Nota Informativa
11 de novembre de 2005

Al·legacions del GOB a la Variant de Son Servera
El GOB CONSIDERA QUE ES TRACTA D’UN PROJECTE DESMESURAT I MOLT IMPACTANT


Avui acaba el termini d’informació pública del projecte de Variant de son Servera. Mentretant el GOB hi ha presentat al·legacions reclamant la seva retirada i al mateix la necessitat de presentar distintes alternatives al traát actual, tal com exigeix la normativa vigent

Les al·legacions toquen els següents aspectes:

* Manca de presentació d’alternatives

* Un projecte exagerat

* Enfora del nucli urbà

* Elevat impacte ambiental i paisatgístic

* Incompleix la normativa de renous

* Afecta a una Àrea de prevenció de Risc


MANCA DE PRESENTACIÓ D’ALTERNATIVES

El projecte exposat públicament no contempla alternatives a la solució adoptada. Quan parlam d’alternatives ho feim en el sentit profund del concepte és a dir que contempli la necessitat real de dur a terme una variant, és adir al model que representa la construcció d0un nu vials.

Quan parlam d’alternatives també hem de parlar sobre la zona per hauria de discórrer i per últim sobre el traçat més adequat, a més d’amplada, etc.

D’aquesta manera se vulnera l’esperit i la lletra de les avaluacions d’impacte ambiental, que haurà de servir per estudiar diverses solucions i optar per la més convenient ambientalment, econòmicament, socialment, paisatgísticament, etc.

Amb un estudi d’impacte ambiental rigorós, s’haguessin pogut trobar solucions més òptimes per a solucionar els problemes de trànsit e municipi de Son Servera


UN PROJETE EXAGERAT

No sembla raonable que un projecte tan curt se li apliqui una solució tan radical, exagerada i impactant com la construcció d’aquesta variant.

L’objectiu de no haver de travessar el poble de son Servera, per part del trànsit rodat, no ha de donar per bona qualsevol projecte que se presenti.

La solució adoptada pel Consell a l’hora d’establir un traçat és des del nostre punt de vista absolutament exagerada i impactants i no respon a les necessitats que municipi de Son Servera.


ENFORA DEL NUCLI URBÀ

Una de les causes per rebutjar el projecte que s’ha posat a informació pública és el fet que el traçat proposat s’allunya de forma exagerada del nucli urbà de Son Servera.

Si treure de fora del nucli el trànsit és un objectiu que compartim la solució proposada, la rebutjam.

Una dels motius del rebuig és l’allunyament exagerat del traçat en relació a nucli de Son Servera.

Aquest fet provocarà que l’espai situat entre la variant i el sòl urbà, se vagi classificant com a sòl apte per urbanitzar.


IMPACTE AMBIENTALS I PAISATGÍSTICS

Aquest projecte implica un elevat impacte tant ecològic com paisatgístic, entre els següents:

Consum de territori exagerat

L’espai ocupa pel vial suposa un consum de territori brutal i innecessari. Just per aquest motiu, hi ha arguments de sobra per rebutjar i replantejar el projecte. Això posa en evidència la desmesura que supera el que hauria de ser una simple variant. No hi ha una justificació de l’excessiu consum territorial

Ocupació de sòl agrícola

Gran part del traçat del projecte afecta a terrenys agrícoles en actiu i de notable productivitat. Incidir i ocupa d’una forma tan radical àrees rurals i agrícoles en actiu constitueixen una temeritat ui una pèrdua de sòl agrícola no justificada.

Igualment la Variant afecta innecessàriament a moltes petites propietats a les quals destrossarà de forma irremeiable. Moltes finques quedaran xapades `per la meitat,

Impacte paisatgístic

Entre els impactes més rellevants que provocarà la Variant, s’hi troba la desfiguració paisatgística d’una zona rural. L’amplada de la carretera, els exagerats elements complementaris (rotondes, terraplens i terrabuits,...) els moviments de terra (per adequar els terrenys al traçat)...desdiu completament amb el caràcter rural d’aquest territori. L’espectacularitat de la nova via, suposa un atemptat al paisatge que un municipi com Son Servera no se pot permetre.

Arrasa una zona de nidificació d’una espècie protegida

El traçat del projecte afecta directament sobre una de nidificació d’una espècies protegida, com és l’abellarol. Tota la normativa vigent, tant l’autonòmica com l’espanyola com l’europea deixa clar que la protecció d’espècies implica l’estricta conservació de les zones de cria.

En aquest cas el traçat afecta de ple a la zona de cria de l’abellarol la qual restarà absolutament destrossada.

Prop d’una protegida

El traçat del vial passa per diverses devora diverses zones protegides, especialment el Puig de Son Corb, una zona qualificada com a SRG-Forestal.

Igualment toca dues zones forestals, amb la intersecció de la carretera de la carretera de son Servera a Capdepera. Precisament aquí al projecte passa per damunt zones arbrades amb cobertura d’alzines.

D’altra banda aquest projecte incidirà negativament a la fauna associada a aquestes zones, ja sigui per la destrucció dels hàbitats, renous, zones de cria, etc.

Afectarà negativament et al patrimoni arquitectònic i etnològic

Les obres de construcció de la variant, suposarà afefà negativament a un bon caramull d’elements arquitectònic i etnològics rurals, entre ells, parets seques, aubellons, bardisses vegetals, etc..

D’altra banda ens trobam amb una zona de notable valor arquitectònic. Això implicaria el fet que el Consell hauria de dur a terme abans d’aprovar qualsevol projecte que afecti al zona, un estudi acurat sobre aquest patrimoni, amb les cates corresponents.


ÀREA DE PREVENCIÓ DE RISC

Gran part del traçat proposat travessa una Àrea de Prevenció de Risc d’Erosió, tal com assenyala el pla Territorial de Mallorca.

En aquestes àrees, precisament per la seva fragilitat i pendent, s’ha de reduir o eliminar qualsevol actuació que incrementi el risc d’erosió. Els moviments de terra previstos per a dur a terme aquestes obres, l’afectació de l’escorrentia superficial, no farà més que incrementar el risc d’erosió, i per tant anirà el contra d’allò que marca les DOT i el PTM.


INCOMPLIMENT DE LA NORMATIVA REGULADORA RESPECTE DELS RENOUS

La Directiva 2002/49/CEE del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de juny del 2002, sobre avaluació i gestió del renou ambiental, transposada a l’ordenament jurídic espanyol, ha estat oblidada, ha estat marginada, ha estat menyspreada pel Consell Insular de Mallorca, qui va aprovant plans i projectes sense tenir en compte les previsions contra la contaminació acústica.

La Llei 37/2003, de 17 de novembre, del renou, en el seu article 17, disposa:

“La planificació i l’exercici de competències estatals, generals o sectorials, que incideixin en l’ordenació del territori, la planificació general territorial, així com el planejament urbanístic, hauran de tenir en compte les previsions establertes en aquesta llei, a les normes dictades en el seu desenvolupament i en les actuacions administratives realitzades en execució d’aquestes.”

Des del nostre punt de vista el projecte de variant que se tramita no té en compte la normativa sobre renous a pesar que una aquestes carreteres provoquen un impacte acústic molt elevat.


CAL ESTUDIAR ALTERNATIVES I REDACTAR UN NOU PROJECTE

Des del nostre punt de vista és necessari replantejar aquest projecte, estudiar a fons alternatives generals i concretes, posar-les damunt la taula i obrir un debat social intens.

Ja sigui per l’elevat consum de territori, ja sigui pel notable impacte paisatgístic, agrícola, ambiental, o ja sigui per les mancances legals, aquest projecte és rebutjable.


Plana principal