Nota Informativa
2 d'agost de 2007

EL GOB LAMENTA LA DESESTIMACIÓ PER PART DE CORT DE LA SUSPENSIÓ CAUTELAR DEL PROJECTE D’URBANITZACIÓ DE SES FONTANALLES
ALERTA DE LA POSSIBILITAT DE DANYS IRREVERSIBLES A LA ZONA HUMIDA I ADVERTEIX QUE VULNERA LA LLEI D'AIGÜES.


El GOB lamenta l'acord de la junta de govern de no suspendre cautelarment el projecte d'urbanització de Ses Fontanelles mentre el l'equip de govern fa els corresponent estudis econòmics i jurídics per avaluar la possibilitat d'aturar la construcció del complex d'oci projectat sobre l'àmbit del més gran dels aigüamolls que resten a Palma.

L'inici de les obres previstes en el projecte d'urbanització podria provocar danys irreversibles sobre aquest espai humit.


IMPACTES DE LES ACTUACIONS DEL PROJECTE D’URBANITZACIÓ SOBRE EL TERRITORI, ELS VALORS NATURALS I PAISATGÍSTICS

- Impedeix la recuperació de la zona reblida i la zona humida.

Les obres previstes en el Projecte d’Urbanització, consisteixen en la construcció d’un gran vial (25 metres d’amplada),     aparcaments, així com les obres d’equipaments i d’infrastructures (aigües brutes, aigües netes, electricitat, etc.) per a     dur a terme instal·lacions comercials, turístiques, esportives i d’aparcament.

L’execució d’aquestes obres afecten a una part considerable de l’àmbit del Projecte d’Urbanització, concretament la zona reblida, una part del pinar sobre dunes i una part de zona humida.

Així doncs impedirien la seva recuperació, tal com assenyala el Reglament del Domini Públic Hidràulic.


- Afecta a una part de zona humida.

Tan el vial com la zona comercial afecten a una part de zona humida existents actualment, la qual cosa implicarà la seva destrucció física, així com la de la seva vegetació.

Aquesta actuació podria comportar un dany a l‘ecosistema de la zona humida, i per tant entraria dintre del tipus penal de l’article 325 del Codi Penal de 23 de novembre de 1995, que entrà en vigor el 24 de maig de 1996.


- La importància de la zona reblida objecte del Projecte d'Urbanització.

La importància que té la zona reblida sobre la zona inundada és indiscutible. La zona reblida que serà objecte del Projecte d’Urbanització, actua com a ecotó, és a dir, com a zona de transició natural entre dos ecosistemes distints. A l’ecotó és on es produeix el major intercanvi d'energia, representa la zona de màxima interacció entre ecosistemes limítrofs i és on interactuen i viuen espècies pròpies d'ambdós ecosistemes; per tant és una zona de gran riquesa i interès biològic.

La importància de protegir no tan sols la zona inundada, si no també les zones limítrofs, de cara a limitar la incidència del projecte d’urbanització sobre la zona inundada, es veu clarament ratificada al Reial decret 849/1986, quan s’estableix al seu article 278, que al delimitar-se l'àmbit territorial d'una zona humida, podrà fixar-se un entorn natural o perímetre de protecció.

Qualsevol actuació sobre aquesta zona reblida, objecte del projecte d’urbanització, incidirà negativament i de manera molt significativa a la zona inundada.


- Ses Fontanelles: única localitat mundial de l’espècie Limonium barceloi

La catalogació d’aquesta espècie en la categoria En Perill d’Extinció implica la redacció d’un Pla de Recuperació, que en aquests moments s’està preparant. El Consell Assessor de Flora i Fauna de les Illes Balears, organisme consultiu que té entre d’altres funcions la d’informar sobre els plans de protecció d’espècies, ha aprovat, a través del seu comitè de Flora una proposta de Pla de Recuperació que estableix una àrea Biològica Crítica que inclou tota la vegetació natural de la zona humida de Ses Fontanelles, considerant l’àrea que potencialment pot esser necessària per a la conservació de Limonium barceloi. Aquesta àrea inclou part de la zona afectada pel projecte d’urbanització.


EL RECURS DEL GOB

El dia 11 de juliol de 2007, el GOB va remetre a l’Ajuntament un recurs de reposició contra l'aprovació definitiva del projecte d'urbanització SUP 79-01 de Ses Dontanelles, en considerar que l’aprovació d’aquest projecte vulnera determinades normatives legals i sobretot, pel greu impacte ambiental i paisatgístic que provocarien l'inici de les obres d'urbanització de la zona (vials, xarxa elèctrica, clavegueram, aigua potable...)

Amb l'esmentat recurs, el GOB demanava l’anul·lació del projecte d’urbanització i la suspensió cautelar de la seva execució, durant la tramitació del recurs, donada la difícil restitució de l'estat actual de la zona humida un cop iniciades les obres i la vulneració de la Llei d'Aigües que obliga a protegir les zones humides.


LES ZONES HUMIDES ESTAN PROTEGIDES

Les zones humides estan reconegudes per tota la comunitat científica com a zones de gran importància ecològica, a causa de la seva elevada productivitat i la seva elevada diversitat biològica. Des de fa anys, Convenis Internacionals, protocols, Directives europees, etc. s’han adreçat a assegurar la protecció i conservació d’aquestes zones.

L’article 111 de la Llei d'Aigües (BOE núm. 176, de 24 de juliol de 2001) s’estableix que els Organismes de conca i l'Administració ambiental competent coordinaran les seves actuacions per a la conservació, la protecció eficaç, la gestió sostenible i la recuperació de les zones humides, especialment d'aquelles que posseeixin un interès natural o paisatgístic.

Així mateix, l’article 276 del Reial decret 849/1986, de 11 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament del Domini Públic Hidràulic, que desenvolupa els Títols Preliminar, I, IV, V, VI i VII de la Llei 29/1985, de 2 d'agost, d'Aigües (BOE núm. 103, de 30 d'abril de 1986) parla de les delimitacions de les zones humides, que inclouran tant els zones humides existents en el territori, com aquelles superfícies que poguessin recuperar la condició de zones humides.


Plana principal