Nota Informativa
11 de maig de 2007


 EL GOB DEMANA POLÍTIQUES VALENTES PER FER POSSIBLE UN CANVI EN EL MODEL ENERGÈTIC, COM A REQUISIT IMPRESCINDIBLE PER FER FRONT AL CANVI CLIMÀTIC.

 La crisi del canvi climàtic s'ha d'entendre com una oportunitat de canvi que necessàriament ha de partir de la necessitat de reformular de manera integral les polítiques de planificació i gestió: energia, ordenació del territori, urbanisme i transport.




Aquests dies s‘ha conegut la formulació, per part del Ministeri de Medi Ambient, de la Declaració d'Impacte Ambiental favorable a la realització del “Gasoducte a Balears”, amb la qual el Ministeri dona llum verda a l'arribada del gas natural a les illes.

El gas natural facilitarà:

   * la diversificació energètica,

   * la possibilitat de fer servir tecnologies de producció més eficients i,

   * una reducció de les emissions de gasos contaminants a l'atmosfera.

Però la realitat actual del canvi climàtic precisa un canvi substancial del model energètic i això implica, unes polítiques d'estalvi i eficiència adreçades a la gestió de la demanda (energies renovables i eficiència energètica), però també i sobretot, polítiques decidides i valentes adreçades a la gestió de la producció. És a dir, polítiques que es comprometin a implementar canvis estructurals a mig i llag termini del sistema energètic actual.

En aquest sentit el gas natural s'ha d'entendre com un combustible de transició cap a un altre model energètic.

Cal aprofitar l'oportunitat que representa l'arribada del gas natural i no considerar-lo com un combustible que possibiliti la construcció de noves infrastructures per a possibilitar l'actual model i ritme de creixement de la demanda energètica a les Illes Balears.

Per això, el GOB demana a tots els partits polítics que preguin consciència que el canvi climàtic, que a les Balears té entre els sectors amb més emissions, el transport i la producció d'energia, cal abordar-se des de polítiques integrals i transversals de planificació i gestió: energia, ordenació del territori, urbanisme i transport.

Per tot això, cal que en els programes electorals, els partits polítics eliminin qualsevol reticència a posar en marxa polítiques de contenció, gestió de la demanda i gestió de la producció, tot enfocat a un nou i necessari model energètic i de societat.

Tot i això lamentam que no s’hagi tengut en compte les reivindicacions veïnals i socials de modificar el punt d’arribada del gasoducte a Mallorca. Al mateix temps s’extremin les mesures de precaució i se faci un seguiment de l’impacte durant l’execució del projecte.




Plana principal