Nota Informativa
3 d'octubre de 2007

EL GOB EXIGEIX UN COMPROMÍS FERM A LES ADMINISTRACIONS PER A LA PROTECCIÓ DE SES FONTANELLES.

És la darrera oportunitat de salvar aquest aiguamoll i preservar els notables valors ecològics i paisatgísitcs d'aquest espai natural de la Platja de Palma.


Dies després de la reunió amb la Batlessa Aina Calvo, el GOB fa una crida a totes les institucions, Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca, Conselleria de Medi Ambient, Conselleria d'Ordenació del Territori i Ministeri de Medi Ambient, per a que s'impliquin i facin una aposta clara i decidida per garantir la protecció de la darrera zona humida de la Platja de Palma

L’actual zona humida de Ses Fontanelles, ubicada entre S’Arenal i Can Pastilla, no és més que el que resta del Prat de Sant Jordi, la gran maresma que fins al segle XIX ocupava una gran extensió de l’interior de la Badia de Palma. Bona part del Prat va esser dessecat al llarg del segle XIX. La zona de Ses Fontanelles, que es va aprofitar per extreure sal, es va mantenir inundada encara unes dècades, fins que a mitjans del segle XX va esser reblida en bona part per enderrocs. Tot i aquest procés, la zona segueix tenint avui una importància ecològica destacable: la llista d’espècies d’aus observables a la zona és molt llarga, alberga diferents hàbitats naturals d’importància comunitària i és l’única localitat del món on viu en estat silvestre una espècie vegetal: el Limonium barceloi.

Pocs espais naturals hauran tingut, com Ses Fontanelles, ocasions tan clares (i lamentablement tudades) de salvar-se de la urbanització. Durant la primera legislatura del Govern progressista, s'elaborà una proposta de decret de protecció de les zones humides que en el cas concret de Ses Fontanelles avortava la urbanització. Malauradament el decret “salvador” no es va arribar a aprovar.

Més recentment, a proposta del GOB, el Ministeri de Medi Ambient presentà una proposta de nou deslinde de la zona de domini públic marítimo-terrestre en aquell tram de litoral. Aquesta proposta, de materialitzar-se, hauria implicat igualment la impossibilitat d’urbanitzar. Però inexplicablement el Ministeri va decidir desfer el camí que havia avançat, i sense ni tan sols defensar tècnicament els seus propis arguments inicials, va decidir acceptar les al·legacions de la promotora i arxivar el procediment. Tot i que aquesta darrera decisió ha estat impugnada per la nostra entitat, crec que no podem esser gaire optimistes.

Així, amb aquest panorama, l'equip de Govern en funcions de Catalina Cirer, tres dies després de perdre les eleccions, va aprovar definitvament el projecte d'urbanització d'aquesta zona humida, sentenciant definitivament la zona humida de Ses Fontanelles a un destí massa habitual en el nostre panorama. L’actual àrea inundada i la zona de conreu propera a l’autopista constituiran el futur “Parc de Ses Fontanelles”. El vial que envoltarà el complex limita directament amb la zona ocupada pel salicorniar: bé, de fet fins i tot en sepultarà un bocí. No resulta complicat imaginar-se el futur, “parqueritzat”, de la zona humida.

Tenim encara però una darrera oportunitat que tenim per salvaguardar els valors ambientals d'aquest espai natural amenaçat pel projecte d'urbanització que ha de possibilitar la posterior construcció d'un gran centre comercial i turístic.

Aquest projecte afecta a les 32 hectàrees de l’antiga zona humida de Ses Fontanelles, implicarà la construcció d’un gran vial (25 metres d’amplada), així com equipaments comercials, turístics, esportius i d’aparcament. L’execució d’aquestes obres afecten a la zona reblida, una part del pinar sobre dunes i una part de zona humida.

L’acord de governabiltat de l’Ajuntament de Palma parla de la possibilitat d’ampliar la protecció d’aquesta zona. En tot cas, evitar la degradació de Ses Fontanelles és un tema on nombroses institucions hi tenen responsabilitats i competències:


1.- Ajuntament de Palma: Pot revisar l’acord d’aprovació definitiva del projecte d’urbanització  pot iniciar la revisió del PGOU o la seva modificació puntual

2.- Consell de Mallorca: pot aprovar una Norma Territorial Cautelar per modificar puntualment el Pla Territorial i desclassificar aquest sòl urbanitzable

3.- Conselleria de Medi Ambient: pot i ha d’aplicar la Llei d’Aigües i delimitar i protegir totes les zones humides, pot i ha de iniciar les partions del domini públic hidràulic.

4.- Conselleria d’Ordenació del territori 
     Impulsar una llei per desclassificar alguns sòls urbanitzables, entre elles ses Fontanelles.

4.- Ministeri de Medi Ambient 
     pot i ha de revisar l’arxiu de la partió del domini públic maritimo-terrestre, el qual protegiria aquest indret adquirir els terrenys

Per tot això, exigim a les adminsitracions competents la paralització del projecte d’urbanització de Ses Fontanelles i l’impuls de la seva restauració i conservació.


Fotos de Ses Fontanelles a _http://www.gobmallorca.com/premsa

CAMPANYA A TRAVÉS D'INTERNET

La campanya promoguda a través d’internet està disponible en cinc idiomes. Vet aquí els enllaços:

Català: http://www.gobmallorca.com/fontanelles/index.htm
Español: http://www.gobmallorca.com/fontanelles/indexcast.htm
English: http://www.gobmallorca.com/fontanelles/indexang.htm
Deutsch: http://www.gobmallorca.com/fontanelles/indexale.htm
Galego http://www.gobmallorca.com/fontanelles/indexgal.htm


Plana principal