COMUNICAT CONJUNT
15 de febrer de 2008

Campaña “Qui contamina?”

GREENPEACE I GOB DENUNCIEN EL FRACÀS DE LA GESTIÓ DE RESIDUS EN MALLORCA, UN DELS PUNTS NEGRES DE LA CONTAMINACIÓ EN ESPANYA

La incineració genera més de 100.000 tones de residus tòxics i molt perillosos

Greenpeace s'ha unit al GOB avui a Palma de Mallorca per a presentar la seva campanya “Qui contamina?” a bord del Arctic Sunrise, que està recorrent la costa per a assenyalar als principals responsables de la contaminació a Espanya. L'organització, que va iniciar la campanya amb la presentació a Barcelona de l'informe “Contaminació a Espanya”, ha triat Mallorca com aturada pel greu problema que té la illa en la gestió dels seus residus.

Greenpeace i el GOB han denunciat avui que el sistema de gestió de residus de Mallorca és un dels més contaminants de tot l'Estat, ja que es fonamenta en la crema d'escombraries en la incineradora de Son Reus. A més, compta amb una cementera, de l'empresa CEMEX, que també crema residus a Lloseta.

La incineradora de Son Reus, que ha estat denunciada en diverses ocasions per Greenpeace i el GOB des d'abans de la seva construcció l'any 1990, provoca seriosos problemes ambientals, tant per emissions a l'atmosfera de, per exemple, dioxines i furans, com pel problema que suposen les cendres i escòries que produïxen i que, a Mallorca, es dipositen en la seva majoria en un abocador. Els residus que provoca la crema d'escombraries són molt més tòxics que les escombraries abans de ser cremades. Les dioxines i furans tenen una elevada toxicitat i es troben en el grup de substàncies prioritàries a eliminar denominades “dotzena bruta” que recull el Conveni de Estocolom sobre Composts Orgànics Persistents. Els seus efectes sobre la salut són càncer, danys als sistema immunològic, reproductor, endocrí i nerviós i alteracions del desenvolupament intel•lectual infantil.

Segons TIRME, de les 569.245 tones de residus generades en la illa de Mallorca, 318.015 acaben incinerades. Això provoca la generació de 76.670 tones d'escòries i 31.895 de cendres cimentades. D'aquestes només es recuperen 4.434 tones de ferralla. Les cendres i escòries contenen substàncies d'elevada toxicitat amb metalls pesats (cadmi, plom, mercuri, crom, coure) i acumulen fins a més del 90% de les dioxines i furans que es generen en la incineradora a causa dels filtres que fan que les emissions per la xemeneia sigui menors. No existeixen nivells segurs d'emissió per a aquest tipus de substàncies, perquè tarden dècades en degradar-se, són biocamulativas i es concentren en tots els organismes de la cadena alimentària augmentant en les últimes baules com l'ésser humà.

El Consell insular està estudiant la possibilitat d'emprar les escòries, barrejades amb altres materials, per a construir carreteres i obres públiques. Això suposaria agreujar el problema, doncs s'estarien distribuint per tota la illa residus molt contaminants.

L'ampliació de la incineradora de Son Reus agreujaria encara més la contaminació i demostraria la falta de voluntat política per resoldre un problema que no deixa de créixer. La resta dels residus de Mallorca acaben en l'abocador de Emaya (185.018 tones) i en el de Santa Margalida (58.918).

Un altre dels problemes de les illes, per la seva situació i intensitat de tràfic marítim, és l'exposició a sofrir vessaments d'hidrocarburs. Aquest és el cas del vessament de 50 Tn de fuel des del buc Don Pedro, al juliol de 2007, que va afectar al Parc natural de Ses Salines.

Tot i no tenir indústria pesada a les illes, Balears posseïx altres fonts de contaminació industrial disperses del sector paperer i de la fabricació de teules. També cal destacar la contaminació generada per abocaments incontrolats al mar procedents d'emissaris submarins d'aigües residuals i la contaminació per nitrats d'aigües subterrànies per les males pràctiques agrícoles i ramaderes.

El Catàleg d’Activitats Potencialment Contaminants de’l Atmosfera (APCA) - segons el Decret 833/75, de 6 de febrer, pel qual es desenvolupa la Llei 38/72, de 22 de desembre, de Protecció de l'Ambient Atmosfèric BOE núm. 96, de 22.4.75 – on figuren aquelles activitats industrials emissores de contaminants, catalogades en tres grups (A, B i C) de més a menys contaminants recull 31 empreses de tipus A a Mallorca, 9 a Menorca, 2 a Eivissa i 2 a Formentera.

DEMANDES

Aplicar veritables mesures de seguiment ambiental dels focus contaminants que assegurin el compliment de la legislació, a través de la inspecció i el control.

Mallorca ha de renunciar a l'ampliació de la incineradora de Son Reus i optar per un model de “residu zero”, que fomenti la reducció, la recollida selectiva dels residus, recuperació de materials, compostaje de la matèria orgànica i el reciclatge.

S'ha d'extreure el vaixell Don Pedro, ja que continua sent una font de contaminació marina per les substàncies contingudes en ell i implantar un nou règim de responsabilitat il•limitada per a la indústria petroliera a través de tota la cadena de custòdia.

Fi del comunicat

Per a més informació: Sara del Riu al 626 99 82 43 i Julio Barea al 626 99 82 53, responsables de la campanya de contaminació. Margalida Ramis portaveu del GOB, al 658653708. Premsa: Marta Rodríguez al 660 47 12 67.

L'INFORME COMPLET  A:www.greenpeace.es
MAPES DE PUNTS NEGRES I IMATGES A:
http://www.greenpeace.org/espana/contaminaci-n/informaci-n/material-para-prensa



Plana principal