Nota Informativa
5 de Juliol de 2007

AVUI HEM PRESENTAT A AINA CALVO LES 12.000 SIGNATURES EN DEFENSA DE SES FONTANELLES QUE CIRER VA IGNORAR.

GOB i Plataforma reclamen una opotunitat per salvar aquest espai natural

---

El mes de maig de l'any passat el GOB i la Plataforma varen promoure una campanya titulada "Fes un clic per ses Fontanelles " on se pretenia aconseguir adhesions a la protecció de la zona humida de ses Fonatanelles (Palma).

Per això a través d'internet i dissenyat un petit espai amb informació sobre la zona humida de Ses Fontanelles (Palma), amenaçada d'urbanització, se va divulgar la seva propblemàtica. L'espai web inclou un escrit que amb un "clic" de ratolí s'envia a les administracions que poden evitar la urbanització (Ministerio de Medio Ambiente, Conselleria de Medi Ambient i Ajuntament de Palma).

En aquests moments més de 12.000 persones ja han signat l'escrit reclamant la protecció d'aquest espai natural i reclamant la paralització del projecte d'urbanització

Se tracta de 12.000 firmes que Catalina Cirer ha anat rebent al darrer any i que ha ignorat olímpicament, fins al punt que va aprovar el projecte d'urbanització tres dies després d'haver perdut les eleccions.

Avui a la nova batlessa Ana Calvo, el llistat de nom (amb DNI) de gent que al llarg d'aquest darrer anys ha demanat la protecció de Ses Fontanelles.


CONTINGUT DEL ESCRITS REMESOS A LA BATLESSA

Sra. Batlessa, Ajuntament de Palma -- ------

Distingitda Senyora:

La zona humida de Ses Fontanelles (Mallorca) és el més gran aiguamoll de la badia de Palma, i és el que resta de la que fou la més gran zona humida de Mallorca, Es Prat, que fou dessecada a partir del segle XIX. Les darreres dècades a més a més la zona ha patit l'abocament incontrolat d'enderrocs, que han reduït l'extensió de la zona humida fins a la seva superfície actual.

Tot i això, la seva importància ecològica és destacable, i a més d'albergar un nombre important d'espècies i hàbitats d'interès comunitari és l'única localitat mundial on viu l'espècie vegetal Limonium barceloi.

He pogut saber que en aquests moments l'Ajuntament de Palma està a punt d'aprovar un projecte d'urbanització que afecta Ses Fontanelles, amb el qual es pretén construir un complex comercial i d'oci. Una àrea important de la zona humida quedarà sepultada per un vial de 25 metres d'amplada i per part del complex urbanístic. La resta de zona humida és evident que serà afectada indirectament i patirà un procés de degradació dels seus valors naturals.

Davant això, considero que de cap manera s'ha de permetre l'ocupació de Ses Fontanelles per un complex urbanístic, i per això li deman que, en virtut de la seva responsabilitat i competència, procuri la paralització del projecte urbanístic i asseguri la restauració i conservació d'aquest important espai natural.

Rebi una cordial salutació.

Ara les planes estan disponibles en cinc idiomes:

Català: _http://www.gobmallorca.com/fontanelles/index.htm_
Español: _http://www.gobmallorca.com/fontanelles/indexcast.htm_
English: _http://www.gobmallorca.com/fontanelles/indexang.htm_
Deutsch: _http://www.gobmallorca.com/fontanelles/indexale.htm_
Galego _http://www.gobmallorca.com/fontanelles/indexgal.htm_


UNA OPORTUNITAT PER SES FONTANELLES

Seria incomprensible que en ple segle XXI els ciutadans de Palma hagin de contemplar la dessecació i la degradació de la darrera zona humida del municipi. Això podria passar si les noves institucions sorgides arran de les darreres eleccions no ho eviten.

L'acord de governabiiltat de l'Ajuntament de Palma parla de la possibilitat d'ampliar la protecció d'aquesta zona. En tot cas, aquest és un tema on nombroses institucions hi tenen responsabilitats i competències per evitar la degradació de Ses Fontanelles:

1.- Ajuntament de Palma:

   * pot revisar l'acord d'aprovació definitiva del projecte d'urbanització

   * pot iniciar la revisió del PGOU o la seva modificació puntual


2.- Consell de Mallorca:

   * pot aprovar una Norma Territorial Cautelar per modificar puntualment el Pla Territorial i desclassificar aquest sòl urbanitzable


3.- Conselleria de Medi Ambient:

   * pot i ha d'aplicar la Llei d'Aigües i delimitar i protegir totes les zones humides

   * pot i ha de iniciar les partions del domini públic hidràulic


4.- Conselleria d'Ordenació del territori

   * Impulsar una llei per desclassificar alguns sòls urbanitzables, entre elles ses Fontanelles.


5.- Ministeri de Medi Ambient

   * pot i ha de revisar l'arxiu de la partió del domini públic maritimo-terrestre, el qual protegiria aquest indret


LA DARRERA ALBUFERA DE PALMA

Ses Fontanelles és el que resta d'una gran zona humida que fins al segle XIX ocupava gran part del Pla de Sant Jordi. Actualment just queden 325.000 m2 de zona humida, encara que al llarg dels darrers 40 anys ha patit processos de degradació diversos (abocaments, salines...) que han afectat a la seva conservació.

Amb el projecte que ara se tramita, suposarà una nova agressió a la zona humida. Aquesta aiguamoll, a pesar de tot manté encara uns notables valors ecològics i paisatgístics, que han estat reconeguts als distints inventaris de zones humides elaborats per la Conselleria d'Agricultura i la seva revisió de l'any 1997 per part la Conselleria de Medi Ambient.

Les zones humides estan reconegudes per tota la comunitat científica com a zones de gran importància ecològica, a causa de la seva elevada productivitat i la seva elevada diversitat biològica.


AQUESTA URBANITZACIÓ AFECTARÀ DIRECTAMENT A LA ZONA HUMIDA

El Projecte d'Urbanització que s'ha aprovat contempla la construcció d'una vial de 25 m d'ampla, i totes les infrastructures necessàries per a posteriorment construir un complex d'oci, així com una gran superfície comercial. Al mateix temps té previst al construcció equipaments turístics, esportius i d'aparcament.

L'execució d'aquestes obres afecten a una part considerable de la zona inundada, així com a zones de vegetació natural, pròpia de zones d'albufera.

L'àmbit del Pla Parcial i del Projecte d'Urbanització actualment no té construccions que alterin les panoràmiques i el paisatge. La zona en qüestió és una de les poques àrees de Can Pastilla, de la Platja de Palma i S'Arenal que no està ocupada per edificacions. Mantenir aquesta àrea sense edificacions hauria de constituir un objectiu de totes les administracions




Plana principal