Nota Informativa
13 de maig de 2008


La remodelació de la façana marítima: una reordenació pensant en tothom?

El GOB presenta al•legacions al projecte de modificació de la Façana Marítima

La projecció de la futura Façana Marítima, no es pot deslligar de dues de les actuacions urbanístiques més impactants que amenacen actualment la Ciutat:
Es Jonquet i el futur del Polígon de Llevant.



El GOB va presentar ahir una sèrie d'al•legacions als criteris, objectius i solucions generals al projecte de Modificació puntal del PGOU de Palma del Sector de Llevant de la Façana Marítima. Tal i com esmenta el propi document presentat per l'Ajuntament de Palma, l'actual modificació puntual del PGOU de Palma, té com a principal objectiu reordenar la Façana Marítima, per a ser destinada en la seva major part a espai lliure públic i equipat, i reubicant els drets edificatoris derivats del Projecte de Reparcel•lació afectats en virtut  de dita catalogació i conseqüent reordenació.

Des del GOB consideram que aquesta proposta no es pot deslligar de dos dels projectes  urbanístics més impactants que pateix actualment la Ciutat com a conseqüència de la nefasta política urbanística de l'anterior equip de Govern: Es Jonquet i el Polígon de Llevant.

POLÍGON DE LLEVANT: PARC DE L'AVINGUDA DE MÈXIC

A l'Avinguda de Mèxic (polígon de llevant) està prevista la destrucció del parc del que gaudeixen els veïns i els alumnes de l'IES Antoni Maura i Francesc de Norja Moll i els col•legis públics Camilo José Cela i Joan Miró. L'objectiu: la construcció de tres edificis de 7 plantes que deixaran, literalment “enterrats” els patis dels centres escolars, darrera l'ombra del ciment, això sí, de luxe.

Amb una manca d'informació pública vergonyosa i en contra dels interessos dels ciutadans, el passat equip de govern de l'Ajuntament de Palma (Catalina Cirer) va vendre o permutar amb una constructora els terrenys municipals del parc de l'Avinguda de Mèxic. Una operació, sota sospita, emmarcada en l'anterior (2006) projecte de remodelació de la Façana Marítima i en la previsible revalorització d'aquests terrenys.

Una permuta injusta

L'actual proposta de modificació actual de la Façana Marítima exposada per Cort, proposa la reubicació dels aprofitaments urbanístics de la façana, a la segona línia, al polígon de Llevant. A uns solars propietats de l'Ajuntament de Palma, que deixaran de ser la única esperança per a que la maltractada zona del polígon de Llevant, es vegi dotada dels equipament públics que no tenen i mereixen, i que són necessaris per a la barriada. Ara, no només es queden sense equipaments perquè els terrenys municipals són invertits en actuacions de venta i/o permuta per garantir el Projecte de la Façana Marítina, sinó que a més es veuran privats d'aquest espai verd i quedaran a l'ombra d'uns edificis que no fan més que posar en evidència un cop més, com la planificació urbana de Palma respòn més als interessos privats que als de la ciutadania.


ES JONQUET

“Es Jonquet” es troba amenaçat per dos macroprojectes urbanístics que posen en perill la indentitat històrica i paisatgística d'aquesta barriada i el seu talús característic.

Projecte “MAR i TERRA”
1.    Construcció en una superfícies de 6,571,50m2 d'aparcament subterrani de 3 plantes i una ampla zoma comercial amb sortida al passeig marítim
2.    Construcció sobre el talús de 3 blocs d'dificis que poden suposar un total de 112 noves vivendes de planta baoxa més 2 pisos, ubicades a la priomera línea del talús.
   
        Projecte “ES RENTADORS”

1.    Construcció d'un aparcament subterrani de 2 plantes amb sortida al passeig marítim
2.    Construcció sobre el talús de 3 blocs de vivendes, 12 vivendes de planta baixa més dos pisos ubicades a la primera línia del talús.
   
    Aquests projectes suposaran:

•    Una massificació de l’edificació i uns usos (comercials) que posen en perill la identitat i conservació del barri.
•    La població de la barriada de “Es Jonquet” se duplicarà respecte a l’actual .
•    Un increment molt considerable de l’edificabilitat i de les altures dels habitatges respecte en els anteriors planejaments.
•    Una ruptura del caràcter històric i la identitat paisatgística del barri de “Es Jonquet” .


LA INTEGRACIÓ D'AQUESTES DUES ZONES EN UN VERTADER “ MODEL DE CIUTAT”

Des del GOB entenem que no es pot parlar d'un model de ciutat, ni d'un projecte global de Façana Marítima sense tenir en compte, la continuïtat en el cas de la façana portuària (Es Jonquet) ni les conseqüències/danys que es reverteixen a espais ja de per si degradats (Polígon de Llevant).

Per tot això, consideram que aquesta modificació puntual del PGOU de Palma, hauria de servir per fer un urbanisme que respongui vertaderament a un “Model de Ciutat” sostenible, habitable, just i solidari, que sabi integrar els vertaders valors històrics i paisatgístics de la ciutat i respongui únicament als interessos generals. Sabem que s'hereden projectes de l'anterior executiu municipal, però el que no es pot fer és donar-los l'esquena i planejar una millora puntual i aïllada.  No poden ignorar els efectes de projectes que, inevitablement afectaran aquesta relació de Palma amb la Mar que es vol millorar, i que tenen impactes que, en el “Model de Ciutat” que entenem que vol impulsar l'Ajuntament de Palma, no hi tenen cap tipus de cabuda.

DES DEL GOB DEMANAM

    Que s’adoptin les mesures provisionals oportunes per evitar la degradació o la situació irreversible de “Es Jonquet” i del seu entorn.
    Que s'estudiï i engegui una nova proposta d'ordenació del polígon de Llevant, amb un Pla Especial de Rehabilitació Integral que revisi els paràmetres edificatoris que representen “barreres de ciment” i integri aquesta zona degradada en la planificació de la nova Façana Marítima i en un nou “Model de Ciutat per a tots”, per evitar la seva completa degradació.
    Que es planteji aquesta modificació com una oportunitat per a redefinir completament la relació de Palma amb la Mar, des de Platja de Palma, fins a la façana portuària, i que tengui en compte i consideri els drets de tots els ciutadans, sense distinició, a tenir un entorn que respongui a les seves necessitats i drets bàsics d'habitabilitat, serveis, equipaments, zones verdes i espais oberts.
    Que es replategi una modificació de PGOU més ambiciosa i que incorpori i integri aquestes dues zones en el marc d'un vertader “Model de Ciutat”: prolongació de l'àmbit d'actuació del projecte de Façana Marítima.

    En definitiva, demanam alternatives de planejament que assegurin la integració de totes     les actuacions urbanístiques i el dret de tots els ciutadans a tenir una ciutat que     respongui vertaderament a les seves necessitats i a l'interès general, i no a interessos     privats i dreta adquirits de promotors privats heredats de la nefasta política urbanísitca     de l'equip de govern anterior.



Plana principal