Nota Informativa
9 de maig de 2007

El GOB denuncia la degradació ambiental del Parc Nacional de Cabrera
Enderrocs i deixalles s’acumulen, davant la passivitat dels responsables del Parc Nacional



L’any 2002, essent Jaume Matas el Ministre de Medi Ambient, s’aprovà per al Parc Nacional de Cabrera un important projecte d’obres de reforma de l’entorn del Port, anomenat /Plan integral de actuaciones y ordenación de usos en el Parque Nacional marítimo-terrestre del Archipiélago de Cabrera/ (més conegut com “Plan Estrella”), consistent bàsicament en la reforma de les edificacions existents per adaptar-les a preteses necessitats del Parc.

Aquest projecte va generar una important discussió al si del Patronat, òrgan consultiu al qual hi participen entre molts altres el GOB i Greenpeace, entitats que presentaren al·legacions al projecte. Fruit d’aquesta discussió es va aconseguir, entre d’altres temes “menors”, el compromís que els materials resultants de l’enderroc d’edificacions que no puguin esser reutilitzats a les mateixes obres serien traslladats a Mallorca per al seu tractament a una planta de residus de construcció.

L’any 2004, a la vista de la progressiva acumulació d’enderrocs i també de deixalles diverses procedents de les reformes, el GOB es va adreçar a D. Juan Garay Zabala, Director de l’Organisme Autònom Parcs Nacionals, denunciant la situació i exigint l’eliminació dels abocaments o dipòsits d’enderrocs i altres deixalles. En la seva resposta, el Director de l’OAPN s’excusava argumentant que l’acumulació d’enderrocs i deixalles era circumstancial, i que ben prest els materials serien retirats.

Tres anys després d’aquesta resposta el panorama no només no s’ha resolt, sinó que ha empitjorat clarament com es pot apreciar a les imatges que ha presentat el GOB (consultables a l’adreça http://www.gobmallorca.com/premsa). A molts d’indrets s’hi han abocat caramulls d’enderrocs generats a les reformes realitzades, i de terra i pedres extretes per a fer noves obres. Aquests materials en alguns casos s’han barrejat i escampat, sepultant la vegetació preexistent.

Aquesta deixadesa no només afecta als enderrocs. Una gran quantitat de materials rebutjats, de tipologia diversa (dipòsits, pneumàtics, canonades, ferralla, ...) s’hi acumulen des de fa com a mínim un any.

Criden també l’atenció en aquests moments les obres d’ampliació que s’estan realitzant a una de les edificacions del port, que ha multiplicat gairebé per tres la superfície que ocupava originalment i per a la qual s’han hagut d’extreure centenars de tones de terra i pedres a una zona fins aleshores no edificada.

El GOB s’ha tornat adreçar aquests dies al Parc Nacional, en aquesta ocasió al seu director, reiterant la denúncia. La seva resposta és calcada a la manifestada en les anteriors ocasions. Concretament ens diu que “/he de reiterarle gustosamente que el planteamiento del Ministerio no ha variado en absoluto, y este planteamiento no es otro que el compromiso de la eliminación de los mismos a vertederos autorizados. No obstante, la forma y cronograma adecuado para esta tarea, ha de contemplar también otros aspectos, como por ejemplo la reducción de coste en el transporte, o la posibilidad de reciclar “in situ” parte de ellos./” Davant aquestes excuses, lamentam veure com el Parc Nacional té suposats problemes pressupostaris per tractar els residus, mentre no hi ha cap problema per executar les obres que es fan a Cabrera i a la Colònia de Sant Jordi (centre d’interpretació). També ens inquieta que el reciclat “in situ” del que parla el director sigui l’escampat i enterrament de d’enderrocs, que ja hem pogut observar en alguns llocs. Volem recordar aquí que al Parc Nacional estan protegides no només la flora i la fauna, sinó també la gea.

Cabrera gaudeix del més alt nivell de protecció que a l’estat espanyol es pot atorgar a un espai natural. Aconseguir aquest status va costar molts d’esforços, i per això lamentam veure la deixadesa amb que s’està tractant aquest tema per part dels responsables.

Davant tot això, el GOB reclama a l’autoritat del parc la presa immediata de mesures per posar remei a n’aquesta situació, amb la retirada i trasllat a Mallorca dels enderrocs i resta de deixalles, i la restitució de les zones afectades pels abocaments.




Plana principal