Nota Informativa
27 de març de 2006

Al·legacions del GOB a l’hotel a Sa Cabana des Frares
L’HOTEL D’EN “GRANDE” A SON SAN SARDINA INCOMPLEIX EL PLA TERRITORIAL



Divendres passat va acabar el termini per presentar al·legacions al projecte d’hotel que la societat mercantil Proalaro S.L., tramita a la possessió de sa Cabana des Frares, al nord de Son Sardina (Palma), a uns terrenys considerats com a sòl rústic

En termes generals el GOB manifesta la seva oposició a l’esmentat projecte en considerar que a més d’incomplir la normativa vigent, afectarà negativament a la conservació d’una àrea rural molt ben conservada.


INCOMPLEIX EL PLA TERRITORIAL

Tot i això, el projecte que s’exposa públicament sembla incomplir diverses normatives vigent, tal com el decret 62/1995 i el propi Pla Territorial de Mallorca. L’Hotel rural que se tramita conté un total de 195 places hoteleres.

El decret 62/1995, estableix que els hotels rurals només podran disposar d’un màxim de 50 places.

En tot cas, també incompleix el Pla Territorial de Mallorca estableix que els hotels rurals no podran superar els 120 places hoteleres o 60 habitacions.


FORMA PART D’UN PROJECTE MÉS AMPLI: DOS HOTELS I DOS CAMPS DE GOLF

Aquest expedient que ha passat a informació pública sembla formar part d’un projecte més gran i més ambiciós, a la mateixa zona, promogut per la mateixa societat i interrelacions.

Així ha aparegut als mitjans de comunicació i així també s’han presentat al registre municipal de l’Ajuntament de Palma. En concret aquest hotel rural se complementa amb la construcció de dos camps de golf i un nou hotel de 4509 places, a terrenys de del que era l’antiga possessió de sa Cabana des Frares i de Son Aversó.

Així doncs, per a poder valorar convenientment aquest projecte cal esperar la tramitació del projecte germà d’aquest. Fraccionar el projecte per facilitar la seva possible aprovació no s’ha d’acceptar.


CONSEQÜÈNCIES TERRITORIALS

L’increment de l’oferta hotelera, en un moment on sembla que n’hi ha de demés, no sembla una política a fomentar.

D’altra banda aquest projecte, ei especialment tot allò que fa referència a la construcció d’aparcaments, piscines, pistes de tennis, futbol, criquet, etc,.. suposarà una pèrdua de qualitat paisatgística i una vulgarització i banalització del valuós paratges rural d’aquella part de Palma.

La construcció d’aquestes instal·lacions esportives suposarà a més a més, arrabassar centenars d’arbres fruiters de secà, que tan defineix aquesta possessió i aquest tipus de paisatges rurals.


22.000 M2 D’INSTAL·LACIONS ESPORTIVES

Com s’ha apuntat més amunt, sembla que l’hotel rural aposta per els activitats esportives complementaries. De fet un total de 22.000 m2 es dediquen a distints usos esportius.

Com s’ha dit abans aquestes instal·lacions construiran a la banalització i transformació dels paratges rural de la zona i tendran un elevat consum d’aigua. L’experiència d’altres indrets confirma que l’aigua procedent de depuradora s’acaba mesclant amb aigua bona.


ELEVAT CONSUM D’AIGUA

El consum d’aigua de la instal·lació hotelera, a més dels jardins, bars restaurants, la gespa dels camps de futbol, etc.. significarà un consum superior al previst al propi projecte i a l’estudi d’impacte ambiental.

Això implicarà un increment d ela demanda que acabarà afectant als aqüífers de la zona, ja de per si en situació delicada.


ELEMENTS PATRIMONIALS A PROTEGIR

La zona de Sa Cabana des Frares i de Son Aversó constitueixen una àrea de notable interès etnològic i patrimonial Al seu entorn neixen fonts que han proveït des de fa segles les hortes de Palma.

Fonts, síquies, calçades, pontets... són elements que l’arquitectura de l’aigua que cal preservar a les totes. Sa Cabana des Frares disposa de distints elements que no s’esmenten al projecte.




Plana principal