Nota Informativa
7 de novembre de 2005
El GOB demana a la Fiscalia que obri diligències per l’arrasament del Pont des Tren
EL CODI PENAL CONTEMPLA PENES IMPORTANTS PER ALS QUE DESTRUEIXEN PATRIMONI CATALOGAT
Avui matí el GOB ha remès a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, una denuncia per presumpte delicte contra el patrimoni.
Aquesta denúncia se fonamenta en:
* Fets. La demolició i arrasament del pont
* Protecció: el Pont estava catalogat i protegit en el PGOU de Palma
* Infraccions: a la Llei del Patrimoni, PGOU i Codi Penal
* Sol·licitud a la Fiscalia: obertura de diligències per presumpte
delicte
S’ADJUNTA CÒPIA DE LA DENUNCIA
-----
1.- FETS
Dissabte dematì dia 5 de novembre, a partir de els 6,30 es varen iniciar –sense avisar i amb nocturnitat-- les obres de demolició del Pont del Tren, del pont construït, al segle passat, l’any 1914, per l’arquitecte, urbanista i fill il·lustre de Palma Gaspar Bennàssar. El Pont, originàriament anomenat de “les Set Aigües”, tancava el recinte de les Estacions.
El pont fou construït en el moment de més impuls de les infrastructures ferroviàries i al seu dia va ser considerat com un element novedós, tant pels materials emprats com per la seva disposició i estètica.
La demolició s’ha duit a terme per part d’una empresa a instància de la conselleria d’Obres Públiques del Govern de les Illes Balears. Aquesta demolició se va fer amb maquinària pensant i a la mala, i just se varen retirar prèviament les baranes metàl·liques i algunes columnes de marés.
La resta dels elements que conformaven el pont, és a dir, les pedra picada que forrava el pont, les balustrades de marés, voravies de pedra treballada, etc. varen ser arrasats de qualsevol manera i avui en dia són “escombros”.
2.- PROTECCIO PATRIMONIAL EN EL PGOU DE PALMA
El Pla General d’Ordenació Urbana de Palma inclou un Catàleg de ben d’interès patrimonial. Aquest catàleg qualifica aquests bens en distintes categories: A1, A2, B, C.
Com a mínim i per als bens qualificats com a A1, A2 i B, el PGOU no permet la seva demolició, encara que sigui per a la reconstrucciò de l’element, i això ni tan sols en cas de ruïna. El Pont del tren de la categoria B de proteccio.
Si ja no es permet la demolició per a la reconstrucció, molt menys es permet el “trasllat”. Aquesta sorprenent categoria d’obres evidentment no es troba a les definicions que s’estableixen a les Normes urbanístiques (art.255) per al patrimoni arquitectònic i ambiental de Palma. Però, a més, l’obligació de mantenir-se al seu lloc (per si qualcú tengués cap dubte) està curiosament expressada a la fitxa del Catàleg quan es diu que l’element catalogat es valora, entre d’altres motius, “per la seva contribució a la definició de l’espai urbà”.
Evidentment, un nou pont que es disposa ortogonalment a l’original no defineix el mateix espai urbà. Per altra part, el mandat de la fitxa de Catàleg que diu que “en futures intervencions a la zona de les estacions es tracti de millorar la seva perspectiva visual” encara fa més sagnant i sarcàstica la possibilitat del trasllat del pont.
Però el cas és que la proposta, apart del trasllat, ni tan sols contempla una reconstrucció tal com es defineixen aquestes obres a les Normes urbanístiques (art.255), atès que la nova construcció no serà una edificació fidel a l’original quant a dimensions d’amplada, altura i longitud.
S’ha de concloure que les obres proposades no es poden considerar, en cap cas, emparades per la normativa urbanística sinó que, ben al contrari, incompleixen les disposicions generals aplicables als elements catalogats en la categoria de protecció estructural B i les disposicions particulars de la corresponent fitxa del Catàleg,
3.- UN ARRASAMENT INNECESSARI I CAPRITXOS
La destrucció i arrasament d’aquest pont a més d’una agressió al patrimoni i una il·legalitat flagrant , constitueix una acció absolutament innecessària i capritxosa.
Era perfectament compatible el manteniment del pont a la seva ubicació actual, amb la millora del trànsit, el soterrament de les vies i la creació del Parc de les Vies com han demostrat amb informes i plànols tècnics i professionals de l’arquitectura.
L’Ajuntament vol alterar les dimensions del Pont per permetre el pas de carrils de circulació sota l’arc, amb el que implica de estirament en altura i en llargària. A més pretén canviar la ubicació actual y col·locar-lo a prop dels edificis de Marqués de Fontsanta. L’Ajuntament no proposa protegir el pont; proposa fer un “plagi”
El nivell de protecció del Pont, com element catalogat, no permet la seva alteració de dimensions ni demolició. Obliga a la seva conservació i millora
El Pont des Tren se podria pot mantenir al lloc on va ser dissenyat, com espai peatonal des d’ on es pot divisar si miram cap al nord, el demandat Parc Central amb vista al fons de les muntanyes de Mallorca. Si mirar cap al sud, el Parc de ses Estacions i la Plaça d’Espanya.
4.- INFRACCIONS
* Constitució Espanyola
L'article 46 de la Constitució Espanyola imposa als poders públics l’obligació fonamental de protegir el patrimoni històric, cultural i artístic dels pobles d’espanya i dels béns que l’integren.
* Llei del Patrimoni Històric Espanyol
La Llei de 25 de juny de 1985 del Patrimoni Històric estableix amb claredat l’obligació dels poders públics de vetllar per la protecció i la conservació del patrimoni objecte d’atenció d’aquesta llei.
* La Llei del Patrimoni de les Illes Balears
La 12/1998 de 21 de desembre del Patrimoni Històric de les Illes Balears estableixen igualment amb claredat l’obligació dels poders públics i dels ciutadans de vetllar per la protecció i la conservació del patrimoni amb voluntat de transmetre a les generacions venidores el testimoni viu encara ric de la història, l’art i la cultura dels pobles
* PGOU de Palma
El Pla General d’Ordenació Urbana de Palma, inclou un catàleg d’elements patrimonials protegits, al qual hi aplica una normativa de protecció concreta.
El Pont del tren està inclòs en el catàleg amb la categoria B i per tant el PGOU no p ermet la seva demolició, encara que sigui per a la reconstrucciò de l’element, i això ni tan sols en cas de ruïna.
Si ja no es permet la demolició per a la reconstrucció, molt menys es permet el “trasllat”. Aquesta sorprenent categoria d’obres evidentment no es troba a les definicions que s’estableixen a les Normes urbanístiques (art.255) per al patrimoni arquitectònic i ambiental de Palma.
* Nou Codi penal
El Codi Penal, de 23 de novembre de 1995, i que entrà en vigor el 24 de maig de 1996, contempla com a delictes els fets que se poden donar en aquest cas:
En concret l’article 321, 322, 323 i 324 parlen dels delictes sobre el patrimoni històric. Aquests articles estableixen càstigs i penes per aquest actuacions que causen danys al patrimoni catalogat. Igualment imposen càstigs i penes tant als promotors i constructors com a les autoritats que els impulsin.
Per tot això
SOL·LICITA
Que havent presentat aquest escrit, se serveixi admetre’l a tràmit, tenint per fetes les manifestacions que s’hi contenen i per formulada DENUNCIA contra persona o persones que resultaren responsables dels fets que se descriuen al present escrit i previs els tràmits oportuns , ordeni la pràctica de les diligències pertinents per a la comprovació dels mateixos i la depuració dels responsabilitats que se’n derivin