Nota Informativa
12 de novembre de 2007


CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC: ACTUA JA!


APAGA EL LLUM

En ocasió de la presentació de l'Informe científic de les Nacions Unides sobre canvi climàtic a València, durant aquesta setmana del 12 al 17 de novembre, el GOB es suma a la iniciativa de nombroses organitzacions ecologistes, sindicals, socials i ciutadanes de l'Estat Espanyol en la convocatòria d'una apagada amb el lema: “CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC: ACTUA JA!”.

Dijous, 15 de novembre de 2007 entre les 20.00h i les 20:05h.


La convocatòria és oberta i consisteix en la desconnexió del consum elèctric en habitatges, centres de treball públics i privats, instal•lacions i equipaments públics durant aquest període.

Convidam a totes aquelles persones i entitats que vulguin cridar l'atenció de la societat i de les institucions sobre la necessitat de prendre mesures urgents davant aquesta greu amenaça, que es sumin a aquesta iniciativa.

NO DEIXIS PASSAR L’OPORTUNITAT. FES LES PAUS AMB EL PLANETA I APAGA TOTS ELS LLUMS, DE CASA, DEL BARRI I LA CIUTAT. APROFITA PER CANVIAR UNA BOMBETA INCANDESCENT PER UNA ALTRE DE BAIX CONSUM. DIJOUS 15 A LES 20 HORES. CINC MINUTS D’OBSCURITAT I SILENCI.

   POSA'T EN SINTONIA, POSA'T EL LLAÇ VERD.





Adjuntam un document de preguntes i respostes sobre aquesta iniciativa.

Més informació a: http://apagon15n.blogspot.com/
Per a més informació sobre canviclimàtic, visita la web del GOB: www.gobmallorca.com
-------------------------------------------------------------------------------------------
Preguntes i respostes de l’apagada proposada per al 15 de novembre de 2007.

- Qui l’organitza?
Grups ecologistes i entitats cíviques reunides a València han decidit donar suport a la iniciativa, encoratjant el seu desenvolupament per tota Europa.

- Amb motiu de què?
La primera quinzena de novembre se celebra fins al dia 15, a València, la reunió mundial del IPCC, Comissió Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides. En aquesta reunió s’aprovarà i presentarà l’IV Informe d’Avaluació, la conclusió del que sabem sobre el canvi climàtic i l’acció humana necessària i imprescindible per a evitar-lo, reduir el seu impacte i adaptar-se al mateix.

- Quins objectius té l’apagada?
Pressionar a les administracions locals, nacionals, regionals, estatals i internacionals per a adoptar compromisos, mesures decidides i concretes per a impedir el canvi climàtic, reduir el seu impacte i adaptar-se a les condicions adverses de canvi climàtic.

- En què consisteix?
En apagar els llums del lloc on ens trobem: en les nostres cases, el centre de treball, oci o la biblioteca, de les 20.00 a les 20.05 hores del dijous 15 de novembre. També aturar la circulació de vehicles a les voreres, amb previsió i sense obstaculitzar el tràfic. I difondre al màxim la iniciativa. A més es proposa fer sonar casseroles on es consideri, llançar petards que convoquin o fer sonar les campanes durant aquests cinc minuts. Prèviament difonent bàndols, correus electrònics, etc. per a convocar-lo.

Aquest és el text del correu electrònic a difondre:

No deixis passar l’oportunitat. Fes les paus amb el Planeta i apaga tots els llums, de casa, del barri i la ciutat. Aprofita per canviar una bombeta incandescent per una altre de baix consum. Dijous 15 a les 20 hores. Cinc minuts d’obscuritat i silenci.
Posa't en sintonia, posa't el llaç verd.


- Servirà per a quelcom?
Expressarà una voluntat decidida i ferma. Es tracta d’una mobilització cívica, una acció que pretén conjuminar a totes les famílies, comunitats, associacions…

- És suficient?
A molta gent lectora d’aquestes preguntes els semblarà poc, però és un primer exercici. Per això hem proposat canviar una bombeta incandescent per una altra de baix consum, com a mínim, aprofitant l’apagada. Cal predicar amb l’exemple i fer el possible, el que estigui en la nostra mà per a legitimar l’exigència cap als proporcionalment molt més responsables en les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera.

- És veritat que les bombetes de baix consum contaminen més que les incandescents?
Les bombetes de baix consum són residus electrònics que han de retornar-se, una vegada acabada la seva vida útil, en les mateixes botigues on es van adquirir o pensem adquirir una nova. Per tractar-se d’un residu electrònic tenen un petit impost com Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE). Les bombetes incandescents són un residu que no té sistema de recollida, ni tan sols en el contenidor de vidre. Estan començant a ser prohibides en diferents països.

- És una acció política?
Política, en el sentit cívic de la paraula, sí. Partidista, lligada a algun partit polític, no, en absolut. És una iniciativa ecologista.

- Existeix algun risc de resultar perjudicial per a la xarxa de subministrament elèctric?
Algunes veus havien previst un perill que la xarxa no fos capaç d’adaptar-se al ràpid descens de consum per l’apagada i a un augment sobtat. Feia l’efecte que l’objectiu era desmobilitzar i difondre por entre la gent. En realitat, l´1 de febrer de 2007, malgrat baixar el consum perceptiblement, no hi va haver cap risc. En tot cas, els talls en el subministrament s’eviten mantenint bé la xarxa. Aquestes apagades ajuden a posar a prova el funcionament de la mateixa.

- Augmentarà el consum elèctric, es consumirà més electricitat quan tots tornem a engegar l’electricitat?
“El que han estalviat durant 5 minuts, ho han consumit encenent totes les llums de cop” varen dir els detractors i disseminadors de pessimisme. La sobre-pressió no té rellevància. Si a més instal•lem regletes amb llum podrem eliminar els consums dels electrodomèstics en Stand by. També podem encendre les llums a poc a poc.

Plana principal