Nota informativa
22 de maig de 2008

El GOB insta a Medi Ambient i a Costes a gestionar racionalment la retirada d’ “alga”
La gestió de les platges no es pot sotmetre a les demandes dels concessionaris de xiringuitos i altres serveis

---

Com cada any per aquestes dates, és d’actualitat el tema de l’acumulació de restes de posidònia a determinades platges i les queixes de concessionaris de xiringuitos, hotelers o veïnats. Aquesta situació és repeteix especialment a les platges de Campos.

Davant això, el GOB recorda a les administracions responsables que l’acumulació de restes de posidònia sobre les platges compleix una funció de protecció durant l’hivern, evitant l’efecte de tempestes que poden arrossegar part de l’arena de la platja cap a dins la mar. Lamentablement hem observat massa vegades com s’ha retirat alga abans de les festes de Setmana Santa, quan és habitual que després d’aqueixes dates encara hi hagi episodis de tempesta a la mar.

En cas que es consideri imprescindible per millorar les condicions del bany, les restes de posidònia es poden retirar durant la temporada estival amb les mesures adequades per evitar retirar també l’arena amb que estan mesclats. En aquest sentit, des del GOB veim favorablement les mesures experimentals que s’estan adoptant per part de la Conselleria de Medi Ambient a la zona protegida d’Es Trenc-Salobrar de Campos (LIC, Lloc d’Interès Comunitari).

A més a més el GOB vol recordar que la Posidonia oceanica és una planta que no pot viure a aigües tèrboles o contaminades, pel que la seva presència a la nostra costa indica que les aigües encara mantenen una relativa bona qualitat. La Unió Europea ha finançat al Govern de les Illes Balears una sèrie d’actuacions per conservar aquesta espècie, en el marc del programa LIFE-Posidònia. Per desgràcia, consideram que no s’han fet prou esforços en divulgació per aconseguir que els ciutadans i visitants valorin justament la presència d’aquesta espècie (i els seus restes) al nostre litoral.

La retirada d’ “alga” i la “neteja” inadequada de les platges són algunes de les activitats que més han contribuït a la degradació dels sistemes dunars, que són els magatzems naturals d’arena a algunes platges. La millora ambiental d’aquests sistemes platja-duna és fonamental per la conservació d’algunes grans platges en el futur (Es Trenc, Comú de Muro, Cala Mesquida, ...) i passa necessàriament per corregir alguns impactes generats per la mala gestió d’aquests espais (retirada de posidònia quan no toca i amb maquinària inadequada, neteja de la platja amb maquinària destruïnt les formacions predunars, instal·lació de gandules sobre la base de les dunes, etc.)



Plana principal