Nota informativa

27 de novembre de 2007

 

Entitats científiques i ecologistes reclamen la protecció de Son Bosc

Representants de l’IMEDEA, la UIB, el TAIB, el GOB i Antigolfos de Muro denuncien l’impacte que suposaria la construcció del camp de golf que tramita l’ajuntament de Muro

La Conselleria de Medi Ambient està actuant de forma greument irresponsable


---

Avui matí representants de entitats científiques i ecologistes han tornat exigir la protecció de la zona de Son Bosc (Muro), que pateix l’amenaça de construcció d’un camp de golf. Així Anna Travesset (investigadora de l’IMEDEA), Joan Rita (professor del departament de biologia de la UIB), Raquel Vaquer i Laura Arroyo (membres de l’associació TAIB), Antoni Villalonga (representant del col·lectiu Antigolfos de Muro) i Antoni Muñoz (representant del GOB) han recordat els extraordinaris valors naturals d’aquesta zona, que en el seu moment la feren mereixedora de formar part del Parc Natural de S’Albufera però que malauradament el govern Matas va desprotegir, possibilitant que en aquests moments s’estigui tramitant un projecte de camp de golf.

 

A la zona hi trobam diversos hàbitats naturals de gran importància, i hi viuen també espècies amenaçades com l’abellerol o el falcó marí. Però la zona destaca sobretot per la població d’orquídia de prat (Orchis robusta). Aquesta espècie a Europa només es troba a la zona de s’Albufera de Mallorca. La població total està avaluada en uns 1300 peus, dels quals uns 400 es troben dins l’àmbit del Parc Natural i els altres 900 es troben fora, a la zona de Son Bosc. Fora de Mallorca, aquesta varietat només es troba a altres dos punt del món (una localitat a Alger i altra a Marroc). Així, la realització del projecte que ara mateix es tramita davant l’Ajuntament de Muro suposarà la destrucció de dues terceres parts de la població balear i europea d’aquesta espècie amenaçada.

L’ajuntament de Muro té sobre la taula la petició de llicència per construir el camp de golf, sobre la qual podria decidir en pocs dies. Mentrestant, la Conselleria de Medi Ambient, administració que hauria de vetllar per la conservació del nostre patrimoni natural, resta mans aplegades mentre la tramitació del golf segueix el seu camí. Segons el GOB, l’actuació de la Conselleria de Medi Ambient és greument irresponsable, ja que compta amb informes tècnics que justifiquen sobradament la protecció de la zona. Recordem que la Conselleria està governada per Unió Mallorquina, el mateix partit del batle de Muro, el qual personalment s’ha manifestat favorable al projecte de golf.

 

-

Adjuntam l’informe elaborat per IMEDEA i TAIB sobre els importants valors naturals de la zona de Son Bosc


Informe Son Bosc – TAIB-IMEDEA

 

L´orquídia de prat Orchis (=Anacamptis) robusta

L´orquídia de prat Orchis (=Anacamptis) robusta és una de les orquídies més rares d´Europa, ja que només se’n troben a S´Albufera de Mallorca i els seus voltants. Fora d´Europa només es coneix a llocs aïllats d’Algeria i Marroc. Hem fet un seguiment de la població balear durant 15 anys i hem vist com el nombre d´orquídies ha anat fluctuant d’un any a altre, sense superar mai els 1900 peus. Durant el 2007 hem constatat que gran part de la població és a Son Bosc, aquest espai alberga dues terceres parts de la població local, balear i europea: 878 peus es troben a Son Bosc i 432 a dins el Parc Natural de S´Albufera.

 Abellerols

L´abellerol, Merops apiaster és un aucell que ha registrat un sever declivi a Mallorca les darreres dècades. A la zona de s’Albufera hi viuen 6-8 parelles, tres d’elles dins el parc natural. El document esmenta, de forma prou concreta, les conseqüències que tindria el projecte del camp de golf per la població. Així mateix, el catàleg recomana la protecció dels talussos dunars com a mesura per a conservar la població.

L’abellerol nidifica a forats i a Son Bosc hi ha diversos bancs de sorra consolidats on excava les seves llodrigueres. La principal raó per la qual nidifica a Son Bosc és la gran abundància i diversitat de preses: abelles, vespes, libèl·lules, llagostes, grills... El parc ha creat un lloc de nidificació a dins el seu àmbit que ha tingut un èxit relatiu, en tot cas els aucells encara dediquen gran quantitat de temps cercant aliment fora del parc, un dels principals llocs d´alimentació és Son Bosc. Els nostres estudis suggereixen que manquen prats rics en flors dins del parc per mantenir la població d´insectes que els abellerols necessiten per alimentar-se, per tant si Son Bosc es perd es perdrà l’espècie al parc i al seu àmbit més immediat.

Diversitat

Son Bosc té una diversitat enorme d’invertebrats i de plantes. Els nostres estudis suggereixen que pot ser el lloc amb major biodiversitat de Mallorca. A la primavera el prat és ple de flors i plantes de gran interès i suposa un dels atractius turístics més admirats de la zona.

Altres orquídies

La gran biodiversitat de la zona inclou una àmplia gamma d´orquídies. Al voltant de      l´orquídia de prat, parcialment amagades per la vegetació, hi ha milers de Serapias i Orchis fragans (Abellera olorosa) i cents d’Ophrys apifera (alguns dels seus noms comuns a les Illes Balears són Abella apífera, Beiera, Flor d'abella, Flor de la Mare de Déu, Mosques d'ase o Sabatetes de la Mare de Déu). Cap dels científics del nostre equip ha observat mai tant altes densitats d´orquídies com les que es troben aquí.

 Papallones nocturnes endèmiques

Aquesta zona és igualment important i rica a la nit. Al mes de maig hi vàrem poder localitzar i descriure fins a 50 espècies de papallones nocturnes de gran tamany  (Sphingidae) i desenes d’altres espècies. L’espècie endèmica de les Illes Balears (Hyles dahlii) va ser localitzada de forma abundant. Aquesta espècie està sotmesa actualment a un anàlisi d’ADN per part d’un equip de científics alemanys i anglesos per tal d’esbrinar les seves relacions amb espècies similars. Sembla ser, que l’espècie Balear prové d’una hibridació d’altres espècies però el tret característic, motiu de la investigació és la seva fertilitat. Aquesta espècie és també un aliment bàsic de diverses rates-pinyades.

S’albufera veu com el seu reconeixement internacional augmenta com a espai natural, gràcies al seu hàbitat rar i únic.

Espècies no descrites

La biodiversitat de Son Bosc necessita encara ser investigada en profunditat; amb l’ajuda d’experts internacionals, estem estudiant dues espècies de dípter (Syrphidae) que poden ser noves per la ciència (Merodon) i (Parhelophilus), ambdues observades a Son Bosc.

 El Prat Dunar de Son Bosc

La raó que explica la gran diversitat de Son Bosc és l’hàbitat, un prat dunar que és una continuació de la duna fòssil del Turó de Ses Eres fins al pinar de Es Comú de Baix. Originalment Son Bosc va ser una barra de sorra costanera fa uns 100.000 anys. Es va explotar com a pedrera a mitjans de segle XX, perdent, així, la seva orografia inicial. En tot cas, el seu sòl conserva els substrat arenós que permet qualificar-lo com a Prat Dunar, un hàbitat molt rar a tota la UE, reconegut per la seva elevada diversitat animal i vegetal. L’únic lloc similar a l’illa és el Prat Dunar de Es Trenc, actualment protegit per diverses normatives ambientals.

 Falcó Marí (Falco eleonorae)

Els darrers anys s’ha pogut constatar la importància de Son Bosc per bona part de la població de Falcó Marí de l’illa, una espècie reconeguda i protegida a nivell internacional que nidifica bàsicament a les nostres illes i altres llocs de la Mediterrània, d’on és endèmic. Curiosament passa l’hivern a Madagascar. Hi ha observacions de grans concentracions (més de 100 exemplars) d’aquestes aus a Son Bosc. Els falcons es concentren a Son Bosc a partir del maig i fins ben entrat l’estiu, per capturar una espècie d’escarabat (Polyphylla fullo) molt abundant a la zona i que surt a posta de sol de dins l’arena en aquesta època. És un dels espectacles més rars pel que fa a aucells de presa a tota europa.   

 Qüestions d'hidrologia i gestió d’un camp de golf

Si les necessitats hidrològiques d'un camp de golf són elevades, tenint en compte la seva funció recreativa; en aquest cas hi ha més raons per les que es fa insostenible. El camp de joc es sembrarà amb gespa no nativa, els herbicides faran la seva feina eliminant les altres espècies de plantes. Els estanys i els llacs seran llocs ideals per a la proliferació de mosquits... i als usuaris del golf no els agraden els mosquits -ni a  la gent dels voltants-, els pesticides utilitzats per reduir el problema dels mosquits, una vegada més acabaran dins del Parc.

Els camps de golf requereixen grans quantitats d’aigua. Si la duen de la depuradora, hi haurà una entrada d'aigua amb excés de nutrients al sistema hidrològic del Parc. Si l'aigua per cobrir les necessitats del camp del golf s'extreu del mateix subsòl, l'aigua salada, que es troba a menys de 400 m de distància, intruirà terra endins, afectant el sector agricultor i ramader a més del Parc Natural. No hi ha dubte que el camp de golf impactarà durament sobre l’hidrologia i la qualitat de les aigües del Parc i voltants. Al mateix temps, el Parc està preparant un nou Pla Hidrològic per a reduir els impactes de la intrusió salina i la eutrofització (sobreenriquiment de nutrients a l'aigua.

Les perspectives del canvi climàtic ofereixen més complicacions. En aquests moments ens trobem en una situació on les precipitacions han estat considerables, però les prediccions a mig/llarg termini donen indicis que la precipitació mitjana disminuirà considerablement, deixant condicions de sequera a Mallorca. Aquest fet té importants implicacions en termes de disponibilitat d’aigua i intrusió salina, i les conseqüències afectaran directament el Parc i els seus voltants de terres cultivades –algunes de les quals es consideren de les més riques i productives de Mallorca.

La genètica de la Orquídia de Prat

La orquídia de prat ha tingut, recentment, una història moguda, l'any 1989, l'ara anomenada Anacamptis robusta encara es considerava una subespècie d'Orchis laxiflora. D'Orchis laxiflora palustris arribà al rang d'espècie com a Orchis palustris, però en comparació amb altres Orchis palustris -les d'Espanya mostraven subtils diferències respecte aquestes, i es van passar a anomenar Orchis palustris robusta. Aquest era un nom prou apropiat per a la orquídia de prat, ja que descrivia be les seves característiques: gran i robusta. Per aquests trets tant i tant propis, va tornar a recuperar el rang d'espècie: Orchis robusta. El creixent interès per aquesta planta està donant la possibilitat d'estudiar en profunditat el seu ADN. D'aquests estudis ja es pot concloure que no és del gènere Orchis, si no que és Anacamptis, Anacamptis robusta . Aquest nom s'està començant a acceptar àmpliament, tot i que a vegades es puguin trobar referències com a Orchis (Anacamptis) robusta. La raó per la qual els genetistes han canviat el nom de l'orquídia és pel fet de tenir 32 o 36 cromosomes diploides. Hi ha una altra distinció, que pot ser útil en el camp, i es que els tres sèpals d'Anacamptis estan fusionats en la seva part basal.

Conveni per a la Diversitat Biològica

Mentre els científics continuen aprofundint en l'ecologia i la genètica d'aquestes curioses espècies i la seva relació i funció dins la Mediterrània, recordem que el Conveni per a la Diversitat Biològica, fa especial èmfasi en la protecció, tant de la diversitat genètica, com la diversitat a nivell d'espècie. Molts experts, persones implicades i caps de govern de tot el món es van reunir l'any 1992 a Rio de Janeiro per debatre l'accelerada pèrdua de biodiversitat arreu del món. Això va dur a que algunes nacions signessin el Conveni de Rio -una d'elles va ser Espanya. Al mateix temps es va impulsar l'Agenda Local 21, una via per la qual es dóna lloc a una major presa de responsabilitat de la societat junt amb un millor diàleg amb el govern sobre de la conservació de la biodiversitat i un desenvolupament sostenible. No podem pensar en un cas tant clar com el de Son Bosc, per actuar a nivell regional per assegurar-nos que aquesta riquesa de biodiversitat serà protegida al màxim.

Reconeixement Internacional i Turisme

La protecció i conservació dels habitats i espècies va més enllà de l'àmbit medioambiental. Son Bosc és conegut a Europa com un dels millors llocs per veure abellarols d'aprop. És reconegut també pels seus valors paisatgístics - especialment a la primavera quan els camps estan plens de flors -. El Falcó Eleonor sobrevola Son Bosc i sota tots ells i d'una manera accessible podem gaudir de l'orquídia de prat. Anacamptis robusta és a més a més una motiu d'orgull per la Conselleria de Turisme del Govern de les Illes Balear ja que, a l'article “Bienvenido a Mallorca” es mostra Mallorca com d'una Arca de Noè vivent es tractés (http://www.sunbreakers.com/welcomemallorca.pdf). És clar que aquestes raons per la protecció de Son Bosc tenen un pes i un impacte en l'economia de la zona. El Govern Balear té la responsabilitat de protegir els espais naturals d'especial interès - com és el cas de Son Bosc- no només davant del habitants i visitants de les Illes Balears si no també davant la comunitat internacional.

 

 

 

Signat ,

Nick Riddiford, Principal Investigator, The Albufera Initiative for Biodiversity (TAIB, UK)

 

Notes sobre el TAIB

El Projecte del TAIB es composa tant de científics locals com d'internacionals que duen a terme estudis per ajudar a entendre i gestionar el medi ambient de la zona. Ofereixen assessorament científic i objectiu. La protecció del medi ambient balear està en mans de la comunitat balear, però en aquest cas, la problemàtica de la conservació s'estén a nivell internacional; és també una responsabilitat de la Unió Europea, protegir l'únic lloc on creix Anacamptis robusta.  El TAIB posa de manifest la importància del lloc i la necessitat urgent d'actuar per assegurar que la riquesa d'aquesta part del medi ambient europeu i balear, no es perd per sempre.

 



Plana principal