Nota Informativa
5 de setembre de 2006

El GOB reclama del Consell l’aplicació del model de residus de Puigpunyent: més barat i més ecològic
Aquest municipi recull de forma selectiva un 80 % dels seus residus



Ahir matí el Consell de Mallorca va aprovar la modificació del contracte per a la gestió dels residus sòlids urbans signat amb l’empresa Tirme. Aquesta revisió implica l’ampliació a 16 anys del contracte i un increment de la inversió que passarà els 119 milions d’euros als 376.

Aquesta augment de la inversió ve motivada per l’ampliació de la incineradora. Això obligarà a pujar les tarifes que paguen els ciutadans, les quals passaran de 90,6 euros per tona a 143,6 al 2010. En definitiva el Consell aposta pel model fonamentat en la incineració de residus com a sistema per a tractar els residus. Per això la capacitat d0inbneració se duplica, amb un cost econòmic molt elevat.


EL GOB PROPOSA UN CANVI RADICAL EN LA GESTIÓ DE RESIDUS: EL CAS DE PUIGPUNYENT

Des de fa dos anys el municipi de Puigpunyent dur a terme, de forma pionera a Mallorca, la recollida selectiva de matèria orgànica. Aquesta recollida se suma a la que ja se duia a terme des de fa anys, és a dir paper, vidre i envasos.

Els resultats d’aquesta iniciativa són realment espectaculars: en aquests moments Puigpunyent recull de forma selectiva un 80% dels residus que genera (matèria orgànica, paper, vidre i envasos). Dit d’una altra manera aquest municipi just envia a l’abocador o a la incineradora un 20 % dels residus que produeix.


PUIGPUNYENT, CINC VEGADES MENYS DE REBUIG QUE LA RESTA DE MALLORCA

Les xifres de recollida selectiva i del percentatge de rebuig que va a abocador i incineradora se poden exposar d’una altra manera..

Així els habitants de Puigpunyent aporten a la incineradora i a l’abocador 0,4 kilos per persona i dia, mentre que la resta d’habitants de Mallorca n’aporten 2 kilos/persona/dia, és a dir cinc vegades més.


EL GOB insta al CIM a modificar les seves polítiques residus

El GOB insta una vegada més al Consell de Mallorca a posar en marxa amb la màxima urgència i de forma generalitzada la recollida selectiva de matèria orgànica i al mateix temps a millorar les campanyes i els iniciatives de recollida de vidre, paper i envasos. Al mateix temps el Consell ha d’impulsar amb més contundència i amb mesures legals i de gestió la reducció de residus, descartant ampliar la planta incineradora, ans al contrari a començar a tancar un forn.


Plana principal