Nota Informativa
16 de juny de 2006

EL GOB I LA PLATAFORMA FAN UNA PROPOSTA AL CONSELL PER CONVERTIR SON REAL EN UN “PARC ARQUEOLÒGIC”
La possessió de més valor arqueològic de Mallorca ha de tenir la protecció adequada als seus valors



Historiadors, arqueòlegs, periodistes especialitats, professors d’Universitat, etc... fa estona que consideren a Son Real, com la zona de més valor arqueològics de Mallorca.

El fet que hi hagi 34 jaciments catalogats, alguns dels quals de tanta importància com la necròpolis de Son Real, s’Illa des Porros i el poblat d’es Figueral ja li confereix un valor únic. Tot i això els mateixos estudiosos destaquen el fet que manquen zones a excavar que podrien incrementar amb tota seguretat aquest llistat. A mode de resum, Son Real, compta amb:

   * 4 coves naturals modificades per a usos funeraris

   * 1 sepulcre megalític

   * 1 agrupació d’estructures navetiformes (es Figueral de Son Real)

   * 1 necròpolis talaiòtica excepcional, coneguda com Es Cementiri des Fenicis

   * 3 grans càmeres funeràries excavades a l’Illot des Porros

   * 1 Santuari únic a Mallorca a la Punta des Patró

   * Diversos “cistas” aïllades

   * 3 estructures en bases a grans lloses megalítiques

   * restes de construccions difícils d’identificar

   * 1 enorme poblat talaiòtic just al costat de la possessió



UN COMPLEX HOTELER I UN CAMP DE GOLF AMENACEN LA ZONA

En aquesta zona se tramita un projecte de camp de golf de 27 forats (18 + 9) i l’oferta complementària d‘un hotel de 450 places, així com piscines, spas, centre cívic, comercial. Ocuparan una superfície de 825.000 m2,

La construcció del camp de golf i de l’oferta complementària suposarà lla transformació radical de Son Real, i la destrucció definitiva d’elements etnològics, arqueològics, agraris i paisatgístics de primer ordre.


PROPOSTA DE PARC ARQUEOLOGIC

Per tot això, el GOB i la Plataforma Son Real no té preu fa arribar avui al Consell

   * Que Son Real s’ha de convertir en un Parc arqueològic, on, aprofitant l’existència d’unes cases s’hi puguin ubicar, un centre i museu d’interpretació, itineraris arqueològics, itineraris de
     natura,...

   * Que s’estableixin acords d'un acord tipus de custòdia del territori on s'hi podrien involucrar administracions, entitats bancàries i permetre l'estudi i divulgació de la zona amb camps
     d’excavacions arqueològiques


PETICIO DE L’ESTAT DE LES EXCAVACIONS

. El passat 18 de febrer de 2005, aquesta plataforma va demanar la incoació del procediment de declaració de Bé d'Interès Cultural, com a zona arqueològica tota l'antiga finca de Son Real, sense que a hores d'ara, 16 mesos després, haguem tengut coneixement de l'estat d'aquest procediment, ni dels treballs que si han dut a terme.

.El passat 4 de març de 2006 la Comissió Insular de Patrimoni va informar favorablement el projecte de Camp de Golf i Hotel de Cinc Estrelles al polígon 12, parcel·la 123. entre d'altres amb la següent prescripció: “Abans de l'inici de les obres, es realitzarà una prospecció arqueològica a tota l'àrea afectada pel projecte i es presentaran els resultats a la CIOTUPH.”

Per això se demana també

- Se'ns informi per escrit de l'estat del procediment de declaració de BIC, com a zona arqueològica de la finca de Son Real i dels treballs que s'han dut a terme dins aquest procediment.

- Se'ns informi per escrit si té coneixement de l'estat de la prospecció arqueològica i si es disposa ja dels resultats.

- Que una vegada efectuada la prospecció arqueològica i es disposi dels seus resultats aquests siguin presentats públicament, i incorporats, com no pot ser d'altre manera, al procediment de declaració de BIC, com a zona arqueològica de la finca de Son Real.


ENTREVISTA AMB MARIA ANTONIA MUNAR

Per tracta de tots aquests temes, hem demanat a la presidenta del consell, una entrevista a fi de tractar aquest tema, la situació del projecte, i les propostes que estam impulsant.


Plana principal