Nota Informativa
20 de desembre de 2005
El GOB promou un canvi radical en el Pla de Residus
APLICANT EL MODEL DE PUIGPUNYENT SE PODRIA RECICLAR UN 70 % DELS RESIDUS QUE SE GENEREN
La revisió del pla de Residus, que aquests dies es troba a informació pública, que promou el Consell de Mallorca és l’ocasió, des del nostre punt de vista, de promoure un canvi radical en la política i la gestió de residus a l’illa de Mallorca.
Aquesta revisió impulsada pel CIM (amb els vots de PP i d’UM) suposa bàsicament seguir amb el model d’apostar per la incineració com a sistema fonamental per a tractar els residus, i de fet duplica la seva capacitat, construint nus forns per a cremar els residus.
UN 85 % DE LA INVERSIÓ SE DEDICA A LA INCINERACIÓ
Allà on queden més clares les prioritats del Consell en gestió de residus és a la memòria econòmica: més d’un 85% de la inversió prevista està adreçada a la construcció dels nous forns de la incineradora.
Concretament s’inverteix en la incineradora un total de 300 milions d’euros, mentre que en la resta d’infrastructures just supera els 60 milions d’euros.
LES PLANTES DE SEPARACIÓ D’ENVASOS I COMPOSTATGE A RITME LENT
Encara s’entén menys l’aposta per la incineració, quan les plantes actualment construïdes i en funcionament que hi ha a son Reus i can Canut, estan entre un 15 i un 20 % d ela seva capacitat.
Ens referim a les plantes de separació d’envasos, compostatge i metanització que es troben totalment infrautilitzades.
EL GOB PROPOSA UN CANVI RADICAL EN LA GESTIÓ DE RESIDUS: EL CAS DE PUIGPUNYENT
Des de fa més d’un any municipi de Puigpunyent dur a terme, de forma pionera a Mallorca, la recollida selectiva de matèria orgànica. Aquesta recollida se suma a la que ja se duia a terme des de fa anys, és a dir paper, vidre i envasos.
Els primers resultats d’aquesta iniciativa són realment espectaculars: en aquests moments Puigpunyent recull de forma selectiva un 70% dels residus que genera (matèria orgànica, paper, vidre i envasos). Dir d’una altra manera aquest municipi just envia a l’abocador o a la incineradora un 30 % dels residus que produeix.
La comparació d’aquestes xifres amb les de Mallorca l’any 2004 són prou aclaridores
Situació de Mallorca 2004
Reciclatge 15 %
Incineració i Abocador 85 %
Situació actual de Puigpunyent
Reciclatge i Compostatge 70 %
Incineració i Abocador 30 %
Puigpunyent, cinc vegades menys de rebuig que la resta de Mallorca
Les xifres de recollida selectiva i del percentatge de rebuig que va a abocador i incineradora se poden exposar d’una altra manera..
Així els habitants de Puigpunyent aporten a la incineradora i a l’abocador 0,4 kilos per persona i dia, mentre que la resta d’habitants de Mallorca n’aporten 2 kilos/persona/dia, és a dir cinc vegades més.
PROPOSTA CURT TERMINI
Si començam a exportar les iniciatives de Puigpunyent a la resta de l’illa, en poc temps se pot aconseguir el tancament de l’abocador de Son Reus, incrementant les xifres que van a reciclatge o compostatge
Reciclatge 20 %
Compostatge 25 %
Incineració 55 %
PROPOSTA MIG TERMINI
A mig termini i un pic s’incrementen les mesures de recollida selectiva a Palma i a tots els municipis de l’illa, és perfectament viable tancar la meitat dels forns de la incineradora de Son Reus
Reciclatge 30 %
Compostatge 40 %
Incineració 30 %
EL GOB INSTA AL CIM A MODIFICAR LES SEVES POLÍTIQUES RESIDUS
El GOB insta una vegada més al Consell de Mallorca a posar en marxa amb la màxima urgència i de forma generalitzada la recollida selectiva de matèria orgànica i al mateix temps a millorar les campanyes i els iniciatives de recollida de vidre, paper i envasos. Al mateix temps el Consell ha d’impulsar amb més contundència i amb mesures legals i de gestió la reducció de residus, descartant ampliar la planta incineradora, ans al contrari a començar a tancar un forn.
La revisió del Pla de Residus que impulsa el Consell, és l’ocasió perfecte per apostar per un nou model que té a Puigpunyent un exemple proper i realista.
Plana principal