 2004 per al seu enfonsament i transformació en un escull artificial dedicat a la promoció del turisme de busseig.

Davant aquesta decisió, que consideram encertada, el GOB suggereix a la Fundació Calvià 2004 que, una vegada avortat aquest projecte, utilitzi ara la seva demostrada capacitat financera i d’influència política i la dediqui a aconseguir la millora i ampliació de la reserva marina de les Illes Malgrats.

Aquesta reserva marina és a hores d’ara un espai protegit gairebé exclusivament sobre el paper, ja que no compta amb personal ni mitjans propis de vigilància. Tal i com ja hem manifestat diverses vegades, consideram que una correcta gestió d’aquest espai submarí produirà clars beneficis ambientals, i per tant també un increment del seu atractiu pels bussejadors.

La Fundació Calvià 2004 presentà, juntament amb el projecte d’enfonsament de la fragata, un pla de gestió de la reserva marina de les Illes Malgrats, contemplant també la possibilitat d’ampliació de l’espai protegit. Creim que l’avortament del projecte d’enfonsament no té per què inhabilitar aquestes altres iniciatives, de protecció, gestió i ampliació. Per això el GOB anima la Fundació Calvià 2004 a reconduir el seu projecte i apostar per la millora ambiental i ampliació de la reserva marina sense haver de recórrer a l’enfonsament de cap vaixell.



L’enfonsament de la Baleares era ambientalment injustificable

Segons explicà el Ministre de Defensa, la seva negativa a cedir el vaixell a Calvià es fonamenta el l’opinió del Ministeri de Medi Ambient, contrari a l’enfonsament per motius ambientals. Recentment el projecte va passar a informació pública per aconseguir la concessió de Costes d’ocupació del domini públic marítimo-terrestre. De forma molt resumida, podem dir que en les nostres al·legacions discrepàrem pel que fa als pretesos efectes positius de l'enfonsament de la fragata defensats pels promotors, i a més a més incorporàrem una sèrie de nous arguments que, pensam, fan també inconvenient la realització d'aquesta iniciativa de l'ajuntament de Calvià. Així:


Creim que és erroni argumentar que aquest projecte serveix per incrementar la biodiversitat, quan l'efecte que es generarà serà el de modificar les condicions ecològiques d'un fons arenós ben conservat.

Consideram que aquest projecte no serveix per si sol per minvar la pressió de busseig a les àrees properes protegides, si no més aviat lo contrari.

No es pot solventar amb l'enfonsament de vaixells la incapacitat (per manca de mitjans) de la nostra administració pesquera per evitar la pesca d'arrossegament il·legal.

Els pretesos beneficis socio-econòmics en el millor dels casos seran poc importants, menys encara a un municipi com Calvià, hiperdesenvolupat turísticament.

Cal evitar l'artificialització innecessària del medi natural, inclòs el medi marí.

El Conveni per a la protecció de la Mediterrània contra la contaminació (Conveni de Barcelona) és contrari a l'enfonsament de vaixells.

L'enfonsament de més de 4.000 tones d'acer és una acció contradictòria amb les polítiques adreçades a la reducció del consum de recursos i reducció de contaminació.

A les Illes Balears no és necessari crear esculls artificials per a la millora d eles poblacions de peixos; basta gestionar millor el nostre litoral.

La promoció del busseig a les Illes Balears es pot realitzar sense recórrer a l'enfonsament de vaixells. 

Plana principal