Nota Informativa
25 de febrer de 2006

Greenpeace i GOB denuncien el cas davant la fiscalia

El Govern Balear no pot garantir la legalitat de la fusta amazònica utilitzada a les obres “d’embelliment” del Parc Natural de S’Albufera

Les obres s’han promogut a través de la Fundació pel Desenvolupament “Sostenible”

La fusta d’ipé emprada en la construcció d’una passarel·la procedeix d’empreses brasileres implicades en tala il·legal, falsos títols de terres i d’un pla de gestió suspès per les autoritats ambientals de Brasil


---

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i Greenpeace van denunciar ahir davant la fiscalia de medi ambient de Balears que les obres de construcció d'una passarel·la de fusta d’ipé han produït un greu impacte ambiental a l’Amazònia brasilera, fets susceptibles de constituir un delicte ambiental recollit en el codi penal.

Les obres de modernització dels accessos al Parc Natural de S'Albufera de Mallorca, finançades per la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear i la Fundació pel Desenvolupament Sostenible dels Illes Balears, han consistit, entre altres obres, en la construcció d'una passarel·la de fusta d’ipé d'una dimensió aproximada de 260 metres de llarg. La instal·lació de la passarel·la de fusta d’ipé, fusta procedent de l’Amazònia, es va realitzar a finals de 2005 i les obres van ser inaugurades el gener de 2006.

La tardor de 2005 el GOB va sol·licitar a la Fundació pel Desenvolupament Sostenible dels Illes Balears documents que acreditessin documentalment la legalitat d'aquesta fusta. Aquesta institució va aportar com a prova dos documents, cap dels quals estava emès per l'autoritat ambiental de Brasil, l'Institut Brasiler de Medi Ambient (IBAMA), pel que existeixen dubtes raonables de la seva autenticitat o validesa. “El Govern no sap realment d'on procedeix la fusta, s'ha limitat a donar per bons dos documents que el contractista li ha donat, passant per alt que la tala il·legal, la corrupció, i la destrucció ambiental són una constant a l’Amazònia”- ha declarat Toni Muñoz del GOB. “És una paradoxa que el que ha finançat aquesta obra es denomini Fundació pel Desenvolupament Sostenible dels Illes Balears”.

Cas que els documents aportats pel Govern fossin certs, la fusta d’ipé procediria de l'Estat de Pará (Brasil), de l'empresa Madereira Sao Marcos, amb una autorització de l’IBAMA nº 145/2000 pel Pla de Maneig 646/97. Aquest permís de l’IBAMA fou suspès el novembre de 2004 ja que els títols de propietat de l’empresa maderera eren falsos. No sembla casual que una empresa del mateix nom, Madereira Sao Marcos, també de l’Estat de Parà, fos multada per l’IBAMA com a conseqüència de l’expedient amb data 27/08/04 per l’explotació il·legal i incompliment del contracte nº 064697 de l’exp. Aut. Nº 145/2000. El mateix Pla de Maneig del que, segons el Govern, procedeix la fusta d’ipé utilitzada. Aquesta mateixa empresa fou multada quatre vegades en el periode 2002-2004. La fusta d’ipé arribà a Espanya el juliol de 2005, un any després que l’empresa maderera fos considerada culpable de tales il·legals i 7 mesos després que el Pla de Maneig fos suspès per la falsetat dels títols de les terres. Amb aquests antecedents és fàcil pensar que la fusta no té una procedència legal.

“Documents sense validesa legal, falsos títols de terres, tala il·legal, plans de gestió suspesos, ...És intolerable que una administració utilitzi doblers públics per comprar fusta tropical barata procedent de la destrucció social i ambiental de l’Amazònia”- ha declarat Miguel Ángel Soto, responsable de la Campanya de Boscos de Greenpeace. “El Govern hauria de seguir l’exemple d’altres ajuntaments mallorquins i adoptar una política de contractació pública que exigeixi fusta procedent de la gestió responsable, com és la fusta amb certificat forestal FSC, sobre tot quan ja hi ha un grup d’empreses mallorquines treballant amb fusta procedent de la gestió responsable.”


NOTES:

1 . Imatges i documents disponibles en http://www.gobmallorca.com/ipe.htm

2 . La certificació forestal del FSC acredita que productes d'origen forestal com fusta, paper, taulers, suro, etc., han estat extrets de boscos bén gestionats des d'un punt de vista social, ambiental i econòmic. El FSC ha certificat fins a la data més de 68 milions d'hectàrees de boscos i plantacions en tot el món. El FSC és l'únic sistema de certificació d'àmbit global i d'àmplia acceptació per un ampli ventall d'agents socials, econòmics i ambientals. El FSC compta amb el suport de la pràctica totalitat de les organitzacions de la societat civil, ecologistes, d'ajuda al desenvolupament, sindicals, etc.

3 . Les empreses mallorquines importadores, magatzemistes i transformadores de fusta FSC són Fusteria Vicens S.L. , Comercial i Industrial Bargar S.A., Compañía Insular Mercantil S.A. (CIMSA), Mundiforest S.L., Fustería Font S.A. , Grup Orell i M. Riera S.A.


Plana principal