Nota Informativa
16 de març de 2006

A més de l’impacte territorial
SEGONS EL GOB, EL PROJECTE DE CAMP DE GOLF DE SON REAL INCOMPLEIX DIVERSES NORMES LEGALS


A les al·legacions presentades pel GOB al projecte de camp de golf de Son Real, se posen de manifest una sèrie d’incompliments legals, concretament les DOT, la Llei del sòl Rústic i el propi Pla territorial de Mallorca.

En concret s’assenyala el fet que:

   * se crea un nou nucli de població, contradint de les DOT
   * se fa enfora de zones turístiques a diferència del que estableix el Pla Territorial
   * no justifica la ubicació de l’hotel i el golf dins sòl rústic, infringint la llei del sòl Rústic


EL PROJECTE

A terrenys de l’antiga possessió de Son Real, al terme municipal de Santa Margalida, se tramita un projecte per a la declaració d’interès general, consistent en la construcció d’un camp de golf de 27 forats (18 + 9) i l’oferta complementària d‘un hotel de 450 places, així com piscines, centre cívic i comercial. Ocuparan una superfície de 825.000 m2,


LA ZONA

Tot això se vol construir a la possessió de Son Real, concretament a la parcel·la 123 del polígon 12 del terme municipal de Santa Margalida. La parcel·la on se situa constitueix una àmplia zona de conreu, tacada per petites zones de garriga i pinar.

Està classificat com a Sol Rústic Comú i una petita part com a Sòl Rústic Forestal. Està envoltant per una Àrea Natural d’Especial Interès, protegida per la Llei d’espais Naturals.


INCOMPLIMENT DE LES DOT: SE CREA UN NOU NUCLI DE POBLACIO

Les Llei que aprova les Directius d’Ordenació Territorial consagra un principi clau, des del punt de vista de l’ordenació del territori, de l’ús racional dels recursos naturals: la prohibició de crear nous nuclis de població separats dels existents. Això ho concreta les DOT amb la impossibilitat de crear nous sòls urbanitzables que no tenguin connexió amb els nuclis urbans pre-existents.

Doncs bé aquest projecte implica crear un nou nucli de població, format per un complex hoteler extensiu (edifica un total de 11 edificacions hoteleres), així com spas, centre comercial, restaurants, centre cívic, etc.....envoltant el camp de golf i la parcel·la que els promotors cedeixen a l’Ajuntament per equipaments de tipus esportiu.

Maldament aquest projecte no implica la classificació de sòl apte per urbanitzar o urbanitzable, de fet mitjançant la seva declaració d’interès general,s’aconsegueix de fet els mateixos objectius, com és la de permetre l’edificació residencial-turística.

Es per això que consideram que s’hi ha d’aplicar els mateixos principis de les DOT i per tant no autoritzar aquest complex.


NO SE JUSTIFICA LA SEVA UBICACIO DINS DEL SOL RUSTIC, INCOMPLINT LA LLEI DEL SOL RUSTIC

La Llei del Sòl Rústic obliga que per a la declaració d’interès general d’un determinat projecte, cal justificar la seva ubicació dins el sòl rústic.

Ni el projecte ni l’estudi preliminar d’avaluacions d’impacte ambiental, no aporten cap tipus de justificacions per a proposar Son Real per a ubicar-hi el camp de golf i el complex hoteler.

De fet si hi ha pocs arguments per ubicar aquest camp de golf dins Son Real, molt manco per ubicar-hi el complex hoteler.


CONTRADIU LES DETERMINACIONS DEL PLA TERRITORIAL DE MALLORCA, QUANT A LA SEVA UBICACIO

La Norma 57.3 del Pla Territorial de Mallorca estableix criteris per a l’autorització de camps de golf i per a la seva declaració d’interès general.

En concret aquí el PTM assenyala que se recomana que els camps de golf se situïn a devora zones turístiques que no tenguin aquests oferta complementària o que aquesta sigui insuficient.

Doncs bé la possessió de Son Real i la zona d’es Porxot, no es pot dir que sigui una zona turística. Ans al contrari es tracta d’una àrea sostreta del desenvolupament turístic i urbanístic. Per sort Son Real i el seu entorn constitueixen una de les zones més valuoses de l’illa des del punt de vista natural, rural i paisatgístic a causa sobretot d’haver quedat al marge del boom turístic i urbanístic.

Està clar que aquesta Norma està pensada per ubicar els camps de golf a zones turístiques.

De fet la Norma 60 del mateix Pla Territorial, quan parla de les indicacions per a la redacció del futur Pla Director Sectorial de Camps de Golf repeteix els arguments de la Norma 57 i afegeix com a criteri complementari per ubicar-los, el de la proximitat a la zona turística que es pretén revaloritzar, així com l’impacte ambiental que pugui produir la implantació.


Plana principal