Nota Informativa
9 de maig de 2006

Al·legacions del GOB al projecte del port d’El Toro
CALVIÀ: A LA DESTRUCCIÓ DE LA PART TERRESTRE, ARA SE SUMA LA DESTRUCCIÓ DE LA MAR, SEGONS EL GOB

---

La setmana passada va acabar el termini d’al·legacions del projecte d’ampliació del port d’El Toro (Calvià), conegut comercialment com a Port Adriano.

El GOB hi ha presentat al·legacions en considerar que l’ampliació d’aquests port tendrà conseqüències ambientals negatives:

Vet aquí els conseqüències més rellevants:

   * suposarà la destrucció de 25.000 m2 de praderes de posiodonia

   * incrementarà la contaminació d eles aigües com a conseqüència de l’activitat portuària i el fet que la zona restarà més tancada i per tant se disminuirà la renovació d eles aigües.

   * Pèrdua de qualitats de les aigües de bany de sa platgeta

   * Sa Caleta perdrà el seu encant

   * La desfiguració paisatgística d ela zona anirà en augment a causa de la construcció de els grans escolleres, explanades i edificacions comercials.

Davant això el GOB exigeix a la Conselleria d’Obres Públiques del Govern de les Illes Balears que autoritzi aquesta ampliació, a la vista dels impacte engatius que provocarà.


A CALVIÀ HI HA QUATRE PORTS

El municipi de Calvià, després de Palma, és el que té més instal·lacions nàutiques. En total té 4 ports:

   * Puerto Portals,

   * Palmanova,

   * Port Adriano i

   * Santa Ponça.



RESUM DE LES AL·LEGACIONS


CARACTERÍSTIQUES DEL PROJECTE D’AMPLIACIÓ

El projecte d’ampliació del port esportiu és molt més que una ampliació. De fet implica un augment d’un 120 % de l’actual làmina d’aigua del port actual, i suposa incrementar un total de 85 amarraments, tots ells de grans dimensions.

Aquest projecte suposarà incrementar la destrucció del ja malmès litoral de Calvià. Aquest municipi amb una costa molt castigada i artificialitzada no farà més que seguir amb la degradació a més a més la platja i les caletes annexes i el deteriorament de la qualitat de les aigües de la mar.

De l’ordre de 90.000 m2 de domini públic maritimo-terrestre suposarà la nova ocupació del litoral com a conseqüència d’aquest projecte.

El nou port suposa a més a més la construcció de nous edificis, comerços, oficines, etc...


IMPACTE AMBIENTAL DEL PROJECTE

L’ampliació del port actual tendrà conseqüències negatives per a l’entorn

a) Impactes ecològics.-

   * Afecció negativa a les praderies de Posidonia

Una part del projecte afecta directament a la pradera de posidonia, la qual quedarà sepultada íntegrament per la construcció del port, les seves explanades i l’escullera. Hem calculat que un mínim de 25.000 m2 de posidonia quedaran destruïts directament o indirectament per aquesta gran ampliació del port esportiu d’El Toro.

Com se sap la Posidonia oceanica constitueix una planta de gran valor ambiental, que contribueix tant al qualitat de les aigües com a la seva productivitat. D’altra banda les praderies de posidònia són extremadament sensibles a qualsevol alteració del medi marí. El projecte destrueix directament una part de la praderia de posidònia que s’estén davant el litoral del Toro causant-li un dany irreversible (l’enterrament), segons reconeix l’EAIA. A més, és inevitable advertir que l’alteració del medi marí que suposaran les obres de construcció en destruirà o en perjudicarà greument una superfície encara major, de la praderia de posidònia.

D’altra banda, l’inevitable increment del trànsit marítim, especialment d’embarcacions de gran calat que són les que atraurà el nou port –segons reconeix l’EAIA- afectarà negativament tant la qualitat de les aigües en una plana marina d’escassa profunditat, com la qualitat de la praderia de posidònia. Cal esmentar que l’EAIA reconeix que, a més de la posidònia, d’altres espècies protegides es veuran afectades per l’ampliació: els mol·luscs Pinna nobilis (nacra), que habiten les praderies de posidònia, i Lithofaga lithofaga (dàtil), entre d’altres.


   * Dinàmica de litoral

Està ben demostrat que els espigons i les escolleres de ports esportius alteren d’una forma important el règim de corrents a escala local. La modificació del règim de corrents, onatge sol ésser dissortadament una de les conseqüències més lamentables de la construcció de ports, tal com s’ha pogut comprovar a tant de llocs del litoral illenc. Aquestes modificacions no només se generen per la construcció dels propis obstacles (espigons, dics i escolleres) sinó també per la reflexió i contrareflexió de les obres a damunt aquests obstacles.. L’impacte d’aquestes construccions pot afectar a la deposició d’arena a la vorera de mar, a la configuració de la costa i als fons marins.

En el cas que ens ocupa, és evident que l’ampliació que ara se tramita afectarà negativament ala qualitat de les seves aigües pel bany en reduir-se la seva renovació.

El retrocés de les praderies de Posidònia comporta, a més de l’augment dels processos erosius, el retrocés cap a aigües més profundes de la fauna associada a aquestes comunitats vegetals: vaques, serrans, donzelles, esparrals, sards, pops...espècies difícilment visibles al radi d’influència del port.

La navegació i el fondeig de les embarcacions que utilitzaran aquest port com a base o escala provocarà una minva en la qualitat de les aigües interiors i exteriors del port, (per hidrocarburs, pintures, etc), la degradació de les praderies de posidonia a causa del fondeig i de l’augment de la terbolesa de l’aigua de l'entorn del port i un increment de les molèsties sobre les colònies d’aus marines que viuen i crien en aquest litoral.


   * Contaminació

La creació de recintes portuaris produeix sempre, un embrutiment de les aigües tancades, que actuen a més a més com a focus d’irradiació d’aquesta brutor a les àrees circumdants. Aquesta afirmació corroborada especialistes, és fàcilment apreciable a simple vista, pegant un cop d’ull a qualsevol del esports actuals, per fer-se una idea de la transformació que pateixen les aigües netes després de l’abocament de tota casta de contaminants des de les embarcacions i les instal·lacions portuàries (olis de motors, combustible, residus sòlids, detergents, pintures, menjar...).


   * La Platja situada al nord del port ens sortirà perjudicada

La platja d’arena situada al nord de la bocana actual del port és usada per nombroses persones per al bany. Fins ara la qualitat de les aigües era acceptable i per aquest motiu l’ús era notablement alt.

L’ampliació del port afectarà a la qualitat de les aigües de la platja, a causa de dos fets. Per una part, la construcció de l’escollera provocarà un estancament de les aigües situades a aquella raconada, impedint la renovació que actualment té aquell lloc.

D’altra banda, l’increment del nombre d’embarcacions, significarà un augment de l’activitat portuària i de navegació i per tant de la contaminació de les aigües per hidrocarburs.

En definitiva una clara degradació de les aigües i un impacte negatiu indiscutible.

- Sa Caleta perdrà el seu encant

El poc que resta de l’antic tram de litoral, conegut fins aleshores com Cala Penyes Rotges, quedarà transformat i degradat de forma cara i contundent.

El que ara se coneix com sa Caleta, al sud del port actual, un lloc que ha restat per al bany de veïnats i residents de la zona, quedarà totalment tancat i degradat com a conseqüència de l’ampliació del port.

Un motiu més per a renunciar a aquesta ampliació.



b) Impactes paisatgístics.-

La transformació del paisatge al litoral de Calvià és un fet lamentablement esdevingut per anys d’actuacions poc planificades i mal avaluades.

La construcció de ports i dàrsenes esportives i la seves ampliacions ha suposat històricament la desfiguració del cales i paisatges costaners

Avui, el paisatge, especialment el paisatge costaner, sobretot pel fet d’ésser escàs, ha assolit un valor incalculable. Des del nostre punt de vista, l’ampliació del port esportiu d’El Toro, significarà una transformació radical de les condicions actuals del lloc, d'efectes ben negatius.

D'altra banda, la construcció d'esculleres i espigons, suposa crear pantalles visuals que afecten negativament a les panoràmiques de la zona.




Plana principal