Nota Informativa
   7 d'abril de 2008


El GOB rebutja l’augment de la militarització a la UE i l’aprovació de la creació de l’escut antimíssils de Bush.

Una vegada més: OTAN NO!



La setmana passada va tenir lloc a Bucarest la cimera de l'OTAN en la què es tenia prevista la inclusió de nous països a l'Aliança (on finalment s’hi ha incorporat Albània i Croàcia) i, l’aprovació per a la creació de l'escut antimíssils de Bush, amb l’excusa que existeix “una amenaça balística real”. Estats Units i la República Txeca varen firmar ahir la localització a la Rep. Txeca d'una torre de radar per interceptar míssils integrada a l'escut.

El projecte transatlàntic de l'OTAN es dibuixa amb un perfil cada cop més global, que avança cap a la frontera amb el món islàmic, i sobretot xinès. De fet, el projecte europeu, palès en el descartat Tractat Constitucional i ara en el Tractat de Lisboa (2007) marca un clar aprofundiment en la tendència bel•licista d'aquesta regió privilegiada del planeta, en la que s’incrementa la despesa militar (art 27-3), es potencia la pertinença a la OTAN (art. 27-7) i es recolzen els atacs preventius a qualsevol lloc del planeta (art. 28). Això, a una regió que no compta amb petroli ni gas en abundància per sostenir les seves aberrants i innecessàries demandes.

CADA COP MÉS APROP DE LA POLÍTICA EXTERIOR DELS EUA

I és que cada vegada més la política exterior de les potències mundials és més uniforme i més semblant a la política exterior dels EUA, una política que després de l’11-S ha adoptat una nova forma: la guerra global permanent. Una política que declara la guerra al “terrorisme internacional” i que estableix així la possibilitat d’obrir noves “guerres preventives” sobre tot allò que es consideri un perill per a la seva seguretat i pel manteniment de les comoditats a les regions centrals sustentades en un règim econòmic i polític generador d'enormes desigualtats mundials.

Així, la tan discutida "guerra de les galaxies" proposada per Bush als inicis del seu primer mandat, es va consolidant en una realitat. Ara, però, recolzada per totes les potències, amb un gir clar que ens posa en un escenari semblant al de la Guerra Freda. Emperò, l'enemic ja no és el món soviètic, sinó que resulta molt més borrós. Amb un "enemic" tan mal de definir i en la defensa, ja no de "l'american way of life", sinó del "western way of life", les tendències observades en la política exterior es tradueixen també en els retalls de llibertats de fronteres cap a dins. Un estat militar cap a fora, i un estat policial cap a dins.
Aquesta situació de consolidació dels mecanismes durs del poder (via militar, policial, etc) només és possible amb un paulatí i profund retrocés democràtic. Al mateix temps que aquest escenari aprofundeix en retalls de les llibertats i incideix sobre una major erosió democràtica, ens anam situant en un escenari de creixent "inseguretat", ja que s’obre una nova etapa en què els mecanismes de control social (com ara la por) són més violents.

Des del GOB consideram que la OTAN és una de les organitzacions dissenyades per la resolució dels conflictes a través de la via bèl•lica, contribuint a la consolidació i increment de les desigualtats i la degradació social i ecològica del planeta. Pensam que la resolució dels conflictes s'ha de basar en un procés de negociació entre totes les parts implicades, i en cap cas en la imposició de la voluntat interessada de les potències dominants.



Plana principal