Nota Informativa
12 d’abril de 2007

Avui entra en vigor en Paratge Natural de la Serra de Tramuntana
UN ESPAI NATURAL “LIGHT”, QUE NEIX AFECTAT PER L’OMBRA DE LA CORRUPCIÓ URBANÍSTICA A ANDRATX


---

Ahir va sortir publicat al BOIB l’acord del Consell de Govern pel qual s’aprova el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. La Serra passa a convertir-se en l’espai natural protegit més gran de les Illes Balears, condició que sense dubte mereix amb escreix per la seva extraordinària importància ecològica, paisatgística i cultural.

Des del GOB valoram positivament aquesta declaració, tot i que, com ja hem exposat en diverses ocasions, consideram que l’àmbit i el règim de protecció disposats pel Govern no estan al nivell del que la Serra es mereix.


PARATGE NATURAL, UNA FIGURA DE SEGON NIVELL

La llei de Directrius d’Ordenació Territorial va establir que tots els espais naturals protegits fossin sòl rústic protegit, i per tant no urbanitzable. Amb l’aprovació de la LECO (Llei d’espais de rellevància ambiental) el PP va modificar aquest apartat, fent que només els parcs naturals, reserves naturals, monuments naturals i zones d’ús restringit dels paratges naturals fossin sòl rústic protegit. Així, la pràctica totalitat del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana no té protecció urbanística per la seva condició de Paratge. Ara mateix la protecció urbanística d’aquest territori depèn d’altres instruments com la LEN (bona part de la Serra és ANEI o ARIP); però com ja hem vist en aquesta legislatura, la LEN és un instrument fàcilment modificable (a les àrees naturals d’especial interès, ANEI, d’Eivissa, que abans eren inedificables, ara es poden construir xalets).

La construcció d’habitatges aïllats o d’urbanitzacions ha estat i és sense dubte un element condicionant fonamental per a la conservació dels espais naturals, i per això consideram que no és acceptable que la normativa més important del Paratge Natural tanqui els ulls davant aquest fet i es sotmeti al que pugui disposar la normativa urbanística.


UN ÀMBIT QUE NO INCLOU TOTA LA SERRA

Aquesta és la mancança més evident d’aquest nou espai natural. Una simple ullada a l’àmbit protegit pel Govern basta per detectar que una bona part de la Serra, corresponent al sector sudoest, no ha estat inclosa. El municipi d’Andratx ha estat pràcticament exclòs del Paratge Natural, llevat d’una petita franja litoral que té la protecció de ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus) en virtut de la directiva europea d’aus.


Aquestes àrees naturals que no s’han incorporat a l’àmbit a protegir comparteixen amb la resta de la Serra de Tramuntana una llarga sèrie de característiques naturals, socials i econòmiques que justifiquen la seva protecció. Aquesta exclusió, que per a nosaltres no té cap justificació tècnica vàlida, curiosament ha afectat al municipi que més fervorosament va manifestar la seva oposició a la protecció en l’època dels anti-parcs (la seva batlessa i ara Consellera va encapçalar el moviment a Andratx), i coincideix també amb el municipi que ha estat notícia a la premsa nacional per la seva gravíssima corrupció urbanística. Per desgràcia el Paratge de la Serra neix amb la lacra d’Andratx, i cada vegada que es miri l’àmbit del Paratge serà inevitable pensar en el que ha passat en aquest municipi.

A la plana http://www.gobmallorca.com/serra s’ofereixen imatges que mostren que les àrees excloses són ambientalment idèntiques a altres que sí han estat incorporades al Paratge.

Pel que fa a l’àmbit marí, pensam que la situació és igualment deficitària, i les petites zones incorporades ni tan sols són suficients per garantir la tranquil·litat necessària a les zones de penya-segat on crien espècies d’aus amenaçades.


ARA VE LA TASCA COMPLICADA

Establir sobre el paper la base de la protecció de la Serra ha estat llarg i complicat, però la feina de debò comença ara. La Serra és un espai immens si el comparam amb la resta d’espais protegits a les Illes Balears (el Parc Natural de Llevant també era molt gran, però va esser greument retallat per aquest mateix govern). Les greus mancances observades en la gestió dels espais naturals que fins ara teníem motiven la nostra inquietud envers el que pugui passar ara a la Serra, i per això reclamam una dotació suficient de mitjans humans i materials per planificar, ordenar, vigilar i gestionar aquest espai natural.



Plana principal