Nota Informativa
27 de març de 2007

El GOB lamenta la manca d’enteniment administratiu per declarar la Reserva Marina de Llevant
La normativa fixada per la Conselleria d’Agricultura i Pesca es pot quedar curta per assolir els objectius de recuperació de la zona


---

Davant l’aprovació, en la passada reunió del Consell de Govern de la CAIB, de la nova reserva marina de Llevant, i a l’espera de la seva entrada en vigor quan surti publicat l’acord al BOIB, el GOB valora positivament aquesta decisió, tot i que no ha satisfet les expectatives que s’havien creat.

Recordem que aquesta zona marina protegida és fruit, fonamentalment, de la reclamació i suport il·lusionat de la Confraria de Pescadors de Cala Rajada. Els seus professionals són conscients de la necessitat de racionalitzar l’explotació pesquera per tal de garantir el futur de la seva activitat econòmica. Aquesta reflexió i el seu impuls a la creació de la reserva motivaren el guardó amb un Premi Alzina del GOB l’any 2005.

Però de la reserva plantejada inicialment fins a aquesta que s’ha aprovat hi ha grans diferències, bàsicament d’àmbit ocupat. La proposta inicial, que incloïa aigües interiors (de competència autonòmica) i exteriors (de competència estatal) no ha prosperat, ja que segons la Conselleria d’Agricultura i Pesca la proposta del Ministeri era massa restrictiva amb els usos permesos. Així, la reserva aprovada pel Govern ocupa només aigües de competència autonòmica.

Tal i com ha estat concebuda la nova reserva, presenta en la nostra opinió dos importants punts febles:

1. La reserva només afecta una part del que s’havia previst, a causa de la incapacitat que han demostrat les administracions central i autonòmica per posar-se d’acord. Així, la reserva aprovada està constituïda únicament per aigües interiors, de competència autonòmica, i no inclou les aigües de competència estatal. Aquesta reducció de l’àmbit resta potencial a la reserva, i el seu efecte de recuperació de les poblacions de peixos serà menor.

2. La normativa prevista per la reserva pot esser insuficient per assolir els objectius previstos. La pesca i altres activitats es prohibeixen a una zona de protecció especial, però a la resta de la reserva les limitacions addicionals que suposa aquesta protecció són, en realitat, molt poques. De fet, la pesca d’arrossegament, la més impactant de les practicades a les Illes, no es veurà afectada particularment per la reserva (ja que de forma general ja està prohibida a zones de menys de 50 metres de fondària); a l’altre costat, la pesca submarina, que és un aprofitament altament impactant, no s’ha prohibit.



Què passa amb la pesca submarina a Mallorca?

Sembla que la prohibició o no de la pesca submarina a la reserva ha estat un dels punts de desacord entre l’administració central (que la volia prohibir) i l’autonòmica. De fet, aquesta pràctica està prohibida a les reserves marines de Menorca (R.M. del Nord de Menorca) i les Pitiüses (R.M. dels Freus d’Eivissa i Formentera), però en el cas de Mallorca només s’ha prohibit a les petites reserves marines de l’Illa del Toro i de les Illes Malgrats. En canvi, a les altres reserves mallorquines (R.M. de la Badia de Palma, R.M. del Migjorn de Mallorca i la nova R.M. de Llevant) la pesca submarina es permet. Davant això no podem evitar demanar-nos per què aquesta pràctica, no professional i altament impactant, sembla tenir per part de la Conselleria d’Agricultura i Pesca una consideració un tant especial a Mallorca.



El GOB insta les dues administracions a reconduir la situació

Davant la possibilitat que properament el Ministeri pugui aprovar una altra zona de reserva a les aigües exteriors que han quedat sense protecció, el GOB reclama a les dues administracions que facin un esforç d’enteniment. La possibilitat que finalment es puguin implantar dues reserves colindants, amb normatives diferents i fins i tot incoherents entre si, i gestionades per administracions diferents no és el millor panorama per aconseguir l’objectiu que inicialment s’havia previst per aquesta zona protegida. Tots sabem que en aquestes dates les estratègies electorals dels partits intenten marcar diferències amb els adversaris, però consideram lamentable i inacceptable l’ús de la protecció dels recursos naturals per a fer jugades d’aquest tipus.



El GOB reclama al Govern una major protecció efectiva de les reserves marines a les Illes Balears

Les reserves marines que se estan creant a les Illes Balears son molt permissives amb la pesca tant professional com recreativa. De les aproximadament 50.000 ha marines de reserva que hi ha actualment a les Illes, les zones de reserva integral, a on no es pot practicar cap tipus de pesca, suposen menys del 5% de l’àrea de reserva. A excepció d’aquestes zones de reserva integral, que en general ocupen una superfície molt reduïda, a la resta de l’àrea de reserva la protecció efectiva es molt lleu ja que es pot practicar algun tipus de pesca, fins al punt que, com en el cas de la Reserva de la Badia de Palma, pràcticament no hi ha diferencies entre la pesca professional que es pot fer a dins i a fora de la reserva.

L’objectiu principal de les reserves hauria de ser potenciar la conservació de les espècies animals i vegetals de la zona, així com els hàbitats que ocupen. El fet que la pesca estigui permesa a les reserves a la seva major part, fa que la recuperació de les espècies sigui molt lenta o inapreciable. Si el que es pretén és garantir la sostenibilitat de la pesca artesanal és necessari incrementar les zones de reserva integral i reforçar els serveis de vigilància. Recordem que les reserves de les Illes Malgrats i de l’Illa del Toro encara no compten amb un servei específic de vigilància.


Plana principal