Nota Informativa
31 de gener de 2006

Una curiosa forma de reformar la Platja de Palma: posant més ciment a damunt una zona humida
SES FONTANELLES: MÉS SATURACIÓ COMERCIAL, DESTROSSANT UN ESPAI NATURAL


S’Arenal i la Platja de Palma són objecte, des de fa anys de debat i discussió sobre la seva reforma. Semblava que l’esponjament, la creació de zones verdes, la millora paisatgística, l’esbucament d’hotels obsolets i la reducció d’altures havien de ser les bases d’aquesta reforma.

Sorprèn el fet que la Jornada Internacional de feina per a la gestió, recuperació o innovació de la Platja de Palma coincideixi en la presentació d’un projecte urbanístic que en definitiva suposarà posar més ciment i formigó a Ses Fontanelles, un espai natural que hauria de merèixer protecció.

En definitiva se parla d’esponjar, millorar i renovar la platja de Palma, però la única cosa que se concreta és la construcció d’un Centre comercial i un complex d’oci a damunt una zona humida. El que havia de ser la gran zona verda de la Platja de Palma, se convertirà en un centre comercial.


PROPOSTA DE PROTEGIR SES FONTANELLES

El primer projecte que s’hauria de plantejar el Consorci de la Platja de Palma, és protegir ses Fontanelles.

És simptomàtic el fet que una de les prioritats del Consorci és la creació de zones verdes en base a esbucar hotels obsolets, i al mateix temps, a la zona verda més gran de la zona, se permet i fins i tot s’impulsa la construcció d’un centre comercial i d’oci.

El GOB ha reclamat a Cort, al Govern de els Illes Balears, al Ministeri de Medi Ambient i al Consell Insular, .la protecció de Ses Fontanelles. Seria trist que al segle XXI, encara se fessin obres que destrueixin una zona humida


LA DARRERA ZONA HUMIDA DE PALMA

L’àmbit d’aquests dos sectors (el centre comercial i l’aquàrium) coincideix amb el que resta de la gran zona humida que fins al segle XIX cobria part del que actualment és el Pla de Sant Jordi. Aquella zona humida coneguda en aquell temps com el Part de Sant Jordi, fou dessecada, amb finalitats agrícoles, però avui se mantenen restes d’aquell aiguamoll.

El més gran dels aiguamolls que resten a Palma és el conegut com Ses Fontanelles, una zona humida de 325.000 metres quadrats , que al llarg d’aquest segle ha patit processos de transformació (salines) i degradació (abocament de runa) que a pesar de tot el lloc manté encara uns notables valors ecològics i paisatgístics, que han estat reconeguts als distints inventaris de zones humides elaborats per la Conselleria d’Agricultura i la seva revisió de l’any 1997 per part la Conselleria de Medi Ambient.


EL COMPLEX COMERCIAL I TURÍSTIC

Des del nostre punt de vista aquests seran les principals conseqüències de la construcció del complex comercial i turístic

- Impedeix la recuperació de la zona humida
- Afecta a una part de zona humida.
- Les actuacions previstes afectaran indirectament sobre la zona inundada
- Desfiguració paisatgística
- Més pressió sobre la zona humida
- Augment de la massificació a una zona turística i residencial saturada
- Crea més oferta comercial i d’oci on ja n’hi ha massa.



Plana principal