Nota Informativa
18 de gener de 2008

EL GOB REFLEXIONA SOBRE LA REALITAT O NO DE LA RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA DE LES EMPRESES TURÍSTIQUES MALLORQUINES.

Quan la teoria va per un costat i la realitat per l'altra.


Aquests passats dies 17 i 18 de gener, s'ha celebrat a Palma el I CONGRÉS NACIONAL SOBRE LA RESPONSABILITAT SOCIAL DE LES EMPRESES TURÍSTIQUES, promogut per la Conselleria de Treballl del Govern de les Illes Balears.

Tot i l'aspecte positiu que representa el fet que les corporacions comencin a preocupar-se (en la teoria) per les qüestions socials i ambientals, des dels moviments ecologistes s’observa com es repeteix de forma insistent una mateixa lògica: la destrucció dels ecosistemes, amb una sintonia absoluta entre empresariat i polítics, amb la retòrica de la “creació de riquesa”. En aquest cas, es suposa la responsabilitat corporativa (i política) és la de “crear riquesa”, no importa el preu a pagar.

SON BOSCH I RIVIERA MAYA: DOS EXEMPLES DE LA VERTADERA REALITAT DE L'ACTUACIÓ D'ALGUNES EMPRESES TURÍSTIQUES MALLORQUINES

Els darrers temps, a Mallorca hem vist com tornaven les velles polítiques amb l’anunciat Camp de Golf a Son Bosch, que forma part de la zona humida de s’Albufera. Una zona d’altíssim valor ecològic i un patrimoni d’un valor incalculable. Sembla, però, que aquest espai està condemnat a “crear riquesa” en forma de Camp de Golf, del qual en sortiren agraciats uns pocs.
Per altre banda, del Carib, on també operen els nostres empresaris ens han arribat notícies de les “velles” maneres de crear riquesa “a la mallorquina”. A la zona turística mexicana coneguda com a “Riviera Maya”, en concret a Akumal, el grup hoteler mallorquí (Grupo Piñero, www.grupo-pinero.com) ha construït a la línea de litoral unes enormes esculls provocant importants impactes ambientals a la zona (p.ex. moviment de sorra, tala de mangle, esculls de formigó dins la mar, etc). Akumal que significa “Terra de Tortugues”, compta amb unes platges meravelloses amb unes aigües cristal•lines. Emperò aquestes platges són emprades no només pels turistes, sinó que és un indret de desovament de la tortuga (Caretta caretta) i els importants moviments d’arena i el pas de maquinària pesada han alterat de manera significativa un espai d’elevada fragilitat. Els membres de l’associació “Salvamento y Vida Ecológica de Akumal” acudiren a la platja per tal de desenterrar les tortugues que d’altra manera haurien mort asfixiades, gràcies a la mà de l’amic hoteler, junt amb la complicitat del PROFEPA (Procaduria Federal de Protección del Ambiente) que de manera silenciosa ha observat aquesta “irresponsabilitat social corporativa”. A més, la guàrdia de seguretat del Gran Bahía Príncipe Akumal amb el Director de l’hotel José María Torquemada, varen agredir físicament i verbalment als membres de l’associació “Salvamento y Vida Ecológica de Akumal” pel fet d’entorpir les seves tasques “d’embelliment i adequació hotelera de la zona” (veure www.saverivieramaya.org). 

Davant aquesta greu manca de conherència entre el que diuen que fan i el que realment fan, el GOB demana a les administracions públiques de les illes i de l’Estat, així com a les empreses mallorquines que comencin a aplicar de forma seriosa, coherent i sobretot, responsable,  la RSC (Responsabilitat Social Corporativa) tant a les nostres illes com en l’estranger. Per tal d'evitar que l'RSC serveixi únicament “per cobrir expedient”, cal aplicar la teoria a la pràctica, creure's les motivacions que la sustenten i aplicar-la com a línia transversal estratègica en totes les seves actuacions.



Plana principal