Nota Informativa
30 d'octubre de 2007

PARCS FOTOVOLTAICS EN SÒL RÚSTIC: NO TOT S'HI VAL

La manca d'una regulació específica deixa oberta la porta a transformacions no sempre respectuoses del sòl rústic.

A dia d'avui més de 30 parcs fotovoltaics es troben en tramitació. La majoria d'ells són parcs fotovoltaics que preveuen ocupar grans extensions de sòl rústic.

L'actual marc normatiu relatiu a les instal•lacions d'energies renovables connectades a la xarxa ha suposat una passa molt important per a l'impuls de les energies renovables a tot l'estat espanyol. En el cas de Balears, aquests tipus d'instal•lacions topen massa sovint amb criteris de conservació d'espais naturals protegits o amb la negativa d'acceptar l'impacte que, des del punt de vista paisatgístic, pot suposar en el cas de parcs fotovoltaics a sòl rústic, pel fet de cobrir grans superfícies (alguns dels parcs aprovats suposen una ocupació de sòl de 34.500 i 45.000 metres quadrats) de sòl rústic amb plaques fotovoltaiques.  

Davant aquesta nova pressió sobre el sòl rústic, el GOB ha reiterat des de temps enrera, i ara també amb el nou govern, la necessitat d'una planificació per a determinar les ubicacions preferents i els criteris necessaris per a l'autorització d'aquestes instal•lacions.

La no existència d'una regulació específica en aquesta matèria, pot provocar l'ocupació massiva del sòl rústic d'aquest tipus d'instal•lacions. Des del GOB es demana a les institucions responsables que estableixin les normes i preceptes necessaris per a prioritzar ubicacions alternatives al sòl rústic i, en tot cas, vetllar per la màxima integració, establint límits de potència instal•lada (o hectàrees ocupades), afavorint petites instal•lacions (<100kW) no suposant una amenaça per l'activitat primària i garantint la màxima reversibilitat.

Cal que el Govern de les Illes Balears assumeixi la responsabilitat de regular el procediment d'autorització i els paràmetres d'ubicació i integració d'aquest tipus d'instal•lacions, en coordinació amb el Consell de Mallorca i els Ajuntaments, per tal que no es produeixin situacions com la de Es Pagos a Porreres, que suposa una greu agressió al territori.

VOLEM RENOVABLES, PERÒ NO A QUALSEVOL PREU

En un territori fràgil i limitat, com és el cas de Mallorca, cal tenir en compte l'impacte paisatgísitic de les instal•lacions de grans dimensions, que poden abastar grans superfícies, de caràcter artificial i amb varietat d'elements associats com casetes tècniques, estacions transformadores, tancaments...

Des del GOB s'insisteix en que existeixen ubicacions que haurien d'esdevenir preferents via regulació i incentius a implantar des de l'administració:
-    Sol urbà, industrial o de serveis
-    Teulades de naus situades en polígons industrials
-    Grans aparcaments
-    Teulades solars en edificis públics
-    Zones degradades

ZONES DEGRADADES

En cas de situar-se fora dels nuclis urbans, s'hauria de donar prioritat a determinats llocs com antics abocadors de residus sòlids urbans, avui dia abandonats i clausurats legalment; abocadors de runa clausurats; pedreres inactives que no siguin objecte de reblit en aquests moments d'acord amb la normativa vigent; entorns de depuradores, etc

INSTAL•LACIONS EXEMPLARS

Instal•lacions com la de Vernissa Nou (Sta. Margalida) ubicada en els terrenys del que va ser un antic abocador incontrolat de fems de la localitat clausurat per l'Ajuntament a mitjans dels anys 90 o, el que es pretén ubicar a Ses Barraques (Peguera) també en terrenys d'un antic abocador clausurat, són exemples d'espais degradats que, juntament amb zones ja ocupades (polígons industrials, superfícies en sol urbà, edificis públics, etc.) haurien de gaudir de condicions preferents per part de l’administració per a que els promotors decidissin fer-hi les seves inversions, abans d'ocupar el sòl rústic.

CRITERIS I PLANIFICACIÓ

Per tot això, des del GOB, insistim en la necessitat de que el Govern resolgui la situació generada per la modificació de la Llei de sòl rústic, feta el 30 de desembre de 2006 que permet, via declaració d'utilitat pública, que el Govern autoritzi aquest tipus d'instal•lacions, sense regular-ne les ubicacions preferents ni establir criteris per a la seva autorització, ja sigui des del punt de vista energètic, ambiental o paisatgístic, i al marge de qualsevol paràmetre urbanístic i de planificació territorial que es pogués determinar per part  dels consells insulars i ajuntaments afectats.

Així des del GOB exigim a l'administració una actuació coordinada entre la Conselleria d'Indústria, Comerç i Energia – que ostenta les competències en matèria de planificació energètica – la Conselleria de Medi Ambient – a la que pertany l’òrgan ambiental que emet les declaracions d'impacte ambiental d'aquest tipus de projectes – i el Consell de Mallorca i Ajuntaments – amb competències en matèria d'ordenació del territori i urbanisme – per tal d'establir i acordar els criteris que han de regir la planificació d'aquestes infrastructures i assegurar alhora que les energies renovables esdevinguin alternatives reals a la combustió de combustibles fòssils per al subministrament energètic a Mallorca i, en general a les Illes Balears.

El GOB ha posat a disposició d'aquestes administracions els criteris que considera indispensables per a la regulació d'aquest tipus d'instal•lacions.

Imatges disponibles a www.gobmallorca.com/premsa

 




Plana principal